Block title
Block content
NHG-voorwaarden in 2021: strenger voor oversluiters, ruimer voor senioren
  Door: roel 4341 keer gelezen
NHG scherpt de voorwaarden aan voor oversluiters. Oversluiten naar NHG enkel vanwege de rentekorting, is er niet meer bij. Voor senioren worden de voorwaarden juist ruimer.

Voorwaarden oversluiten van niet-NHG naar NHG aangescherpt

De Nationale Hypotheek Garantie wil zich meer richten op kwetsbare groepen. Huizenbezitters met een lage hypotheek ten opzichte van de woningwaarde of het inkomen hebben geen extra zekerheid nodig, toch kiezen ze soms voor NHG. De garantie geeft namelijk toegang tot de laagste rentetatieven in de markt, omdat veel geldverstrekkers NHG-korting toepassen.

Op zoek naar het beste hypotheekaanbod? Bereken uw laagste rente voor aankoop, oversluiten of overwaarde opnemen? >>>

NHG wil het voor oversluiters minder aantrekkelijk maken om voor de garantie te kiezen, enkel vanwege de rentekorting. Wie in 2021 wil oversluiten van niet-NHG naar NHG moet de garantie nodig hebben voor woningbehoud of de aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een hypotheek met aflossing. Andere redenen om over te sluiten naar NHG, bijvoorbeeld woningverbetering of verduurzaming, blijven mogelijk in 2021.

Dit kan een reden zijn om dit jaar nog uw hypotheek over te sluiten. Bereken hier of oversluiten voor u voordelig is, met of zonder NHG.

Let op: voor NHG betaalt u eenmalig een premie van 0,7% van de hypotheeksom. Een NHG-hypotheek is dit jaar mogelijk bij een woningwaarde tot 310.000 euro.

Ruimere mogelijkheden onder NHG voor senioren

Voor senioren kan het lastig zijn om een (aanvullende) hypotheek te krijgen, bij partners van wie één aanvrager de AOW-leeftijd heeft bereikt en andere aanvrager nog niet. Door het tijdelijke financieringstekort dat hierdoor ontstaat, is de hypotheek mogelijk niet passend.

Vanaf 2021 is onder NHG een werkelijke lastentoets toegestaan voor deze tijdelijke tekortperiode. Hierdoor kan meer geleend worden zodat de hypotheek wél mogelijk is voor senioren (57 jaar en ouder). Voor deze ‘tijdelijk tekort regeling’ gelden de volgende voorwaarden:

 • De maandlasten moeten gelijk blijven of lager worden dan de huidige lasten.
 • De hypotheekrente moet minimaal 20 jaar worden vastgezet.

Bereken hier uw mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek.

Overige wijzigingen NHG-voorwaarden 2021

 • Zoals eerder bekend gemaakt stijgt volgend jaar de NHG-grens naar 325.000 euro.
 • NHG trekt de mogelijkheden gelijk tussen de hypotheek aanpassen bij de huidige geldverstrekker en oversluiten naar een andere geldverstrekker. Bij de laatste zijn de hypotheekmogelijkheden nu ruimer, bijvoorbeeld om de boeterente mee te financieren.
 • Volgend jaar vervalt het maximale aantal hypotheekinschrijvingen onder NHG. Nu is dit maximum gesteld op 2 hypotheken of hypotheekdelen.

Daarnaast volgt NHG de wijzigingen in de reguliere hypotheeknormen voor 2021.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.