NHG-voorwaarden in 2021: strenger voor oversluiters

NHG scherpt de voorwaarden aan voor oversluiters. Oversluiten naar NHG enkel vanwege de rentekorting, is er niet meer bij. Voor senioren worden de voorwaarden juist ruimer.

Voorwaarden oversluiten van niet-NHG naar NHG aangescherpt

De Nationale Hypotheek Garantie gaat zich meer richten op kwetsbare groepen. Huizenbezitters met een lage hypotheek ten opzichte van de woningwaarde of het inkomen hebben geen extra zekerheid nodig, toch kiezen ze soms voor NHG. De garantie geeft namelijk toegang tot de laagste rentetatieven in de markt, omdat veel geldverstrekkers NHG-korting toepassen.

Op zoek naar het beste hypotheekaanbod? Bereken uw laagste rente voor. >>>

NHG wil het voor oversluiters minder aantrekkelijk maken om voor de garantie te kiezen, enkel vanwege de rentekorting. Wie in 2021 wil oversluiten van niet-NHG naar NHG moet de garantie nodig hebben voor woningbehoud of de aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een hypotheek met aflossing. Andere redenen om over te sluiten naar NHG, bijvoorbeeld woningverbetering of verduurzaming, blijven mogelijk in 2021.

Dit kan een reden zijn om dit jaar nog uw hypotheek over te sluiten. Bereken hier of oversluiten voor u voordelig is, met of zonder NHG.

Let op: voor NHG betaalt u eenmalig een premie van 0,7% van de hypotheeksom. Een NHG-hypotheek is dit jaar mogelijk bij een woningwaarde tot 310.000 euro.

Ruimere mogelijkheden onder NHG voor senioren

Voor senioren kan het lastig zijn om een (aanvullende) hypotheek te krijgen, bij partners van wie één aanvrager de AOW-leeftijd heeft bereikt en andere aanvrager nog niet. Door het tijdelijke financieringstekort dat hierdoor ontstaat, is de hypotheek mogelijk niet passend.

Vanaf 2021 is onder NHG een werkelijke lastentoets toegestaan voor deze tijdelijke tekortperiode. Hierdoor kan meer geleend worden zodat de hypotheek wél mogelijk is voor senioren (57 jaar en ouder). Voor deze ‘tijdelijk tekort regeling’ gelden de volgende voorwaarden:

 • De maandlasten moeten gelijk blijven of lager worden dan de huidige lasten.
 • De hypotheekrente moet minimaal 20 jaar worden vastgezet.

Bereken hier uw mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek.

Overige wijzigingen NHG-voorwaarden 2021

 • Zoals eerder bekend gemaakt stijgt volgend jaar de NHG-grens naar 325.000 euro.
 • NHG trekt de mogelijkheden gelijk tussen de hypotheek aanpassen bij de huidige geldverstrekker en oversluiten naar een andere geldverstrekker. Bij de laatste zijn de hypotheekmogelijkheden nu ruimer, bijvoorbeeld om de boeterente mee te financieren.
 • Volgend jaar vervalt het maximale aantal hypotheekinschrijvingen onder NHG. Nu is dit maximum gesteld op 2 hypotheken of hypotheekdelen.

Daarnaast volgt NHG de wijzigingen in de reguliere hypotheeknormen voor 2021.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.3
8.3 uit 2966 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Prima, overzichtelijk

  Helder inzicht in de tarieven en voorwaarden, prima site.

  19/09/2023 Piet de Vos, Steenbergen
 • Koe bij de horens vatten

  Een zeer snelle reactie (binnen een uur) na invullen website. Meteen terzake en afspraak geregeld. Ofwel de koe bij de horens vatten

  15/09/2023 Nico ten Brinke , Eibergen
 • Prima

  Snelle reactie, vriendelijke mensen en goed advies gekregen.

  14/09/2023 Alexis, Arnhem

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023