NHG-voorwaarden in 2021: strenger voor oversluiters

NHG scherpt de voorwaarden aan voor oversluiters. Oversluiten naar NHG enkel vanwege de rentekorting, is er niet meer bij. Voor senioren worden de voorwaarden juist ruimer.

Voorwaarden oversluiten van niet-NHG naar NHG aangescherpt

De Nationale Hypotheek Garantie gaat zich meer richten op kwetsbare groepen. Huizenbezitters met een lage hypotheek ten opzichte van de woningwaarde of het inkomen hebben geen extra zekerheid nodig, toch kiezen ze soms voor NHG. De garantie geeft namelijk toegang tot de laagste rentetatieven in de markt, omdat veel geldverstrekkers NHG-korting toepassen.

Op zoek naar het beste hypotheekaanbod? Bereken uw laagste rente voor. >>>

NHG wil het voor oversluiters minder aantrekkelijk maken om voor de garantie te kiezen, enkel vanwege de rentekorting. Wie in 2021 wil oversluiten van niet-NHG naar NHG moet de garantie nodig hebben voor woningbehoud of de aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een hypotheek met aflossing. Andere redenen om over te sluiten naar NHG, bijvoorbeeld woningverbetering of verduurzaming, blijven mogelijk in 2021.

Dit kan een reden zijn om dit jaar nog uw hypotheek over te sluiten. Bereken hier of oversluiten voor u voordelig is, met of zonder NHG.

Let op: voor NHG betaalt u eenmalig een premie van 0,7% van de hypotheeksom. Een NHG-hypotheek is dit jaar mogelijk bij een woningwaarde tot 310.000 euro.

Ruimere mogelijkheden onder NHG voor senioren

Voor senioren kan het lastig zijn om een (aanvullende) hypotheek te krijgen, bij partners van wie één aanvrager de AOW-leeftijd heeft bereikt en andere aanvrager nog niet. Door het tijdelijke financieringstekort dat hierdoor ontstaat, is de hypotheek mogelijk niet passend.

Vanaf 2021 is onder NHG een werkelijke lastentoets toegestaan voor deze tijdelijke tekortperiode. Hierdoor kan meer geleend worden zodat de hypotheek wél mogelijk is voor senioren (57 jaar en ouder). Voor deze ‘tijdelijk tekort regeling’ gelden de volgende voorwaarden:

 • De maandlasten moeten gelijk blijven of lager worden dan de huidige lasten.
 • De hypotheekrente moet minimaal 20 jaar worden vastgezet.

Bereken hier uw mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek.

Overige wijzigingen NHG-voorwaarden 2021

 • Zoals eerder bekend gemaakt stijgt volgend jaar de NHG-grens naar 325.000 euro.
 • NHG trekt de mogelijkheden gelijk tussen de hypotheek aanpassen bij de huidige geldverstrekker en oversluiten naar een andere geldverstrekker. Bij de laatste zijn de hypotheekmogelijkheden nu ruimer, bijvoorbeeld om de boeterente mee te financieren.
 • Volgend jaar vervalt het maximale aantal hypotheekinschrijvingen onder NHG. Nu is dit maximum gesteld op 2 hypotheken of hypotheekdelen.

Daarnaast volgt NHG de wijzigingen in de reguliere hypotheeknormen voor 2021.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2090 reviews. 86% beveelt ons aan!
 • Overzichtelijk, duidelijk, compleet

  Wat een mooie, frisse website. Heel erg overzichtelijk en snel de laagste rente gevonden. Meer informatie aanvragen is echt kinderspel. Werkt heel erg fijn. Snelle reactie gekregen.

  11/02/2021 Richard, Ommen
 • Snel een globaal idee gekregen!

  Nadat ik op de website wat getallen had ingevuld en een idee had wat de mogelijkheden zijn, werd ik kort daarop terug gebeld om nog wat details door te nemen. Top!

  03/01/2021 Gerard, Rockanje
 • Direct contact

  Werd direct gebeld en kreeg ook direct helderheid over mogelijkheden.

  07/01/2021 Henk Jan, Zeewolde

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.