De boeterente is gereguleerd door een nieuwe Europese hypothekenrichtlijn. Wordt de hypotheek oversluiten hierdoor goedkoper? Bereken online uw boeterente.
Boeterente belemmering bij oversluiten hypotheek
Veel huizenbezitters willen profiteren van de lage hypotheekrente. Oversluiten en rentemiddeling zijn echter niet altijd voordelig vanwege de boeterente. Deze vergoeding voor het openbreken van het hypotheekcontract kan hoog oplopen, met name wanneer het einde van de rentevaste periode nog even duurt. De kosten om de hypotheek over te sluiten zijn dan hoger dan het rentevoordeel. Daarnaast moet dit bedrag ineens betaald worden.
Boeterente berekenen >>>Berekening kosten vervroegd aflossen
Boeterente verboden?
Eerder verschenen berichten in de media waardoor het leek alsof de boetrente wordt verboden. ‘EU verbiedt hoge boete’ kopt de Volkskrant. ‘Boete op extra aflossing hypotheek verboden’, meldt het Financiële Dagblad. Het zorgde voor veel aandacht en extra vragen bij huizenbezitters. ‘Kan ik de hypotheek nu gratis oversluiten?’
Boeterente hypotheek gereguleerd
De Europese hypotheekregels waar de kranten naar verwijzen is de Mortgage Credit Directive (MCD). Deze richtlijn moet regels omtrent de hypotheek in de Eurozone gelijk maken en reguleren, waaronder de boeterente. In de MCD is het volgende voor de boetenrente bepaald:
“De vergoeding bij vervroegd aflossen mag niet hoger zijn dan het werkelijk geleden financiële nadeel van de geldverstrekker.”
Banken rekenen te veel boeterente
De meeste geldverstrekkers bereken de boeterente al op de ‘contante waarde methode’ (zie onderstaand rekenvoorbeeld). Dit is (grofweg) het renteverlies van de bank maal de looptijd. Met deze methode benadert de vergoeding het werkelijk geleden financiële nadeel.
Slechts een klein aantal geldverstrekkers heeft het boetebeleid moeten aanpassen. Zij rekenden bijvoorbeeld met een standaard percentage of een minimum bedrag als boeterente bij de hypotheek. Dit werd vaak toegepast bij de budgethypotheken. Voor hen wordt oversluiten goedkoper.
Heeft u teveel boeterente betaald?
Uit onderzoek van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) blijkt dat banken toch te veel boeterente rekenen. Na een berekening van 12 fictieve dossiers vond de toezichthouder diverse overschrijdingen van de maximale boeterente.
Mogelijk zijn hierdoor tienduizenden huizenbezitters benadeeld die hun hypotheek na 14 juli 2016 hebben oversloten of rentemiddeling toegepast. Lees meer: te hoge boeterente: hiermee gingen banken de mist in
Bereken zelf of u teveel boeterente heeft betaald. Met onze boeterente berekening berekent u eenvoudig uw boeterente volgens de contante waarde methode. Is de boeterente die de bank voor u berekend heeft hoger? Lees hier hoe u geld terug krijgt.
Ik heb over het berekenen van de boeterente een conflict met mijn bank (Rabobank).
Bij het berekenen van de boeterente gaan zij niet uit van de oude en nieuwe rente (5,3% en 2.2%) maar van de oude rente en de vergelijkingsrente (5,3% en 1,7%) De Rabobank kijkt daarbij hoe lang de rentevast periode nog loopt (in dit geval 2 jaar) en kijkt in de Rabotabel hoe hoog de rente is voor 2 jaar rentevast. Dit noemt men de vergelijkingsrente!! Volgens mij is dit in strijd met de europese regelegeving omdat de bank op die manier meer boeterente berekend dat het financiele nadeel dat de bank heeft van het oversluiten. Ik zou graag uw mening horen.
Met vriendelijke groet, Bernard Kuijpers
ik heb ook bij de Rabo overgesloten in dec 2016 naar een andere hypotheek vestrekker en teveel boeterente dus betaald. Hoe kan ik de teveel betaalde boete terug vorderen bij hen.
Beste heer Hazelhoff, huizenbezitters van wie de boeterente te hoog is berekend na 14 juli 2016 krijgen automatisch bericht van de bank. Rabobank heeft bij het programma Radar aangegeven voor de zomervakantie alle herberekeningen van de boete afgerond te hebben. Hier leest u er meer over: https://hypotheek-rentetarieven.nl/nieuws/te-hoge-boeterente-hiermee-gingen-banken-de-mist-in Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).
In november 2016 bij Rabobank gekozen voor rentemiddeling. Klopt het dat de boeterente ook opnieuw berekent dient te worden? Rabobank geeft aan dat dit van toepassing is !!!!
Dit doet Florius ook bij rente-afkoop. Ze kijken niet naar wat je werkelijk gaat betalen en rekenen dus een hogere boete dan de daadwerkelijke schade. Helaas passen ze dit niet aan n.A.v. de uitspraak.