Block title
Block content
Boeterente gereguleerd
  Door: roel 68471 keer gelezen
De boeterente is gereguleerd door een nieuwe Europese hypothekenrichtlijn. Wordt de hypotheek oversluiten hierdoor goedkoper? Bereken online uw boeterente.

Boeterente belemmering bij oversluiten hypotheek

Veel huizenbezitters willen profiteren van de lage hypotheekrente. Oversluiten en rentemiddeling zijn echter niet altijd voordelig vanwege de boeterente. Deze vergoeding voor het openbreken van het hypotheekcontract kan hoog oplopen, met name wanneer het einde van de rentevastperiode nog even duurt. De kosten om de hypotheek over te sluiten zijn dan hoger dan het rentevoordeel. Daarnaast moet dit bedrag ineens betaald worden.

Boeterente berekenen >>>Berekening kosten vervroegd aflossen

Boeterente verboden?

Onlangs verschenen berichten in de media waardoor het leek alsof de boetrente wordt verboden. ‘EU verbiedt hoge boete’ kopt de Volkskrant. 'Boete op extra aflossing hypotheek verboden', meldt het Financiële Dagblad. Het zorgde voor veel aandacht en extra vragen bij huizenbezitters. ‘Kan ik de hypotheek nu gratis oversluiten?’

Boeterente hypotheek gereguleerd

De Europese hypotheekregels waar de kranten naar verwijzen is de Mortgage Credit Directive (MCD). Deze richtlijn moet regels omtrent de hypotheek in de Eurozone gelijk maken en reguleren, waaronder de boeterente. In de MCD is het volgende voor de boetenrente bepaald:

"De vergoeding bij vervroegd aflossen mag niet hoger zijn dan het werkelijk geleden financiële nadeel van de geldverstrekker."

Banken rekenen te veel boeterente

De meeste geldverstrekkers bereken de boeterente al op de ‘contante waarde methode’ (zie onderstaand rekenvoorbeeld). Dit is (grofweg) het renteverlies van de bank maal de looptijd. Met deze methode benadert de vergoeding het werkelijk geleden financiële nadeel.

Slechts een klein aantal geldverstrekkers heeft het boetebeleid moeten aanpassen. Zij rekenden bijvoorbeeld met een standaard percentage of een minimum bedrag als boeterente bij de hyptoheek. Dit werd vaak toegepast bij de budgethypotheken. Voor hen wordt oversluiten goedkoper.

Heeft u teveel boeterente betaald?

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) blijkt dat banken toch te veel boeterente rekenen. Na een berekening van 12 fictieve dossiers vond de toezichthouder diverse overschrijdingen van de maximale boeterente.

Mogelijk zijn hierdoor tienduizenden huizenbezitters benadeeld die hun hypotheek na 14 juli 2016 hebben oversloten of rentemiddeling toegepast. Lees meer: te hoge boeterente: hiermee gingen banken de mist in

Bereken zelf of u teveel boeterente heeft betaald. Met onze boeterente berekening berekent u eenvoudig uw boeterente volgens de contante waarde methode. Is de boeterente die de bank voor u berekend heeft hoger? Lees hier hoe u geld terug krijgt.

Boeterente hypotheek rekenvoorbeeldOntvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Ik heb over het berekenen van de boeterente een conflict met mijn bank (Rabobank).
Bij het berekenen van de boeterente gaan zij niet uit van de oude en nieuwe rente (5,3% en 2.2%) maar van de oude rente en de vergelijkingsrente (5,3% en 1,7%) De Rabobank kijkt daarbij hoe lang de rentevast periode nog loopt (in dit geval 2 jaar) en kijkt in de Rabotabel hoe hoog de rente is voor 2 jaar rentevast. Dit noemt men de vergelijkingsrente!! Volgens mij is dit in strijd met de europese regelegeving omdat de bank op die manier meer boeterente berekend dat het financiele nadeel dat de bank heeft van het oversluiten. Ik zou graag uw mening horen.

Met vriendelijke groet, Bernard Kuijpers

Ik heb hetzelfde 'probleem' met de Rabobank. Ik ben dan ook benieuwd naar eventuele reacties.

Dit doet Florius ook bij rente-afkoop. Ze kijken niet naar wat je werkelijk gaat betalen en rekenen dus een hogere boete dan de daadwerkelijke schade. Helaas passen ze dit niet aan n.A.v. de uitspraak.

wij zitten met het zelfde probleem '
in oktober 2016 de hypotheek afgelost bij obvion , afgelopen 29 december 2017 , de bevestiging ontvangen .
en wij moesten nog 64 maanden .wij hadden een rente van 4.9 % . nu word er ook vanuit gegaan van 1.8 % en dat was op dat moment 2.7%
en wij 10.350 euro moesten betalen .nu in de afsluiting zou het volgens obvion zelfs nog 40 euro meer zijn ,maar dat hoefde we niet te betalen .
wat coulant ....
wij voelen ons in de maling genomen
m.v.g/ r.a gerritsen

ik heb ook bij de Rabo overgesloten in dec 2016 naar een andere hypotheek vestrekker en teveel boeterente dus betaald. Hoe kan ik de teveel betaalde boete terug vorderen bij hen.

Beste heer Hazelhoff, huizenbezitters van wie de boeterente te hoog is berekend na 14 juli 2016 krijgen automatisch bericht van de bank. Rabobank heeft bij het programma Radar aangegeven voor de zomervakantie alle herberekeningen van de boete afgerond te hebben. Hier leest u er meer over: https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/nieuws/te-hoge-boeterente-hiermee... Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

In november 2016 bij Rabobank gekozen voor rentemiddeling. Klopt het dat de boeterente ook opnieuw berekent dient te worden? Rabobank geeft aan dat dit van toepassing is !!!!

Ik heb in 2015 m'n hypotheek overgesloten bij DBV Bank. Kan ik het te veel betaalde boeterente terug vragen. Ik heb voor 4 jaar bijna €11.000 aan boete betaald. Hypotheek was ong. €825 en na oversluiten €650
Ik heb het verschil keer 4 jaar (48 mnd) moeten betalen. Dus heb ik eigelijk wat ik in 4 jaar zou betalen nu in 1 keer betaald. Het verschil van wat ik nu minder betaal. Dus al met al heb ik de gehele periode van 10 jaar gewoon €825 betaald. Kan ik nog een deel terug krijgen of geldt het alleen vanaf 2016.
Weet iemand het antwoord hierop?