Boeterente hypotheek gereguleerd | Oversluiten goedkoper?

De boeterente is gereguleerd door een nieuwe Europese hypothekenrichtlijn. Wordt de hypotheek oversluiten hierdoor goedkoper? Bereken online uw boeterente.

Boeterente belemmering bij oversluiten hypotheek

Veel huizenbezitters willen profiteren van de lage hypotheekrente. Oversluiten en rentemiddeling zijn echter niet altijd voordelig vanwege de boeterente. Deze vergoeding voor het openbreken van het hypotheekcontract kan hoog oplopen, met name wanneer het einde van de rentevaste periode nog even duurt. De kosten om de hypotheek over te sluiten zijn dan hoger dan het rentevoordeel. Daarnaast moet dit bedrag ineens betaald worden.

Boeterente berekenen >>>Berekening kosten vervroegd aflossen

Boeterente verboden?

Eerder verschenen berichten in de media waardoor het leek alsof de boetrente wordt verboden. ‘EU verbiedt hoge boete’ kopt de Volkskrant. ‘Boete op extra aflossing hypotheek verboden’, meldt het Financiële Dagblad. Het zorgde voor veel aandacht en extra vragen bij huizenbezitters. ‘Kan ik de hypotheek nu gratis oversluiten?’

Boeterente hypotheek gereguleerd

De Europese hypotheekregels waar de kranten naar verwijzen is de Mortgage Credit Directive (MCD). Deze richtlijn moet regels omtrent de hypotheek in de Eurozone gelijk maken en reguleren, waaronder de boeterente. In de MCD is het volgende voor de boetenrente bepaald:

“De vergoeding bij vervroegd aflossen mag niet hoger zijn dan het werkelijk geleden financiële nadeel van de geldverstrekker.”

Banken rekenen te veel boeterente

De meeste geldverstrekkers bereken de boeterente al op de ‘contante waarde methode’ (zie onderstaand rekenvoorbeeld). Dit is (grofweg) het renteverlies van de bank maal de looptijd. Met deze methode benadert de vergoeding het werkelijk geleden financiële nadeel.

Slechts een klein aantal geldverstrekkers heeft het boetebeleid moeten aanpassen. Zij rekenden bijvoorbeeld met een standaard percentage of een minimum bedrag als boeterente bij de hypotheek. Dit werd vaak toegepast bij de budgethypotheken. Voor hen wordt oversluiten goedkoper.

Heeft u teveel boeterente betaald?

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) blijkt dat banken toch te veel boeterente rekenen. Na een berekening van 12 fictieve dossiers vond de toezichthouder diverse overschrijdingen van de maximale boeterente.

Mogelijk zijn hierdoor tienduizenden huizenbezitters benadeeld die hun hypotheek na 14 juli 2016 hebben oversloten of rentemiddeling toegepast. Lees meer: te hoge boeterente: hiermee gingen banken de mist in

Bereken zelf of u teveel boeterente heeft betaald. Met onze boeterente berekening berekent u eenvoudig uw boeterente volgens de contante waarde methode. Is de boeterente die de bank voor u berekend heeft hoger? Lees hier hoe u geld terug krijgt.

Boeterente hypotheek rekenvoorbeeld

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

5 gedachten over “Boeterente hypotheek gereguleerd | Oversluiten goedkoper?”

 1. Ik heb over het berekenen van de boeterente een conflict met mijn bank (Rabobank).
  Bij het berekenen van de boeterente gaan zij niet uit van de oude en nieuwe rente (5,3% en 2.2%) maar van de oude rente en de vergelijkingsrente (5,3% en 1,7%) De Rabobank kijkt daarbij hoe lang de rentevast periode nog loopt (in dit geval 2 jaar) en kijkt in de Rabotabel hoe hoog de rente is voor 2 jaar rentevast. Dit noemt men de vergelijkingsrente!! Volgens mij is dit in strijd met de europese regelegeving omdat de bank op die manier meer boeterente berekend dat het financiele nadeel dat de bank heeft van het oversluiten. Ik zou graag uw mening horen.

  Met vriendelijke groet, Bernard Kuijpers

  Beantwoorden
 2. ik heb ook bij de Rabo overgesloten in dec 2016 naar een andere hypotheek vestrekker en teveel boeterente dus betaald. Hoe kan ik de teveel betaalde boete terug vorderen bij hen.

  Beantwoorden
 3. In november 2016 bij Rabobank gekozen voor rentemiddeling. Klopt het dat de boeterente ook opnieuw berekent dient te worden? Rabobank geeft aan dat dit van toepassing is !!!!

  Beantwoorden
  • Dit doet Florius ook bij rente-afkoop. Ze kijken niet naar wat je werkelijk gaat betalen en rekenen dus een hogere boete dan de daadwerkelijke schade. Helaas passen ze dit niet aan n.A.v. de uitspraak.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024