Normen NHG-hypotheek in 2016 bekend

De voorwaarden en normen voor een NHG-hypotheek in 2016 zijn bekend. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de NHG-normen per 1 januari.

Bescherming en rentekorting

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie biedt bescherming en mogelijk een mooie rentekorting.

Hieronder vindt u de belangrijkste wijzigingen in de voorwaarden en normen voor een NHG-hypotheek. De nieuwe NHG-normen gelden vanaf 1 januari 2016.

Offerte NHG-hypotheekStart direct uw aanvraag

Belangrijkste wijzingen NHG

  • De maximale hypotheek in verhouding tot de woningwaarde wordt verlaagd van 103% naar 102% in overeenstemming met de algemene hypotheeknormen. Ook de financieringslastnormen van het NIBUD worden overgenomen.
  • Vanaf 1 juli 2016 wordt de bovengrens voor een woning met Nationale Hypotheek Garantie voor het laatst verlaagd naar € 225.000,-. Houd hierbij rekening met 6% bijkomende kosten. Update: NHG-grens blijft € 245.000,-.
  • Renteverlies bij een nieuwbouwwoning maakt per 1 januari deel uit van de woningwaarde. Het wordt dus makkelijker om deze kosten mee te financieren in de hypotheek.
  • In de nieuwe NHG-normen wordt het mogelijk om bij een restschuld de oude woning te laten passeren nadat de nieuwe woning is aangekocht. Op dit moment kan een restschuld alleen worden meegefinancierd wanneer de oude woning is gepasseerd.
  • De NHG neemt de wegingsfactor voor studieschulden over van de nieuwe wet. De wegingsfactor wordt vanaf 1 januari 2016 verlaagd 0,75% naar 0,45%.

Hier vindt u de complete voorwaarden en normen (pdf) voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Dossier: hypotheek in 2016

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.