Overwaarde huis opnemen: juist nu interessant

De huizenprijs stijgt in een recordtempo. Ondanks dat de hypotheekrente oploopt, is de rente nog steeds laag. Daarom blijft het opnemen van overwaarde interessant.

Uw overwaarde opnemen

De afgelopen jaren is de huizenprijs naar recordhoogte gestegen. Vrijwel alle huizenbezitters staan momenteel ‘op winst’, oftewel u heeft overwaarde. Ook door (structureel) af te lossen bouwt u overwaarde op.

U kunt deze overwaarde voor verschillende doeleinden te gelde maken. Zo kunt u uw kinderen helpen met een hypotheek, uw pensioen aanvullen of een tweede huis kopen. Maar u kunt de overwaarde ook opnemen om te investeren in woning. Denk hierbij aan een verbouwing of toepassen van energie besparende maatregelen financieren.

Overwaarde huis opnemen? Bereken vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden

Hypotheekproducten speciaal voor overwaarde

Banken hebben verschillende financiële producten ontwikkeld om e overwaarde op te nemen. Daar kunt u nu slim gebruik van maken.

Zo is de verzilverhypotheek opnieuw geïntroduceerd voor een aanvulling op het pensioen. Voor pensioengerechtigden geldt dat banken vaker toetsen op werkelijke last. Dit in plaats van de strengere inkomensnormen die ingaan rondom het pensioen.

Voor huizenbezitters die energiebesparende maatregelen nemen, zijn de hypotheeknormen verruimd. Daarnaast komt u bij verschillende banken in aanmerking voor rentekorting, als de woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet.

Overwaarde opnemen wordt minder voordelig

De komende maanden kan het minder voordelig worden om overwaarde op te nemen. De hypotheekrente loopt op waardoor overwaarde opnemen duurder wordt. Hoeveel dat scheelt wordt duidelijk in onderstaand reken voorbeeld.

Stel u neemt 50.000 euro extra hypotheek, aflossingsvrij met een rentevastperiode van 20 jaar.

 • De laagste rente nu is 1,80%. U betaalt dan per jaar € 900,-.
 • Op 1 januari was de rente nog 1,20%. U betaalde toen nog € 600,-.
 • Een verschil van € 300,-. Na de rentevastperiode bent u € 6.000,- meer kwijt.

Overwaarde opnemen wordt niet alleen duurder. Door de oplopende hypotheekrente kunt u ook minder hypotheek krijgen op basis van uw inkomen. We berekenen het verschil bij een inkomen van 38.000 euro en een tweede inkomen van 25.000 euro.

 • Met de hypotheekrente van 1 januari zou u maximaal 317.308 euro kunnen lenen.
 • De de hypotheekrente stijging is de maximale hypotheekrente nu nog maar 306.507 euro.
 • Een verschil van ruim 10.000 euro. Deze impact is nog groter als u kiest voor een consumptief opnamen.

De verwachting was al dat de hypotheekrente in 2022 oploopt als gevolg van de inflatie. Door de situatie in Europa zullen de tarieven sneller oplopen. Hierdoor kan het interessant zijn om juist nu in actie te komen als u uw overwaarde wilt opnemen. Bereken hier vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

8 gedachten over “Overwaarde huis opnemen: juist nu interessant”

  • Beste Leo, dit kan alleen als u de woning verkoopt. Als u overwaarde opneemt, wordt uw hypotheeksom hogen. Dit is het tegenovergestelde van aflossen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
  • Beste Rob, het is mogelijk om overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een beleggingspand. Om deze te mogen verhuren is een verhuurhypotheek nodig. Ook moet u er rekening mee houden dat u ook een deel eigen geld moet inleggen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 1. Hoi Roel,

  Om hoeveel eigen geld zouden we praten als je je overwaarde gebruikt om een verhuurhypotheek af te sluiten?

  Mvg Nienke

  Beantwoorden
  • Beste Nienke, de meest ruime aanbieder van een verhuurhypotheek gaat momenteel tot 90% van de marktwaarde in verhuurde staat. U heeft dan 10% eigen geld nodig. Andere verhuurhypotheken die gaan tot 70% of 80%. Afhankelijk van wat u nodig heeft, kunnen we voor u de beste rente/voorwaarden selecteren. U kunt hier een aanvraag doen. Dit is gratis en verplicht u tot niets. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
   • Hoi Roel,

    Terugkomend op de vraag van Nienke. Bij Het opnemen van een deel van jouw overwaarde voor een verhuurhypotheek, is het opgenomen bedrag ‘eigen geld’ toch? Dit bedrag Mag je toch gebruiken bij de eigen inbreng.

    Of heb je los van het opgenomen bedrag ook nog een zak geld nodig. Lijkt me niet omdat het geld uit jouw stenen komt

   • Beste heer of mevrouw, naast de overwaarde die u nodig heeft voor een verhuurhypotheek, is ook ook eigen geld nodig. Zoals u zegt: ‘uit eigen zak’. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.3
8.3 uit 2673 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Inzicht gegeven

  Prima uitleg en goed globaal inzicht gegeven

  16/11/2022 Rob, Geffen
 • Duidelijk

  Goede en duidelijke informatie.

  13/11/2022 Willem Dijkstra, Gorredijk
 • Goed

  Prima uitleg. Helder

  11/11/2022 HC Veenstra, Meppel
 • Super

  Snelle reactie, duidelijke site, vriendelijke medewerkster.

  09/11/2022 Marieke Vuijk, Vlaardingen

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022