Rabobank: huizenprijzen stijgen sneller dan verwacht

De huizenprijzen in 2016 stijgen sneller dan verwacht. Ook voor 2017 zijn de vooruitzichten positief. Dit is waarom de woningmarkt in de lift zit.

Positief bijgesteld

Rabobank heeft haar verwachting voor de woningmarkt positief bijgesteld. Voor de komende jaren verwachten de economen van de bank een stijging van het aantal transacties en de huizenprijzen.

  • De bank verwacht voor 2016 een prijsstijging tussen 3,5% en 5,5% (eerder was dit 2,8% tot 4,8%). Naar verwachting wisselen dit jaar 190.000 tot 210.000 woningen van eigenaar.
  • De stijging van de huizenprijs in 2017 is naar verwachting zelfs groter, tussen 5% en 7%. Het aantal transacties stijgt dan naar 200.000 tot 220.000 per jaar. Update: na het eerste kwartaal van 2017 heeft Rabobank opnieuw de verwachting voor de huizenprijzen. De van verwacht een prijsstijging van 6,5% en 225.000 tot 235.000 woningverkopen.

Update: ook in 2017 heeft Rabobank haar prognose voor de huizenmarkt naar boven bijgesteld.

Huizenmarkt breekt records

Als deze voorspellingen van Rabobank uitkomen, gaat de huizenmarkt de komende jaren records breken. Het record uit 2006 van 206.000 transacties op de woningmarkt wordt mogelijk dit jaar al verbroken. Voor genoemde stijging van de huizenprijs moeten we zelfs terug tot 2002. Een woning kopen blijft voorlopig aantrekkelijk.

Hierdoor stijgt de huizenprijs

In haar kwartaalbericht Woningmarkt noemt de bank een aantal redenen waarom de woningmarkt in de lift zit:

Niet iedereen profiteert van de prijsstijging

Niet iedereen profiteert evenveel van de stijgende woningmarkt. Vooral regionaal zijn de verschillen groot en is er sprake van groei- en krimpgebieden. In steden ontstaat inmiddels krapte waardoor de betaalbaarheid onder druk staat. Met name voor starters zijn de hogere prijzen ongunstig. Ze hebben immers geen woning in de verkoop die meer opbrengt. Daarnaast moeten ze meer spaargeld inbrengen om een woning te kopen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “Rabobank: huizenprijzen stijgen sneller dan verwacht”

  1. hoop dat na de grote steden de zuidoosthoek van Drenthe ook mee gaat profiteren waar volgens mij de mensen in het westen van Nederland niet weten dat ze hier hun oude dag mooi in het groen en rust schone lucht van kunnen genieten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.