Block title
Block content
huizenprijzen stijgen sneller dan verwacht
  Door: roel 7352 keer gelezen
De huizenprijzen in 2016 stijgen sneller dan verwacht. Ook voor 2017 zijn de vooruitzichten positief. Dit is waarom de woningmarkt in de lift zit.

Positief bijgesteld

Rabobank heeft haar verwachting voor de woningmarkt positief bijgesteld. Voor de komende jaren verwachten de economen van de bank een stijging van het aantal transacties en de huizenprijzen.

  • De bank verwacht voor 2016 een prijsstijging tussen 3,5% en 5,5% (eerder was dit 2,8% tot 4,8%). Naar verwachting wisselen dit jaar 190.000 tot 210.000 woningen van eigenaar.
  • De stijging van de huizenprijs in 2017 is naar verwachting zelfs groter, tussen 5% en 7%. Het aantal transacties stijgt dan naar 200.000 tot 220.000 per jaar. Update: na het eerste kwartaal van 2017 heeft Rabobank opnieuw de verwachting voor de huizenprijzen. De van verwacht een prijsstijging van 6,5% en 225.000 tot 235.000 woningverkopen.

Update: ook in 2017 heeft Rabobank haar prognose voor de huizenmarkt naar boven bijgesteld.

Huizenmarkt breekt records

Als deze voorspellingen van Rabobank uitkomen, gaat de huizenmarkt de komende jaren records breken. Het record uit 2006 van 206.000 transacties op de woningmarkt wordt mogelijk dit jaar al verbroken. Voor genoemde stijging van de huizenprijs moeten we zelfs terug tot 2002. Een woning kopen blijft voorlopig aantrekkelijk.

Hierdoor stijgt de huizenprijs

In haar kwartaalbericht Woningmarkt noemt de bank een aantal redenen waarom de woningmarkt in de lift zit:

Niet iedereen profiteert van de prijsstijging

Niet iedereen profiteert evenveel van de stijgende woningmarkt. Vooral regionaal zijn de verschillen groot en is er sprake van groei- en krimpgebieden. In steden ontstaat inmiddels krapte waardoor de betaalbaarheid onder druk staat. Met name voor starters zijn de hogere prijzen ongunstig. Ze hebben immers geen woning in de verkoop die meer opbrengt. Daarnaast moeten ze meer spaargeld inbrengen om een woning te kopen.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

hoop dat na de grote steden de zuidoosthoek van Drenthe ook mee gaat profiteren waar volgens mij de mensen in het westen van Nederland niet weten dat ze hier hun oude dag mooi in het groen en rust schone lucht van kunnen genieten.