Rentelokkertjes en 6 andere valkuilen bij hypotheken

Rentelokkertjes

Het woord zegt het al, een rentelokkertje is een aantrekkelijk lage hypotheekrente om nieuwe klanten te lokken.

 • Rentekorting bij een korte rentevastperiode
  ‘Sluit nu uw hypotheek af en betaal het eerste jaar maar 2% rente.’ Dit soort aanbiedingen zijn niet gepast bij langlopende financiële producten zoals een hypotheek. Het eerste jaar betaalt u een lage hypotheekrente, maar daarna gaat de rente omhoog. Met het einde van de kortingsperiode eindigt ook uw rentevastperiode. Dat betekent dat uw bank met een nieuw rentevoorstel komt. Dit nieuwe voorstel is vaak erg ongunstig voor u. In veel gevallen is de rente in het rentevoorstel zelfs hoger dan de marktconforme hypotheekrente. Daarbij wordt oversluiten door banken onaantrekkelijk gemaakt, onder andere met een boete, zodat u akkoord moet gaan met deze te hoge hypotheekrente. Variabele hypotheekrentes kunt u hier bekijken.
 • Rentekorting bij een lange rentevastperiode
  Hypotheekaanbieders beloven u soms een rentekorting wanneer u kiest voor een lange rentevastperiode, bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Deze rentekorting geldt alleen voor het begin van de looptijd van de hypotheek. Wanneer u de daadwerkelijke korting berekent over de hele looptijd, zult u merken dat deze niet veel voorstelt. Vervolgens zit u vast aan een lange rentevastperiode. Dit kan nadelig voor u zijn. Niet iedereen blijft 20 of 30 jaar in hetzelfde huis wonen. U zit die periode echter wel aan dezelfde hypotheek en hypotheekaanbieder vast. Ook profiteert u met een lange looptijd niet van een eventuele rentedaling.

Lage maandlasten

Om de hypotheekofferte aantrekkelijk te maken, proberen hypotheekadviseurs de maandlasten zo laag mogelijk te presenteren.

 • Weinig aflossen
  Een hypotheek waarin maar een klein bedrag of zelfs helemaal niets wordt afgelost, de zogenaamde (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek, is aantrekkelijk. Met deze hypotheekvorm lost u weinig af en dat zorgt voor lage maandlasten. Dat is echter niet zonder risico. Het fundament onder de (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek is de waardestijging van uw woning. Met de opbrengst van de verkoop van de woning kan de hypotheek worden afgelost. De kans bestaat echter dat uw woning niet in waarde stijgt of zelfs in waarde daalt. U loopt zo het risico op een flinke restschuld.
 • Standaard belastingvoordeel
  Hypotheekoffertes gaan vaak uit van een maximaal belastingvoordeel. Zo wordt er bijvoorbeeld van uitgegaan dat u maximaal kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Dit is echter niet altijd het geval. U moet er rekening mee houden dat aan een belastingvoordeel veel voorwaarden en regels verbonden zijn. Het kan zijn dat u hier niet aan voldoet. Daarbij kunnen de fiscale regels gedurende de looptijd wijzigen.
 • Te lage WOZ-waarde
  Het is belangrijk dat u er bij de berekening van de maandlasten op uw hypotheekofferte goed op let dat de juiste WOZ-waarde wordt gebruikt. Bij een te lage WOZ-waarde valt het eigen woningforfait een stuk lager uit. Zo lijken uw maandlasten een stuk lager dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Appels met peren vergelijken

U kunt alleen een goede hypotheekvergelijking maken wanneer u twee hypotheekoffertes met dezelfde hypotheekvoorwaarden vergelijkt.

 • Verschillende looptijden
  Wanneer u een aantal offertes met elkaar vergelijkt, moet u rekening houden met de looptijd van de hypotheek. Het verschil in maandlasten bij de diverse looptijden is groot. Voor een goede vergelijking is het belangrijk dat u twee hypotheken met dezelfde looptijd vergelijkt.
 • Overlijdensrisicoverzekering
  Bij verschillende hypotheken is de overlijdensrisicoverzekering opgenomen in de offerte. De premie die u betaalt voor deze verzekering bepaalt mede de hoogte van de maandlasten. Om een goede vergelijking te maken moet u letten op wat de overlijdensrisicoverzekering precies dekt. De overlijdensrisicoverzekering met de minste premie is waarschijnlijk minder uitgebreid dan de duurdere variant.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.