Block title
Block content
Schenken voor woning en hypotheek
  Door: roel 22489 keer gelezen
In 2021 is het aantrekkelijk om te schenken voor een woning, onder andere met een ruime belastingvrijstelling en een hypotheek met leen-schenk-constructie.

Steuntje in de rug bij de hypotheek

Starters kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken voor de aankoop van een woning. Zeker nu de huizenprijzen verder zijn gestegen. Dit geldt ook voor de huizenbezitters die al een hypotheek hebben.

Ook in 2021 is schenken fiscaal vriendelijk door de verruimde schenkingsvrijstelling. U kunt hier zelfs uw overwaarde voor gebruiken. En met een ‘leen-schenk-constructie’ profiteren zowel degene die schenken als de begunstigde.

Schenken voor woning of hypotheek? Laat uw mogelijkheden berekenen

Vrijstelling bij schenking voor woning

In 2021 is de schenkingsvrijstelling voor de woning 105.302 euro. Tot dit bedrag kunt u belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning, maar ook:

 • het aflossen van de hypotheek;
 • onderhoud of verbetering van de woning;
 • het opvangen van een restschuld.

Een familieband is geen vereiste voor deze schenkingsvrijstelling. Wel moet de begunstigde (of de partner) tussen 18 en 40 jaar oud zijn. Daarnaast moet het geld uiterlijk in 2023 gebruikt worden voor de hypotheek of woning

Schenking over meerdere jaren

Een schenking onder de verhoogde vrijstelling mag u over de komende 3 jaar spreiden. De begunstigde (of de partner) moet op de data van alle schenkingen aan het leeftijdscriterium voldoen en over elke deelschenking belastingaangifte doen. Uiterlijk het tweede kalenderjaar moet de schenking voor de woning worden gebruikt.

Verhoogde schenkingsvrijstelling al gebruikt?

Heeft de begunstigde al eens gebruik gemaakt van de verhoogde schenkingsvrijstelling, dan mag dit in veel gevallen niet opnieuw.

Heeft u echter in 2019 de schenkingsvrijsteling voor eigen woning gebruikt, maar niet het maximale bedrag van 102.010 euro. Dan mag u het resterende belastingvrije bedrag in 2021 gebruiken.

Bekijk hier de overige belastingregels bij schenken als u al eens gebruik heeft gemaakt van de schenkingsvrijstelling.

Lenen en weer schenken voor de hypotheek

Door lenen en schenken te combineren kan nog meer voordeel worden behaald. Met een leen-schenk-constructie profiteren zowel de begunstigde als degene die schenken. Dit houdt de constructie in het kort in:

 • Naast de hypotheek wordt een deel van de koopsom onderhands geleend.
 • Beide partijen spreken een looptijd en rente af (fiscaal aftrekbaar!).
 • Een deel van de jaarlijkse aflossing wordt teruggeschonken.

Dit zorgt voor een win-winsituatie. De koper van de woning kan meer lenen tegen gunstige voorwaarden. Degene die het geld ter beschikking stelt kan rekenen op een hoger rendement dan de spaarrente op dit moment. Bekijk hier een rekenvoorbeeld van de leen-schenkconstructie in de vorm van een familiehypotheek.

Wilt u in 2021 schenken voor de woning? Vraag vrijblijvend advies over hoe u dat voordelig kunt doen.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Is dit ook van toepassing als de kinderen in het buitenland wonen? Een betaalt belasting in het buitenland, de ander in Nederland.