In 2022 is het aantrekkelijk om te schenken voor een woning, onder andere met een ruime belastingvrijstelling en een hypotheek met leen-schenk-constructie.
Steuntje in de rug bij de hypotheek
Starters kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken voor de aankoop van een woning. Zeker nu de huizenprijzen verder zijn gestegen. Dit geldt ook voor de huizenbezitters die al een hypotheek hebben.
Ook in 2022 is schenken fiscaal vriendelijk door de verruimde schenkingsvrijstelling. Je kan hier zelfs jouw overwaarde voor gebruiken. En met een ‘leen-schenk-constructie’ profiteren zowel degene die schenken als de begunstigde.
Schenken voor woning of hypotheek? Laat jouw mogelijkheden berekenen
Vrijstelling bij schenking voor woning
In 2022 is de schenkingsvrijstelling voor de woning 106.671 euro. Dit wordt ook wel de ‘jubelton’ genoemd. Tot dit bedrag kan je belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning, maar ook:
- het aflossen van de hypotheek;
- onderhoud of verbetering van de woning;
- het opvangen van een restschuld.
Een familieband is geen vereiste voor deze schenkingsvrijstelling. Wel moet de begunstigde (of de partner) tussen 18 en 40 jaar oud zijn.
Let op: jubelton per 2024 geschrapt
Het nieuwe kabinet Rutte IV wil de schenkingsvrijstelling flink versoberen. In het coalitieakkoord staat namelijk dat de jubelton per 2024 wordt geschrapt. We verwachten dat dit jaar veel ouders nog een belastingvrije schenking willen doen.
Schenking over meerdere jaren
Een schenking onder de verhoogde vrijstelling mag je over de komende 3 jaar spreiden. De begunstigde (of de partner) moet op de data van alle schenkingen aan het leeftijdscriterium voldoen en over elke deelschenking belastingaangifte doen. Uiterlijk het tweede kalenderjaar moet de schenking voor de woning worden gebruikt.
Lenen en weer schenken voor de hypotheek
Door lenen en schenken te combineren kan nog meer voordeel worden behaald. Met een leen-schenk-constructie profiteren zowel de begunstigde als degene die schenken. Dit houdt de constructie in het kort in:
- Naast de hypotheek wordt een deel van de koopsom onderhands geleend.
- Beide partijen spreken een looptijd en rente af (fiscaal aftrekbaar!).
- Een deel van de jaarlijkse aflossing wordt teruggeschonken.
Dit zorgt voor een win-winsituatie. De koper van de woning kan meer lenen tegen gunstige voorwaarden. Degene die het geld ter beschikking stelt kan rekenen op een hoger rendement dan de spaarrente op dit moment. Bekijk hier een rekenvoorbeeld van de leen-schenkconstructie in de vorm van een familiehypotheek.
Wil je in 2022 schenken voor de woning? Vraag vrijblijvend advies over hoe je dat voordelig kunt doen.
Is dit ook van toepassing als de kinderen in het buitenland wonen? Een betaalt belasting in het buitenland, de ander in Nederland.