Block title
Block content
Schenken voor woning en hypotheek
  Door: roel 20257 keer gelezen
In 2020 is het aantrekkelijk om te schenken voor een woning, onder andere met een ruime belastingvrijstelling en een hypotheek met leen-schenk-constructie.

Steuntje in de rug bij de hypotheek

Starters kunnen soms wel een steuntje in de rug gebruiken voor de aankoop van een woning. Zeker nu de hypotheeknormen weer iets strenger zijn geworden. Dit geldt ook voor de huizenbezitters die al een hypotheek hebben.

Familieleden of bekenden kunnen hen helpen met een schenking. Ook in 2020 kan dit fiscaal vriendelijk door de verruimde schenkingsvrijstelling. En met een ‘leen-schenk-constructie’ profiteren zowel degene die schenken als de begunstigde.

Schenken voor de woning? Laat uw mogelijkheden berekenen

Vrijstelling bij schenking voor woning

In 2020 is de schenkingsvrijstelling voor de woning verruimd tot 103.643 euro. Tot dit bedrag kunt u eenmalig belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning, maar ook voor aflossen van de hypotheek, het opvangen van een restschuld of het onderhoud of verbetering van de woning.

Een familieband is geen vereiste meer voor deze schenkingsvrijstelling. Wel moet de begunstigde tussen 18 en 40 jaar oud zijn. Partners worden bij de schenking als 1 persoon gezien.

Verhoogde schenkingsvrijstelling al gebruikt?

Mogelijk heeft u al eens gebruik gemaakt van de verhoogde schenkingsvrijstelling. Dan kan het zijn dat u in 2017 niet of minder belastingvrij mag schenken. Dit zijn de belangrijkste uitzonderingen:

 • Heeft u voor 2010 een beroep gedaan op de verhoogde schenkingsvrijstelling, dan is in 2020 een bedrag tot € 28.206,- vrijgesteld van belasting.
 • Heeft u van 2010 tot en met 2014 een beroep gedaan op de schenkingsvrijstelling, dan kunt u in 2020 geen beroep doen op de hogere schenkingsvrijstelling.
 • Heeft u in 2015 of 2016 een beroep gedaan op de schenkingsvrijstelling en in 2018 de verhoogde vrijstelling gebruikt, maar niet in 2017. Dan kunt u in 2020 dit bedrag aanvullen met maximaal € 47.168,-.
 • Heeft u in 2018 de schenkingsvrijsteling voor eigen woning gebruikt, maar niet het maximale bedrag, dan mag u de rest in 2020 gebruiken.

Bekijk hier de overige belastingregels bij schenken.

Schenking over meerdere jaren

Een schenking onder de verhoogde vrijstelling mag u over de komende 3 jaar spreiden. De begunstigde moet op de data van alle schenkingen aan het leeftijdscriterium voldoen en over elke deelschenking belastingaangifte doen. Uiterlijk het tweede kalenderjaar moet de schenking voor de woning worden gebruikt.

Lenen en weer schenken voor de hypotheek

Door lenen en schenken te combineren kan nog meer voordeel worden behaald. Met een leen-schenk-constructie profiteren zowel de begunstigde als degene die schenken. Dit houdt de constructie in het kort in:

 • Naast de hypotheek wordt een deel van de koopsom onderhands geleend.
 • Beide partijen spreken een looptijd en rente af (fiscaal aftrekbaar!).
 • Een deel van de jaarlijkse aflossing wordt teruggeschonken.

Dit zorgt voor een win-winsituatie. De koper van de woning kan meer lenen tegen gunstige voorwaarden. Degene die het geld ter beschikking stelt kan rekenen op een hoger rendement dan de spaarrente op dit moment. Bekijk hier een rekenvoorbeeld van de leen-schenkconstructie in de vorm van een familiehypotheek.

Wilt u in 2020 schenken voor de woning? Vraag vrijblijvend advies over hoe u dat voordelig kunt doen.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Is dit ook van toepassing als de kinderen in het buitenland wonen? Een betaalt belasting in het buitenland, de ander in Nederland.