Block title
Block content
Spaarhypotheek verlengen of oversluiten?
  Door: roel 48101 keer gelezen
Uw spaarhypotheek verlengen of oversluiten? Aan het einde van de rentevastperiode is de keuze aan u. Ga niet blind akkoord met het voorstel van de bank.

Bij veel spaarhypotheken loopt binnenkort de rentevastperiode af

Tien jaar geleden sloten veel Nederlanders een spaarhypotheek af. Deze hypotheekvorm combineert optimaal belastingvoordeel (zowel op de rente als het spaarbedrag) met de zekerheid van gegarandeerde aflossing.

Omdat daarbij de hypotheekrente vaak voor 10 jaar werd vastgelegd, ontvangen ze binnenkort een verlengingsvoorstel van de bank. Een mooi moment om uw spaarhypotheek te verlengen, want de hypotheekrente is historisch laag.

Wie echter blind tekent voor deze lagere rente kan hier later spijt van krijgen.

Oversluitrapport aanvragenBereken of oversluiten voor u voordelig is >

Hypotheekrente omlaag, maar spaarpremie omhoog

Bij een spaarhypotheek is de hypotheekrente gekoppeld aan de rente op het spaardeel. Gaat u na verlengen minder hypotheekrente betalen, dan daalt ook het rendement op het spaardeel. Om de hypotheek op einddatum te kunnen aflossen, gaat u dus maandelijks meer spaarpremie inleggen.

Door de lagere hypotheekrente daalt ook uw hypotheekrenteaftrek. Dit terwijl de hogere spaarpremie niet aftrekbaar is. Dit voelt u dus meer in de portemonnee.

Spaarhypotheek verlengen of oversluiten?

Bij de spaarhypotheek verlengen moet u een aantal beslissingen nemen. Onder andere hoe lang u de nieuwe hypotheekrente vastlegt. De hogere rente bij een lange rentevastperiode, bijvoorbeeld 20 jaar vast, kan voordelig zijn omdat u dan minder spaarpremie betaalt.

Ook moet u zich de vraag stellen of de spaarhypotheek nog de beste keuze is. Door de lage hypotheekrente in combinatie met de versnelde afbouw van de renteaftrek, wordt het belastingvoordeel kleiner. Oversluiten naar een hypotheekvorm waarbij wordt afgelost kan voordelig zijn omdat dan de renteopslag vervalt. Bereken hier het verschil.

En zit u nog goed bij uw huidige bank? Oversluiten biedt de mogelijkheid om van geldverstrekker te veranderen.

Verlengingsvoorstel van de bank geeft geen volledig beeld

Om de juiste keuzes te maken bij de spaarhypotheek verlengen of oversluiten is het belangrijk om gevolgen voor de maandlast volledig in beeld te hebben. Het verlengingsvoorstel van de bank helpt hier vaak onvoldoende bij.

  • Deze wordt soms te laat verstuurd. De richtlijn is 3 maanden voor het einde van de rentevastperiode, zodat klanten voldoende tijd hebben om een beslissing te nemen.
  • In het verlengingsvoorstel staat vaak alleen de nieuwe hypotheekrente vermeld. De gevolgen voor de maandelijkse spaarpremie worden niet genoemd.
  • De mogelijkheid om van aflosvorm te veranderen worden niet besproken. Dit terwijl oversluiten op het einde van de rentevastperiode boetevrij is.
  • Daarbij is in 2017 de tijdsklem op de spaarpot komen te vervallen. Afkopen en aflossen kan hierdoor belastingvrij. Huizenbezitters met een spaarhypotheek hebben hierdoor meer keuzevrijheid.

Voorkom dat u tekent voor een lagere hypotheekrente, maar dat het voordeel uiteindelijk tegenvalt. Of dat oversluiten uiteindelijk goedkoper blijkt. Vraag vrijblijvend een hypotheekberekening aan.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.