Toekomst hypotheekrenteaftrek inzichtelijk door Catshuis-stukken

Na de val van het Kabinet Rutte duurt de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek voort. Tijdens de Catshuis-onderhandelingen waren VVD, CDA en PVV dichtbij een akkoord over de renteaftrek. Deze plannen zijn nu online gezet. Ze geven een goed inzicht in de mogelijke toekomst van de hypotheekrenteaftrek.

Update: gelegenheidscoalitie bereikt akkoord. Lees alles over de gevolgen van het akkoord voor uw hypotheek.

Hervormen onvermijdelijk

Nu het kabinet Rutte gevallen is, wordt er wederom geen beslissing genomen over de hypotheekrenteaftrek. Toch is iedereen er inmiddels van overtuigd dat hervormen van dit belastingvoordeel onvermijdelijk is. In de Catshuis-onderhandelingen waren VVD, CDA en PVV dicht bij een akkoord over de hypotheekrenteaftrek. Ondanks dat hun standpunt altijd is geweest ‘afblijven van de hypotheekrenteaftrek’, zagen zij geen andere mogelijkheid dan hervormen. 


Hypotheekrenteaftrek berekenen?
Direct inzicht in uw belastingvoordeel

Toekomst hypotheekrenteaftrek

Nu het Kabinet Rutte is gevallen gaat er ook een streep door het Catshuis-akkoord, althans voor nu. Door de noodzaak om snel met een pakket aan bezuinigingsmaatregelen te komen, wordt druk gezocht naar mogelijkheden om delen van het akkoord toch uit te voeren. Hierop vooruitlopend zijn de in het Catshuis besproken maatregelen online gezet. Een mooi staaltje transparantie dat een inzicht biedt in de mogelijke toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Onder het kopje ‘fiscale behandeling eigen woning’ lag het volgende voorstel op tafel:

Bestaande hypotheken

  • De hypotheekrenteaftrek blijft ongewijzigd voor bestaande hypotheken gedurende de gehele looptijd.
  • Extra aflossen wordt gestimuleerd. Onder andere met een bonus en door jaarlijks 20% van de hypotheek boetevrij te kunnen aflossen (nu 10%). Ook de mogelijkheden om te schenken voor de aflossong van de hypotheek worden verruimd naar maximaal € 100.000,- met leeftijdsgrens tot 45 jaar.
  • Huizenbezitters met tijdelijk twee woningen mogen twee keer de hypotheekrente aftrekken en de regels voor verhuur van de tweede woning worden soepeler.

Nieuwe hypotheken

  • Hypotheekrenteaftrek is alleen mogelijk wanneer de hypotheek gedurende de looptijd volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost.
  • Maximaal 35 jaar renteaftrek (nu 30 jaar). Hierdoor kan langer worden afgelost met een fiscaal voordeel, wat de maandlasten verlaagt.
  • De maximale hypotheek wordt geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2015 wordt deze in zes jaar teruggebracht van 106% naar 100% van de woningwaarde. Hier mag van worden afgeweken voor waarde vermeerderende of duurzame aanpassingen aan de woning.

 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.