Investeren in een vakantiewoning met overwaarde huis

Hoe kun je nu het beste investeren in een vakantiewoning? En hoe financier je dat met overwaarde? We vertellen je alles over:

Jouw droom waarmaken

Een vakantiewoning bezitten is een wens voor velen. Een heerlijke plek voor jezelf waar je naartoe kunt gaan wanneer jij wilt. Ergens in Nederland of in het buitenland. Daarnaast kun je ook investeren in deze vakantiewoning . Zo kun je het verhuren voor extra inkomsten en profiteer je misschien wel van waardestijging!

Een heerlijk idee, maar niet goedkoop. De prijzen voor een vakantiehuis lopen uiteen van €25.000,- voor een basis chalet of stacaravan tot ruim 6 ton voor een luxe vakantievilla. Stel je zoekt een stenen vakantiehuis, dan ben je al gauw tussen €150.000,- tot €350.000,- kwijt, afhankelijk van de inhoud.

Gelukkig kun je jouw droom waarmaken met een hypotheek voor een vakantiehuis of je overwaarde.

Een vakantiewoning financieren?

Vakantiewoning financieren met een hypotheek

Kun je een hypotheek krijgen voor een vakantiehuis?

Er is een beperkt aantal geldverstrekkers in Nederlands dat een hypotheek voor vakantiehuis accepteert. Er gelden namelijk een aantal aanvullende voorwaarden voor de financiering. Je moet rekening houden met de inleg van eigen geld, je moet voldoende inkomen hebben om de hypotheek vakantiehuis te dragen en je betaalt vaak een opslag op de rente. Ook aan de vakantiewoning worden eisen gesteld. Deze moet bijvoorbeeld van steen of houtskeletbouw zijn, niet verplaatsbaar en gebouwd op een fundering en aangesloten op water en elektriciteit. Daarnaast gaan geldverstrekkers verschillend om met verhuur en/of permanente bewoning. Tip: wil je een tweede woning kopen voor verhuur (beleggingspand), dan is een verhuurhypotheek een optie. 

Vakantiewoning financieren uit overwaarde

Het is ook mogelijk om de overwaarde van je woning te gebruiken om te investeren in een vakantiewoning. Je kunt bijvoorbeeld de woning verkopen, gaan huren of kleiner gaan wonen en de overwaarde gebruiken voor de aankoop van een vakantiewoning.

Ook als je niet wilt verhuizen, kun je de overwaarde verzilveren. Als je voldoet aan de eisen van de geldverstrekker om overwaarde consumptief te besteden, mag je er namelijk mee doen wat jij wilt, dus ook een vakantiehuis kopen. Je hebt 2 optie om jouw overwaarde te verzilveren zonder te verhuizen:

Een box 3-hypotheek afsluiten

Je sluit een nieuw lening deel af voor consumptieve doeleinden. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

 • Toetsing o.b.v. inkomen.
 • Voor iedere leeftijd mogelijk.
 • Lage marktrente.
 • Tot 100% marktwaarde opnemen.
 • Maandelijkse kosten voor rente en eventuele aflossing.
 • Vaste hypotheekrente

Een opeethypotheek afsluiten 

De inkomenstoets bij een box 3-hypotheek is vaak een struikelblok rondom de AOW-leeftijd. Een opeethypotheek biedt dan uitkomst. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

 • Ruime toetsing o.b.v. overwaarde.
 • Vooral gunstig vanaf AOW-leeftijd.
 • Relatief hoge rente.
 • Gemiddeld 50% marktwaarde opnemen.
 • Geen maandelijkse kosten. De lening is aflossingsvrij en rente wordt verwerkt in de lening.
 • Vaak een variabel rentepercentage, maar vast is ook mogelijk.

De beste keuze voor jou?

Zowel een box 3 hypotheek als de opeethypotheek zijn goede manieren om overwaarde op te nemen. Wat een goede keuze is, is afhankelijk van je leeftijd, inkomen, hoogte van de overwaarde en het bedrag dat je op wilt nemen.

Dit is nog meer belangrijk bij het kopen van een vakantiewoning

Waar moet je aan denken bij het kopen van een recreatiewoning?

Buiten het bekostigen van een vakantiewoning zijn er ook nog een aantal praktische zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan zaken rondom een houten of stenen woning kopen in Nederland of het buitenland, de vaste kosten, grond pachten of kopen en de belasting. Wij vertellen je er alles over.

Nederland of het buitenland
Wie een vakantiewoning in Spanje koopt, is verzekerd van veel zonnige dagen. Ook in de verhuur doen woningen in het zonnige zuiden het altijd goed. Je kunt er relatief goedkoop naar toe vliegen en met de auto ben je er in 12 uur. 

Het nadeel is dat er geen banken zijn die een vakantiewoning in het buitenland (deels) financieren. De volledige koopsom moet dus met eigen middelen, zoals spaargeld en overwaarde, worden gefinancierd.

Houten of stenen woning 
Een houten chalet in een bosrijke omgeving; het klinkt idyllisch maar het vergt ook veel onderhoudskosten. Een stenen vakantiewoning heeft in de loop der jaren minder onderhoud nodig en is daardoor ook meer waardevast. Wil je de woning in de toekomst verkopen, dan is de kans groot dat je met een stenen woning een hoger rendement hebt. 

Vaste kosten
Kies je voor een villa met zwembad, dan heb je maandelijks relatief hoge kosten voor elektra en onderhoud. Een appartement daarentegen vraagt om minder onderhoud en dus lagere kosten, al moet ook rekening houden met kosten voor het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes zoals de entree, het zwembad en fitnessruimte. 

Grond pachten of kopen
Tot slot een belangrijke afweging voor wie een vakantiewoning koopt op een park. Ga je de grond huren/pachten of kopen? In Nederland betaal je al snel 4.500 euro per jaar voor de huur van de grond. Stel dat je de grond voor 60.000 euro kunt kopen, dan ben je na 13 jaar al goedkoper uit en is de grond ook nog eens van jou!

Belasting
Een vakantiewoning in binnen- of buitenland (dat niet je hoofdverblijf is), hoort voor de Belastingdienst bij jouw vermogen in Box 3. Ook voor verhuurinkomsten gelden aparte belastingregels. Het is dus belangrijk je goed in te lezen voordat je gaat investeren in een vakantiewoning, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij de belastingaangifte. Lees meer over overwaarde en belasting.

Een vakantiewoning financieren?

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024