Verbouwplannen? Deze 4 verbouwingen leveren het meest op!

Verbouwen is vaak een een waardevolle investering. Welke verbouwing levert het meeste op? We onderzochten de gemiddelde waardevermeerdering voor jouw woning. 

Verbouwen is de investering meer dan waard

Jouw woning verbouwen kost geld, maar levert tegelijkertijd veel op. Het vergroten van jouw woonplezier en comfort laten zich moeilijk in geld uitdrukken. Bij verduurzamen is dat al wat makkelijker, namelijk middels een lagere energierekening. 

Toch is verbouwen vaak de investering meer dan waard. Jouw woning wordt namelijk meer waard en vervolgens lift je mee op de huizenprijsstijging. Hoeveel jouw woning in waarde stijgt, hangt af van wat je gaat verbouwen. De ene verbouwing levert namelijk een grotere waardestijging op dan de anderen.

Heb je verbouwplannen?Bereken vrijblijvend jouw hypotheekmogelijkheden >

Welke verbouwing draagt het meeste bij aan de woningwaarde?

We hebben een aantal veel voorkomende verbouwingen op een rijtje gezet met daarbij hoeveel de investering bijdraagt aan de woningwaarde. Let op, deze percentages zijn schattingen en geen garantie

1. Verduurzamen

Het energielabel speelt tegenwoordig een belangrijke rol bij de waardebepaling van de woning. Dit wordt versterkt door de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit, waardoor energiezuinig wonen steeds belangrijker wordt. Lees ook deze 7 redenen om nu energiebesparende maatregelen te nemen.

Daarnaast hebben de gebruikte technieken inmiddels hun waarde bewezen en worden nu breed toegepast in huizen. Wij denken dan ook dat verduurzamen momenteel de grootste waardevermeerdering oplevert.

Niet voor niets staan banken een hogere maximale hypotheek toe van 106% van de woningwaarde, in plaats van de gebruikelijke 100%. Aandachtspunt hierbij is dat je kiest voor kwalitatieve materialen en professionele installatie. 

Geschatte waardevermeerdering woning: 80% tot 100% van de investering.

2. Meer ruimte creëren

Woonoppervlak is kostbaar in Nederland, zeker in stedelijke gebieden. Door meer ruimte te creëren in jouw bestaande woning wordt deze vaak direct meer waard. Het gaat dan om oppervlakte (m²), maar ook om inhoud (m³) van de woning.

Meer ruimte creëren kan met een uitbouw, serre of erker. Ook bestaande ruimtes geschikt maken voor bewoning (zolder, garage) of een dakkapel leveren extra woonruimte op.

Hoeveel extra ruimte creëren doet voor de woningwaarde, is afhankelijk van waar je woont (landelijk of stedelijk). Ook de bouwkwaliteit en materiaal spelen een rol.

Geschatte waardevermeerdering woning: 70% tot 100% van de investering.

Lees ook deze 3 manieren om een verbouwing voordelig te financieren.

3. Achterstallig onderhoud/ Renoveren

Een tweede kans voor een eerste indruk krijg je niet. Dit geldt ook voor de uitstraling van jouw woning. Een lekkende dakgoot, vieze muur of slecht schilderwerk hebben daarom een negatieve invloed op de woningwaarde.

Genoeg redenen om achterstallig onderhoud weg te werken of jouw woning te renoveren. Jouw woonplezier wordt zeker groter. Daarnaast verkoopt een mooi afgewerkt woning beter. Aan de andere kant door de krappe woningmarkt zijn potentiële kopers eerder geneigd door achterstallig onderhouden heen te kijken 

Geschatte waardevermeerdering woning: 60% tot 100% van de investering.

4. Nieuwe keuken of badkamer

Een nieuwe keuken of badkamer dragen bij aan de woningwaarde, maar niet zoveel als bovengenoemde woningverbeteringen. De reden hiervoor is dat een keuken of badkamer smaakgevoelig is. Daarnaast is de apparatuur relatief snel verouderd, wat de waardestijging niet ten goede komt.  

Een nieuwe keuken of badkamer plaatsen doe je daarom vooral voor jouw woongenot. 

Geschatte waardevermeerdering woning: 50% van de investering.

Tip: leg nu alvast jouw hypotheekrente vast.

Ga je binnen een jaar verbouwen, dan is het interessant om nu al de hypotheekrente vast te leggen. Je kiest dan voor een offerte met een lange geldigheidsduur, bijvoorbeeld 6 of 12 maanden. Zodra de verbouwing start, laat je de hypotheek ingaan. Ontvang vrijblijvend een hypotheekofferte.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024