Verbouwplannen? Deze 4 verbouwingen leveren het meest op!

Verbouwen is vaak een een waardevolle investering. Welke verbouwing levert het meeste op? We onderzochten de gemiddelde waardevermeerdering voor uw woning. 

Verbouwen is de investering meer dan waard

Uw woning verbouwen kost geld, maar levert tegelijkertijd veel op. Het vergroten van uw woonplezier en comfort laten zich moeilijk in geld uitdrukken. Bij verduurzamen is dat al wat makkelijker, namelijk middels een lagere energierekening. 

Toch is verbouwen vaak de investering meer dan waard. Uw woning wordt namelijk meer waard en vervolgens lift u mee op de huizenprijsstijging. Hoeveel uw woning in waarde stijgt, hangt af van wat u gaat verbouwen. De ene verbouwing levert namelijk een grotere waardestijging op dan de anderen.

Heeft u verbouwplannen?Bereken vrijblijvend uw hypotheekmogelijkheden >

Welke verbouwing draagt het meeste bij aan de woningwaarde?

We hebben een aantal veel voorkomende verbouwingen op een rijtje gezet met daarbij hoeveel de investering bijdraagt aan de woningwaarde. Let op, deze percentages zijn schattingen en geen garantie

1. Verduurzamen

Het energielabel speelt tegenwoordig een belangrijke rol bij de waardebepaling van de woning. Dit wordt versterkt door de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit, waardoor energiezuinig wonen steeds belangrijker wordt. Lees ook deze 7 redenen om nu energiebesparende maatregelen te nemen.

Daarnaast hebben de gebruikte technieken inmiddels hun waarde bewezen en worden nu breed toegepast in huizen. Wij denken dan ook dat verduurzamen momenteel de grootste waardevermeerdering oplevert.

Niet voor niets staan banken een hogere maximale hypotheek toe van 106% van de woningwaarde, in plaats van de gebruikelijke 100%. Aandachtspunt hierbij is dat u kiest voor kwalitatieve materialen en professionele installatie. 

Geschatte waardevermeerdering woning: 80% tot 100% van de investering.

2. Meer ruimte creëren

Woonoppervlak is kostbaar in Nederland, zeker in stedelijke gebieden. Door meer ruimte te creëren in uw bestaande woning wordt deze vaak direct meer waard. Het gaat dan om oppervlakte (m²), maar ook om inhoud (m³) van de woning.

Meer ruimte creëren kan met een uitbouw, serre of erker. Ook bestaande ruimtes geschikt maken voor bewoning (zolder, garage) of een dakkapel leveren extra woonruimte op.

Hoeveel extra ruimte creëren doet voor de woningwaarde, is afhankelijk van waar u woont (landelijk of stedelijk). Ook de bouwkwaliteit en materiaal spelen een rol.

Geschatte waardevermeerdering woning: 70% tot 100% van de investering.

Lees ook deze 3 manieren om een verbouwing voordelig te financieren.

3. Achterstallig onderhoud/ Renoveren

Een tweede kans voor een eerste indruk krijgt u niet. Dit geldt ook voor de uitstraling van uw woning. Een lekkende dakgoot, vieze muur of slecht schilderwerk hebben daarom een negatieve invloed op de woningwaarde.

Genoeg redenen om achterstallig onderhoud weg te werken of uw woning te renoveren. Uw woonplezier wordt zeker groter. Daarnaast verkoopt een mooi afgewerkt woning beter. Aan de andere kant door de krappe woningmarkt zijn potentiële kopers eerder geneigd door achterstallig onderhouden heen te kijken 

Geschatte waardevermeerdering woning: 60% tot 100% van de investering.

4. Nieuwe keuken of badkamer

Een nieuwe keuken of badkamer dragen bij aan de woningwaarde, maar niet zoveel als bovengenoemde woningverbeteringen. De reden hiervoor is dat een keuken of badkamer smaakgevoelig is. Daarnaast is de apparatuur relatief snel verouderd, wat de waardestijging niet ten goede komt.  

Een nieuwe keuken of badkamer plaatsen doet u daarom vooral voor uw woongenot. 

Geschatte waardevermeerdering woning: 50% van de investering.

Tip: leg nu alvast uw hypotheekrente vast.

Gaat u binnen een jaar verbouwen, dan is het interessant om nu al de hypotheekrente vast te leggen. U kiest dan voor een offerte met een lange geldigheidsduur, bijvoorbeeld 6 of 12 maanden. Zodra de verbouwing start, laat u de hypotheek ingaan. Ontvang vrijblijvend een hypotheekofferte.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.2
8.2 uit 2623 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Duidelijk en helder

  Zeer duidelijke, overzichtelijke site waarop je alles in detail per onderdeel kunt zien.

  23/09/2022 Joost Kipping , Tiel
 • Top advies

  Middels een telefonische afspraak, duidelijk advies gekregen van een vriendelijke en kundige adviseur.

  14/09/2022 Geert-jan van Leuken, Beek en Donk
 • Super snel en bekwam service

  Ik kon op dezelfde dag een vrijblijvend afspraak inplannen met een zeer bekwaam adviseur. Zij kwam thuis ’s avonds en naam alle tijd om mijn een duidelijk traject uit te leggen.

  23/09/2022 Claudia de Anda, Tiel
 • Goed en vooral duidelijk

  Prima om op deze manier inzicht te krijgen.

  22/09/2022 Antoni, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022