Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2021

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2021? Lees de verwachting voor de huizenprijzen en huizenaanbod. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis?

Huizenprijzen explosief gestegen

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen explosief gestegen. Dit heeft een aantal oorzaken.

De hypotheekrente is historisch laag. Een huis kopen is aantrekkelijk vanwege de lage maandlasten. Huren is ondertussen flink duurder geworden. Vanwege die lage maandlast kan ook meer geleend worden voor de aankoop van een huis.

Daarnaast is de vraag naar koophuizen groter dan het huizenaanbod. Het Kabinet heeft ambitieuze woningbouwplannen, maar ook twee hoofdpijndossiers (stikstof en PFAS) die de nieuwbouw dwarszitten. De krapte op de woningmarkt is voorlopig niet opgelost.

Ook is de afgelopen jaren veel ‘eigen geld’ naar de huizenmarkt gegaan. Dit komt van beleggers die een tweede huis kopen voor verhuur, onder andere om de lage spaarrente te ontlopen. Ook maken veel ouders en grootouders gebruik van de ruime schenkingsvrijstelling. Zij mogen in 2021 tot 105.302 euro belastingvrij schenken voor huis en hypotheek, ook door overwaarde op te nemen.

Dit drijft de huizenprijzen op, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de betaalbaarheid onder druk is komen te staan.

Dit jaar nog profiteren van de gestegen huizenprijzen?

Gevolgen coronacrisis voor de huizenmarkt

Door de coronacrisis is de economie deels tot stilstand gekomen. Aanvankelijk was de verwachting dat dit ook voor de huizenmarkt zou gaan gebeuren. Door onzekerheid over werk en inkomen en maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, zouden verhuisplannen worden uitgesteld.

In de huizenmarktcijfers is dit nog niet terug te zien. We sloten het vorige jaar af met een record prijsstijging van ruim 11%. Ook van afkoeling is geen sprake. Snel beslissen en overbieden zijn nog altijd de norm. Huizen staan gemiddeld 4 weken te koop en bijna 60% gaat boven de vraagprijs weg.

Ontwikkeling huizenprijzen verwachting

(Bron: NVM)

Huizenmarkt verwachting 2021

Toch lijkt het onvermijdelijk dat de coronacrisis gevolgen gaat hebben voor de huizenmarkt in 2021. Zeker nu het toegenomen aantal virusbesmettingen, met een nieuwe lockdown tot gevolg, de economie verder in een dal duwt.

Naar verwachting komen meer bedrijven in zwaar weer en lopen de werkloosheidscijfers verder op. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) kan de werkloosheid in Nederland dit jaar oplopen tot 8,5% bij die gevreesde tweede golf. Dit werkt door in het consumentenvertrouwen.

Minder woningen verkocht

Als gevolg van de toegenomen onzekerheid worden in 2021 minder woningen verkocht. Hier zijn de economen het over eens. ABN AMRO gaat uit van 10% minder transacties. Rabobank verwacht dat dit jaar 15% minder woningen worden verkocht.

Gaan de huizenprijzen in 2021 dalen?

Leiden een gedaald consumentenvertrouwen en minder woningverkopen ook tot lagere huizenprijzen in 2021? Aanvankelijk werd nog uitgegaan van een daling van de huizenprijs. Inmiddels hebben Rabobank, ABN AMRO en ING hun verwachting naar boven bijgesteld.

Door de blijvend lage hypotheekrente en beperkte nieuwbouw, blijft de vraag naar koophuizen groot. Daarnaast geven de ruimere hypotheeknormen in 2021, onder andere voor tweeverdieners, financiële ruimte om extra te bieden. Ook het steuntje in de rug voor jonge huizenkopers, die dit jaar geen overdrachtsbelasting betalen, zorgt voor opwaartse prijsdruk.

 • Na eerder uit te zijn gegaan van stabilisatie, verwacht ABN AMRO nu dat huizenprijzen in 2021 met 5% stijgen.
 • Update: Rabobank verwacht inmiddels een huizenprijsstijging van 8%. De bank ging eerder uit van een 5,5% prijsstijging.
 • ING voorziet eerst een afvlakking en later in het jaar een lichte daling van de huizenprijzen. Per saldo zullen de prijzen gemiddeld 5% hoger liggen dan afgelopen jaar.

Voorlopig heeft de coronacrisis geen vat op de huizenmarkt. In de eerste maand van 2021 stegen de huizenprijzen met gemiddeld 9,3%.

Profiteren van de gestegen huizenprijs?

Welke mogelijkheden zijn er om gebruik te maken van de gestegen woningprijzen:

 1. Uw opgebouwde overwaarde in uw opnemen:
 2. Door de gestegen huizenprijs komt u mogelijk in een lagere risicoklasse. Bereken uw nieuwe laagste hypotheekrente.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2133 reviews. 87% beveelt ons aan!
 • Overzichtelijk, duidelijk, compleet

  Wat een mooie, frisse website. Heel erg overzichtelijk en snel de laagste rente gevonden. Meer informatie aanvragen is echt kinderspel. Werkt heel erg fijn. Snelle reactie gekregen.

  11/02/2021 Richard, Ommen
 • Snel een globaal idee gekregen!

  Nadat ik op de website wat getallen had ingevuld en een idee had wat de mogelijkheden zijn, werd ik kort daarop terug gebeld om nog wat details door te nemen. Top!

  03/01/2021 Gerard, Rockanje
 • Direct contact

  Werd direct gebeld en kreeg ook direct helderheid over mogelijkheden.

  07/01/2021 Henk Jan, Zeewolde

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.