Block title
Block content
Verwachting huizenmarkt huizenprijzen in 2021
  Door: roel 38553 keer gelezen
Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2021? Lees de verwachting voor de huizenprijzen en huizenaanbod. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis?

Huizenprijzen explosief gestegen

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen explosief gestegen. Dit heeft een aantal oorzaken.

De hypotheekrente is historisch laag. Een huis kopen is aantrekkelijk vanwege de lage maandlasten. Huren is ondertussen flink duurder geworden. Vanwege die lage maandlast kan ook meer geleend worden voor de aankoop van een huis.

Daarnaast is de vraag naar koophuizen groter dan het huizenaanbod. Het Kabinet heeft ambitieuze woningbouwplannen, maar ook twee hoofdpijndossiers (stikstof en PFAS) die de nieuwbouw dwarszitten. De krapte op de woningmarkt is voorlopig niet opgelost.

Ook is de afgelopen jaren veel ‘eigen geld’ naar de huizenmarkt gegaan. Dit komt van beleggers die een tweede huis kopen voor verhuur, onder andere om de lage spaarrente te ontlopen. Ook maken veel ouders en grootouders gebruik van de ruime schenkingsvrijstelling. Zij mogen in 2021 tot 105.302 euro belastingvrij schenken voor huis en hypotheek, ook door overwaarde op te nemen.

Dit drijft de huizenprijzen op, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de betaalbaarheid onder druk is komen te staan.

Nog dit jaar profiteren van de gestegen huizenprijs? Bereken uw hypotheekmogelijkheden voor aankoop, oversluiten of overwaarde >

Gevolgen coronacrisis voor de huizenmarkt

Door de coronacrisis is de economie deels tot stilstand gekomen. Aanvankelijk was de verwachting dat dit ook voor de huizenmarkt zou gaan gebeuren. Door onzekerheid over werk en inkomen en maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, zouden verhuisplannen worden uitgesteld.

In de huizenmarktcijfers van het CBS is dit vooralsnog niet terug te zien. Vorig jaar steeg de huizenprijs met gemiddeld 7,7% en werden bijna 6% meer woningen verkocht dan een jaar eerder.

Huizenmarkt verwachting 2021

Het is bijna onvermijdelijk dat de coronacrisis gevolgen gaat hebben voor de huizenmarkt in 2021. De tweede golf aan virusbesmettingen, met een nieuwe lockdown tot gevolg, duwt de economie verder in een dal.

Naar verwachting komen meer bedrijven in zwaar weer en lopen de werkloosheidscijfers verder op. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) kan de werkloosheid in Nederland dit jaar oplopen tot 8,5% bij die gevreesde tweede golf. Dit werkt door in het consumentenvertrouwen.

Minder woningen verkocht

Als gevolg van de toegenomen onzekerheid worden in 2021 minder woningen verkocht. Hier zijn de economen het over eens. ABN AMRO gaat uit van 10% minder transacties. Rabobank verwacht dat dit jaar 15% minder woningen worden verkocht.

Gaan de huizenprijzen in 2021 dalen?

Leiden een gedaald consumentenvertrouwen en minder woningverkopen ook tot lagere huizenprijzen in 2021? Hierover zijn economen minder eensgezind. Aanvankelijk werd nog uitgegaan van een daling van de huizenprijs. Inmiddels hebben Rabobank en ABN AMRO hun verwachting naar boven bijgesteld.

Door verbeterde economische vooruitzichten en de werkloosheid die minder snel stijgt dan verwacht, blijft de vraag naar huizen groot. De ruimere hypotheeknormen in 2021, onder andere voor tweeverdieners, geeft financiële ruimte om extra te bieden. Ook het steuntje in de rug voor jonge huizenkopers, die dit jaar geen overdrachtsbelasting betalen, zorgt voor opwaartse prijsdruk.

  • ABN AMRO gaat er nu vanuit dat de huizenprijzen in 2021 stabiliseren, dus niet stijgen of dalen.
  • Rabobank is optimistischer en verwacht een huizenprijsstijging van 5,5%.
  • ING is minder positief over de huizenpijs en verwacht een daling van 0,5%.

Wilt u profiteren van de gestegen huizenprijs en gedaalde rente? Bereken hieronder uw mogelijkheden en voordeel.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.