Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2021

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2021? Lees de verwachting voor de huizenprijzen en huizenaanbod. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis?

Huizenprijzen explosief gestegen

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen explosief gestegen. Dit heeft een aantal oorzaken.

De hypotheekrente is historisch laag. Een huis kopen is aantrekkelijk vanwege de lage maandlasten. Huren is ondertussen flink duurder geworden. Vanwege die lage maandlast kan ook meer geleend worden voor de aankoop van een huis.

Daarnaast is de vraag naar koophuizen groter dan het huizenaanbod. Het Kabinet heeft ambitieuze woningbouwplannen, maar ook twee hoofdpijndossiers (stikstof en PFAS) die de nieuwbouw dwarszitten. De krapte op de woningmarkt is voorlopig niet opgelost.

Ook is de afgelopen jaren veel ‘eigen geld’ naar de huizenmarkt gegaan. Dit komt van beleggers die een tweede huis kopen voor verhuur, onder andere om de lage spaarrente te ontlopen. Ook maken veel ouders en grootouders gebruik van de ruime schenkingsvrijstelling. Zij mogen in 2021 tot 105.302 euro belastingvrij schenken voor huis en hypotheek, ook door overwaarde op te nemen.

Dit drijft de huizenprijzen op, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de betaalbaarheid onder druk is komen te staan.

Dit jaar nog profiteren van de gestegen huizenprijzen?

Gevolgen coronacrisis voor de huizenmarkt

Door de coronacrisis is de economie deels tot stilstand gekomen. Aanvankelijk was de verwachting dat dit ook voor de huizenmarkt zou gaan gebeuren. Door onzekerheid over werk en inkomen en maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, zouden verhuisplannen worden uitgesteld. In de huizenmarktcijfers is dit echter niet terug te zien.

Huizenmarkt verwachting 2021

Met een stijgend aantal vaccinaties en een dalend aantal besmettingen, verbeteren de economische vooruitzichten nu snel. Het gaat echter te ver om te beweren dat de coronacrisis geen effect heeft op de huizenmarkt.

Onzekerheid over werk en inkomen is voor deel van de Nederlanders wel degelijk bepalend geweest (en nog) voor de mogelijkheden om een huis te kopen. Ook zijn economische klappen van de crisis in verschillende sectoren nog lang voelbaar.

Een aantal factoren heeft ervoor gezorgd dat de huizenmarkt in de crisis is blijven doordraaien. Misschien nog wel harder door spaargeld dat niet gebruikt is.

Stijging prijzen woningen zet verder door in 2021

De prijsstijging van woningen stijgt verder tot recordhoogtes. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en Kadaster, die onlangs werden gepresenteerd. Zo zijn de prijzen van bestaande woningen in de maand juli 14,6% hoger dan een jaar eerder. Benieuwd wat uw woning waard is op basis van de CBS index?

prijsontwikkeling woningen 2de kwartaal

Minder woningen verkocht

De recordprijsstijging zorgt ervoor dat voor meer potentiële kopers de grens van de betaalbaarheid is bereikt. In 2021 worden er naar verwachting dan ook minder woningen verkocht. ABN AMRO gaat uit van 10% minder transacties. Rabobank verwacht dat dit jaar 15% minder woningen worden verkocht.

Uit de cijfers van NVM over het 2de kwartaal van 2021 wordt de krapte op de woningmarkt duidelijk. Zo is het aantal verkochte woningen ten opzichte van vorig jaar gedaald met 11,8% en staan er nu ook 53,8% minder woningen te koop. Dit zal zorgen voor een verdere opwaartse prijsdruk en concurrentie onder kopers op de woningmarkt voor de komende maanden.

Gaan de huizenprijzen in 2022 dalen?

Aanvankelijk werd nog uitgegaan van afkoeling van de huizenmarkt. Inmiddels hebben Rabobank, ABN AMRO en ING hun verwachting voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld.

 • Na eerder uit te zijn gegaan van stabilisatie, verwacht ABN AMRO voor dit jaar een stijging van 12,5% stijgen en dat de huizenprijzen in 2022 nog eens met 5% zullen stijgen.
 • Rabobank verwacht een huizenprijsstijging van 10,9% voor 2021. De bank ging eerder uit van een 8% prijsstijging. Voor 2022 wordt er een stijging van 4,6% verwacht.
 • ING voorziet eerst een afvlakking en later in het jaar een lichte daling van de huizenprijzen. Per saldo zullen de prijzen gemiddeld 5% hoger liggen dan afgelopen jaar. Deze verwachting is inmiddels gedateerd en ingehaald door de tijd blijkt nu uit de ontwikkelingen dit jaar

Vooralsnog liggen we voor op de huizenprijsverwachting van de banken. Het eerste kwartaal van 2021 noteerde een record prijsstijging van 14,7%. Dit zou betekenen dat in de tweede helft van dit jaar de huizenprijzen afvlakken.

Profiteren van de gestegen huizenprijs?

Welke mogelijkheden zijn er om gebruik te maken van de gestegen woningprijzen:

 1. Uw opgebouwde overwaarde in uw opnemen:
 2. Door de gestegen huizenprijs komt u mogelijk in een lagere risicoklasse. Bereken uw nieuwe laagste hypotheekrente.

Dit jaar nog profiteren van de gestegen huizenprijzen?

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Een woning op het oog?

Bereken nu uw laagste hypotheekrente.

6 gedachten over “Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2021”

 1. De huizen prijzen zijn schrikbarend gestegen , maar plots komt er een omslag want de fabrieken die huizen bouwt gaat het tempo enorm opvoeren dus plots gaat het gebeuren en de hoge bomen vangen veel wind , vaak heb ik gedacht dat het niet op kon maar plots kwam de kentering en verbrande ik mijn vingers , dus let op !!

  Beantwoorden
 2. Dd huizenprijzen zijn in de jaren 90 zo gaan stijgen toen je de 2 verdieners kreeg en makkelijker een huis konden kopen daar speelden de banken mooi op in mensen konden toen veel meer lenen

  Beantwoorden
 3. Lenen tegen ongeveer 1% rente en de hoofdprijs betalen. Je betaalt nu een absurd hoog bedrag voor je nieuwe woning en als je dezelfde woning over een paar jaar weer moet verkopen, -door bijvoorbeeld een echtscheiding-, ga je voor enorm veel geld het schip in!

  Het einde van deze overspannen huizenmarkt is in zicht.

  Beantwoorden
 4. huizenprijzen waren een lange tijd te laag in Nederland, mijn huis had dezelfde waarde jaren lang en nu kwam plotseling de correctie… nee ik denk niet dat de huizenprijzen worden nog veel lager , alles wordt duurder en huizenprijzen dan lager ????

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2208 reviews. 88% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijke goede informatie

  In verband met mogelijk oversluiten van de hypotheek, de website bezocht met zeer duidelijke en bruikbare informatie

  21/06/2021 Theo, Dirksland
 • Duidelijk en verhelderend

  Het was een goed en duidelijk gesprek. Geeft wat ruimte om over verschillende vormen na te denken en een juiste keuze te maken. Wat prettig is dat het rustig en een vak bekwaamd gesprek is

  02/07/2021 Eric, Oosterwolde
 • Helder en verassend

  Uitstekend geïnformeerd over de diverse mogelijkheden betreffend een Leen schenking kleinkind huis , nodig een 2e hypotheek

  28/06/2021 Ria, Noordwijk

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.