Block title
Block content
Verwachting huizenmarkt huizenprijzen in 2021
  Door: roel 10861 keer gelezen
Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2021? Lees de verwachting voor de huizenprijzen en huizenaanbod. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis?

Huizenprijzen explosief gestegen

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen explosief gestegen. Dit heeft een aantal oorzaken.

De hypotheekrente is zeer laag. Een huis kopen is aantrekkelijk vanwege de lage maandlasten. Huren is ondertussen flink duurder geworden. Vanwege die lage maandlast kan ook meer geleend worden voor de aankoop van een huis.

Daarnaast is de vraag naar koophuizen groter dan het huizenaanbod. Het Kabinet heeft ambitieuze woningbouwplannen, maar ook twee hoofdpijndossiers (stikstof en PFAS) die de nieuwbouw dwarszitten. De krapte op de woningmarkt is voorlopig niet opgelost.

Ook is de afgelopen jaren veel ‘eigen geld’ naar de huizenmarkt gegaan. Dit komt van beleggers die een tweede huis kopen voor verhuur, onder andere om de lage spaarrente te ontlopen. Ook maken veel ouders en grootouders gebruik van de ruime schenkingsvrijstelling. Zij mogen tot ruim 103.000 euro belastingvrij schenken voor huis en hypotheek, ook door overwaarde op te nemen.

Dit drijft de huizenprijzen op, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de betaalbaarheid onder druk is komen te staan.

Nog dit jaar profiteren van de gestegen huizenprijs? Bereken uw hypotheekmogelijkheden voor aankoop, oversluiten of overwaarde >

Gevolgen coronacrisis voor de huizenmarkt

Door de coronacrisis is de economie deels tot stilstand gekomen. Aanvankelijk was de verwachting dat dit ook voor de huizenmarkt zou gaan gebeuren. Door onzekerheid over werk en inkomen en maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, zouden verhuisplannen worden uitgesteld.

In de huizenmarktcijfers van het CBS is dit vooralsnog niet terug te zien. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg de gemiddelde huizenprijs met 7,7% en werden 4,6% meer woningen verkocht dan een jaar eerder.

Naar verwachting stijgt de gemiddelde huizenprijs dit jaar nog met 7%.

Er zijn twee redenen waarom de gevolgen van de coronacrisis niet direct zichtbaar zijn in de huizenmarktcijfers.

  • Er zit gemiddeld 3 maanden tijd tussen het tekenen van het koopcontract en de overdracht van het huis.
  • De overheidsmaatregelen ter ondersteuning van de economie, hebben de eerste klap opgevangen.

Huizenmarkt verwachting 2021

Het is bijna onvermijdelijk dat de coronacrisis gevolgen gaat hebben voor de huizenmarkt in 2021. De tweede golf aan virusbesmettingen, met mogelijk een nieuwe lockdown, duwt de economie verder in een dal.

Naar verwachting komen meer bedrijven in zwaar weer en lopen de werkloosheidscijfers verder op. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) kan de werkloosheid in Nederland volgend jaar oplopen tot 8,5% bij die gevreesde tweede golf. Dit werkt door in het consumentenvertrouwen.

Minder woningen verkocht

Door de toegenomen onzekerheid worden in 2021 minder woningen verkocht. Hier zijn de economen het over eens. ABN AMRO gaat uit van 10% minder transacties. Rabobank verwacht dat volgend jaar 15% minder woningen worden verkocht.

Gaan de huizenprijzen dalen?

Leiden een gedaald consumentenvertrouwen en minder woningverkopen ook tot lagere huizenprijzen? Hierover zijn economen minder eensgezind.

Rabobank verwacht in 2021 een daling van de huizenprijzen met gemiddeld 0,8%. Zij wijzen erop dat door minder concurrentie, er minder noodzaak is om boven de vraagprijs te bieden.

Twee factoren die de afgelopen jaren hebben gezorgd voor de stijgende huizenprijs blijven van toepassing. De hypotheekrente blijft naar verwachting laag. En ondanks de verwachte vraaguitval blijft er krapte op de huizenmarkt.

Dit is voor ABN AMRO reden om de verwachting voor de huizenmarkt positief bij te stellen. De bank gaat er nu vanuit dat de huizenprijzen in 2021 stabiliseren, dus niet stijgen of dalen.

Nog dit jaar profiteren van de gestegen huizenprijs? Bereken hieronder uw mogelijkheden.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.