Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2021

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2021? Lees de verwachting voor de huizenprijzen en huizenaanbod. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis?

Huizenprijzen explosief gestegen

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen explosief gestegen. Dit heeft een aantal oorzaken.

De hypotheekrente is historisch laag. Een huis kopen is aantrekkelijk vanwege de lage maandlasten. Huren is ondertussen flink duurder geworden. Vanwege die lage maandlast kan ook meer geleend worden voor de aankoop van een huis.

Daarnaast is de vraag naar koophuizen groter dan het huizenaanbod. Het Kabinet heeft ambitieuze woningbouwplannen, maar ook twee hoofdpijndossiers (stikstof en PFAS) die de nieuwbouw dwarszitten. De krapte op de woningmarkt is voorlopig niet opgelost.

Ook is de afgelopen jaren veel ‘eigen geld’ naar de huizenmarkt gegaan. Dit komt van beleggers die een tweede huis kopen voor verhuur, onder andere om de lage spaarrente te ontlopen. Ook maken veel ouders en grootouders gebruik van de ruime schenkingsvrijstelling. Zij mogen in 2021 tot 105.302 euro belastingvrij schenken voor huis en hypotheek, ook door overwaarde op te nemen.

Dit drijft de huizenprijzen op, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de betaalbaarheid onder druk is komen te staan.

Dit jaar nog profiteren van de gestegen huizenprijzen?

Gevolgen coronacrisis voor de huizenmarkt

Door de coronacrisis is de economie deels tot stilstand gekomen. Aanvankelijk was de verwachting dat dit ook voor de huizenmarkt zou gaan gebeuren. Door onzekerheid over werk en inkomen en maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, zouden verhuisplannen worden uitgesteld. In de huizenmarktcijfers is dit echter niet terug te zien.

Huizenmarkt verwachting 2021

Met een stijgend aantal vaccinaties en een dalend aantal besmettingen, verbeteren de economische vooruitzichten nu snel. Het gaat echter te ver om te beweren dat de coronacrisis geen effect heeft op de huizenmarkt.

Onzekerheid over werk en inkomen is voor deel van de Nederlanders wel degelijk bepalend geweest (en nog) voor de mogelijkheden om een huis te kopen. Ook zijn economische klappen van de crisis in verschillende sectoren nog lang voelbaar.

Een aantal factoren heeft ervoor gezorgd dat de huizenmarkt in de crisis is blijven doordraaien. Misschien nog wel harder door spaargeld dat niet gebruikt is.

Stijging prijzen woningen zet verder door in 2021

De prijsstijging van woningen stijgt verder tot recordhoogtes. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en Kadaster, die onlangs werden gepresenteerd. Zo zijn de prijzen van bestaande woningen in de maand juli 14,6% hoger dan een jaar eerder. Benieuwd wat uw woning waard is op basis van de CBS index?

prijsontwikkeling woningen 2de kwartaal

Minder woningen verkocht

De recordprijsstijging zorgt ervoor dat voor meer potentiële kopers de grens van de betaalbaarheid is bereikt. In 2021 worden er naar verwachting dan ook minder woningen verkocht. ABN AMRO gaat uit van 10% minder transacties. Rabobank verwacht dat dit jaar 15% minder woningen worden verkocht.

Uit de cijfers van NVM over het 2de kwartaal van 2021 wordt de krapte op de woningmarkt duidelijk. Zo is het aantal verkochte woningen ten opzichte van vorig jaar gedaald met 11,8% en staan er nu ook 53,8% minder woningen te koop. Dit zal zorgen voor een verdere opwaartse prijsdruk en concurrentie onder kopers op de woningmarkt voor de komende maanden.

Gaan de huizenprijzen in 2022 dalen?

Aanvankelijk werd nog uitgegaan van afkoeling van de huizenmarkt. Inmiddels hebben Rabobank, ABN AMRO en ING hun verwachting voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld.

  • Na eerder uit te zijn gegaan van stabilisatie, verwacht ABN AMRO voor dit jaar een stijging van 12,5% stijgen en dat de huizenprijzen in 2022 nog eens met 5% zullen stijgen.
  • Rabobank verwacht een huizenprijsstijging van 10,9% voor 2021. De bank ging eerder uit van een 8% prijsstijging. Voor 2022 wordt er een stijging van 4,6% verwacht.
  • ING voorziet eerst een afvlakking en later in het jaar een lichte daling van de huizenprijzen. Per saldo zullen de prijzen gemiddeld 5% hoger liggen dan afgelopen jaar. Deze verwachting is inmiddels gedateerd en ingehaald door de tijd blijkt nu uit de ontwikkelingen dit jaar

Vooralsnog liggen we voor op de huizenprijsverwachting van de banken. Het eerste kwartaal van 2021 noteerde een record prijsstijging van 14,7%. Dit zou betekenen dat in de tweede helft van dit jaar de huizenprijzen afvlakken.

Profiteren van de gestegen huizenprijs?

Welke mogelijkheden zijn er om gebruik te maken van de gestegen woningprijzen:

  1. Uw opgebouwde overwaarde in uw opnemen:
  2. Door de gestegen huizenprijs komt u mogelijk in een lagere risicoklasse. Bereken uw nieuwe laagste hypotheekrente.

Dit jaar nog profiteren van de gestegen huizenprijzen?

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

10 gedachten over “Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2021”

  1. De huizen prijzen zijn schrikbarend gestegen , maar plots komt er een omslag want de fabrieken die huizen bouwt gaat het tempo enorm opvoeren dus plots gaat het gebeuren en de hoge bomen vangen veel wind , vaak heb ik gedacht dat het niet op kon maar plots kwam de kentering en verbrande ik mijn vingers , dus let op !!

    Beantwoorden
      • Prefab huizen worden in fabrieken samengesteld. Tegenwoordig zijn (gedeeltelijk) pre-gefabriceerde huizen eerder de norm dan een uitzondering vanwege de efficiëntere fabricage

  2. Dd huizenprijzen zijn in de jaren 90 zo gaan stijgen toen je de 2 verdieners kreeg en makkelijker een huis konden kopen daar speelden de banken mooi op in mensen konden toen veel meer lenen

    Beantwoorden
  3. Lenen tegen ongeveer 1% rente en de hoofdprijs betalen. Je betaalt nu een absurd hoog bedrag voor je nieuwe woning en als je dezelfde woning over een paar jaar weer moet verkopen, -door bijvoorbeeld een echtscheiding-, ga je voor enorm veel geld het schip in!

    Het einde van deze overspannen huizenmarkt is in zicht.

    Beantwoorden
  4. huizenprijzen waren een lange tijd te laag in Nederland, mijn huis had dezelfde waarde jaren lang en nu kwam plotseling de correctie… nee ik denk niet dat de huizenprijzen worden nog veel lager , alles wordt duurder en huizenprijzen dan lager ????

    Beantwoorden
  5. Nou ik hoop voor onze nieuwe generatie dat de markt gaat ploffen. Een hiis hoort voor iedereen benaderbaar te zijn. Er zijn mensen die moeten huren tegen bijvoorbeeld de 1000 euri. Hetzelfde huis hadden ze kunnen kopen tegen een maandlast van 600. Is eigenlijk heel krom. Ja ik ben huizenbezitter en zou een giga overwaarde hebben, maar wat heb ik er aan? Kleiner wonen? Tja ook daar wordt veel overgeboden en loop ik de kleine koper in de weg. Gevolg: de markt zit heel erg vast.

    Beantwoorden
  6. De huizenprijzen zijn zo sterk gestegen om 3 belangrijkste redenen:
    1. Zeer lage rente, grotendeels aflossingsvrij lenen kan weer;
    2. Grote krapte op de huizenmarkt tot koopsom niveau van ruim €1Mio. De krapte komt doordat a. er weinig tot niet bijgebouwd is en b. doordat stinkend rijke beleggers nog meer gaan stinken door koopwoningen op te kopen (boven de vraagprijs) en dan tegen hoge bedragen te verhuren;
    3. Er is genoeg tot veel geld onder de mensen t.g.v. gelijkblijvende of zelfs nog stijgende inkomens ondanks (of dankzij!) Corona; men betaalt gewoon voor belachelijk dure huizen een prijs boven de vraagprijs.
    Wat moet er gebeuren?
    1. Kopen om te beleggen moet verboden worden. De winsten die beleggers maken moeten belast worden met een veel hogere VPB (b.v. >50% i.p.v. 25%);
    2. Langer dan 1 jaar leegstand kantoren per direct verplicht door eigenaren laten ombouwen tot woningen en vervolgens verkopen. Als niet, dan WOZ-waarde hiervan voor beleggers drastisch verhogen. Beleggen moet niet meer interessant zijn.
    3. De “rijken” zijn meestal rijk geworden door benutten van zeer goedkope arbeidskrachten. Ik vind dat de rijken, hoe rijker ze zijn, des te meer onze minder bedeelde medeburgers moeten steunen. Dus laat hun verhoogde inkomsten- en vermogensbelastingen betalen zodat het rijk dan deze extra gelden kan pompen in nieuwe huizenbouw en meer betaalbare (premie-) huur- en koopwoningen. We zijn in Nederland de laatste 12 jaar sinds de credietcrisis als bevolking (rijken jegens Jan Modaal en Mien Minimaal) steeds asocialer geworden.
    Als we deze voor een rijk land als Nederland belachelijke huizencrisis niet echt gaan aanpakken, zie ik mij gedwongen binnen afzienbare tijd naar België of Duitsland te verhuizen.

    Beantwoorden
  7. De ontwikkeling van de huizenmarkt heeft voor het grootste deel te maken met vraag en aanbod .. Zolang er niet voldaan kan worden aan de vraag, wat de afgelopen 5 jaar fors gestegen is, zal de huizenmarkt “warm” blijven. De hypotheekrente heeft daar uiteraard invloed op, toch zal het heel moeilijk blijven om te voorspellen wat dit de komende jaren gaat doen. De kapitaalmarkt, economische invloeden hebben allemaal hun effect. Het is te hopen dat onze regering oog blijft houden voor de jonge generatie, en stimuleringsmaatregelen zal gaan nemen waar dat mogelijk is.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3086 reviews. 90% beveelt ons aan!
  • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

    Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

    11/01/2024 Hans, Alkmaar
  • Duidelijk, overzichtelijk

    Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

    03/01/2024 Mike, Ewijk
  • Snelle respons

    Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

    16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024