Zo kiest u de laagste hypotheekrente (6 tips)

De bank met de laagste hypotheekrente is niet voor iedereen hetzelfde. Lees hoe u de laagste rente krijgt door te kiezen voor kortingen die banken bieden.

Banken werken met een stelsel van kortingen en opslagen om u een renteaanbod te doen. Dit betekent dat uw persoonlijke situatie en de keuzes die u maakt voor uw hypotheek, bepalen welke bank voor u de laagste hypotheekrente heeft.

Optimaal profiteren van de lage rentestand? Bereken uw laagste hypotheekrente >>>

Met onderstaande 6 tips krijgt u de laagste hypotheekrente

1. Claim uw rentekorting bij een lagere risicoklasse

Bij een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, valt u in een lagere risicoklasse. Banken passen korting toe voor klanten die hun hypotheek hebben afgelost. Ook de gestegen huizenprijs zorgt voor een lagere risicoklasse. Bij Rabobank krijgt u bijvoorbeeld 0,2% rentekorting, zodra uw hypotheek onder 90% van de woningwaarde komt.

Bereken de laagste hypotheekrente bij uw hypotheek in verhouding de woningwaarde.

Let op: nog niet elke bank verlaagt automatisch de hypotheekrente als u in een lagere risicoklasse komt. Hier moet u zelf om vragen bij de bank.

2. Kies voor NHG bij 100% financiering

Bij een NHG-hypotheek wordt geen onderscheidt gemaakt in risicoklassen. Wel geven banken standaard korting als u kiest voor de zekerheid van Nationale Hypotheek Garantie. Bij een maximale hypotheek, 100% van de woningwaarde, is een NHG-hypotheek vaak goedkoper.

Voor garantie betaalt u in 2021 eenmalig 0,7% van de hypotheeksom. De rentekorting moet natuurlijk wel opwegen tegen deze NHG-premie. Ook mag de woning voor de garantie in 2021 niet duurder zijn dan € 325.000,-.

3. Kies voor annuïtair of lineair aflossen

De rente voor een annuïtaire of lineaire hypotheek is vaak het laagst. Dit komt omdat veel banken een opslag rekenen als niet structureel wordt afgelost. Een aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lage maandlasten, maar u betaalt meer hypotheekrente.

Bereken hoeveel de overstap naar annuïtair aflossen u oplevert.

4. Mooi meegenomen: huisbankkorting

Heeft u een betaal- of spaarrekening bij dezelfde bank lopen, dan krijgt u bij een aantal banken korting op de hypotheekrente. Deze huisbankkorting is mooi meegenomen, maar mogelijk bent u bij een andere bank goedkoper uit.

Bereken uw laagste hypotheekrente en bekijk hoe uw huisbank het doet.

5. Kies voor een ‘groene hypotheek’

Koopt u een duurzaam huis of neemt u energiebesparende maatregelen, dan bieden een aantal banken korting op de hypotheekrente. Om in aanmerking te komen voor een ‘groene hypotheek’ moet u aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoen.

6. Kies bewust voor minder ruime voorwaarden

Een budgethypotheek is een normale hypotheek, maar met minder ruime voorwaarden. Denk daarbij aan een beperkte geldigheid van de hypotheekofferte. Bij een budgethypotheek zijn banken minder flexibel. Het is belangrijk dat u hier bewust voor kiest. Een hypotheekadviseur kan u helpen bij deze keuze.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Een woning op het oog?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Zo kiest u de laagste hypotheekrente (6 tips)”

 1. Hoihoi,ik heb nieuwbouw huis ,sept de sleutel . 100 000 euro 1,66 procent 20 jaar vast,en 52.000 nu 1jaar vast tegen 1.34 procent
  Hoe gaat dat straks met die 52.000 euro denk (dat ik het aflos )maar zo niet hoe of wat is dan wijsheid?
  Wordt het dan op 1 hoop gegooid met de 100.0000 euto?

  Beantwoorden
  • U ontvangt van uw hypotheekverstrekker een nieuw rentevoorstel zodra de rentevastperiode afloopt. U kunt dan zelf de keuze maken om deze vast te zetten.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2277 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer positief en objectief geholpen

  Geen luchtkastelen verkoop praatje maar realistisch en duidelijk haalbare wensen. De klant is koning

  06/10/2021 Jan, Nijverdal
 • "Loud" and clear

  Heel toegankelijke website met gerichte informatie die je direct wegwijs maakt in de financiële wereld van de hypotheken.

  05/10/2021 Frederik Tijs, Hoorn
 • Snel en duidelijk antwoord

  De ervaring was dat ik sprak met zeer ervaren mensen en die ook weten waar ze het overhebben en met een goed passend advies zijn gekomen.

  05/10/2021 Damian Wikkeling, Capelle aan den IJssel

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022