Block title
Block content
Zo kiest u de laagste hypotheekrente (6 tips)
  Door: roel 3995 keer gelezen
De bank met de laagste hypotheekrente is niet voor iedereen hetzelfde. Lees hoe u de laagste rente krijgt door te kiezen voor kortingen die banken bieden.

Banken werken met een stelsel van kortingen en opslagen om u een renteaanbod te doen. Dit betekent dat uw persoonlijke situatie en de keuzes die u maakt voor uw hypotheek, bepalen welke bank voor u de laagste hypotheekrente heeft.

Op zoek naar het beste hypotheekaanbod? Bereken uw laagste hypotheekrente >>>

Met onderstaande 6 tips krijgt u de laagste hypotheekrente

1. Claim uw rentekorting bij een lagere risicoklasse

Bij een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, valt u in een lagere risicoklasse. Banken passen korting toe voor klanten die hun hypotheek hebben afgelost. Ook de gestegen huizenprijs zorgt voor een lagere risicoklasse. Bij Rabobank krijgt u bijvoorbeeld 0,2% rentekorting, zodra uw hypotheek onder 90% van de woningwaarde komt.

Bereken de laagste hypotheekrente bij uw hypotheek in verhouding de woningwaarde.

Let op: nog niet elke bank verlaagt automatisch de hypotheekrente als u in een lagere risicoklasse komt. Hier moet u zelf om vragen bij de bank.

2. Kies voor NHG bij 100% financiering

Bij een NHG-hypotheek wordt geen onderscheidt gemaakt in risicoklassen. Wel geven banken standaard korting als u kiest voor de zekerheid van Nationale Hypotheek Garantie. Bij een maximale hypotheek, 100% van de woningwaarde, is een NHG-hypotheek vaak goedkoper.

Voor garantie betaalt u in 2021 eenmalig 0,7% van de hypotheeksom. De rentekorting moet natuurlijk wel opwegen tegen deze NHG-premie. Let op: in 2021 is oversluiten van niet-NHG naar NHG moeilijker door stengere voorwaarden.

3. Kies voor annuïtair of lineair aflossen

De rente voor een annuïtaire of lineaire hypotheek is vaak het laagst. Dit komt omdat veel banken een opslag rekenen als niet structureel wordt afgelost. Een aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lage maandlasten, maar u betaalt meer hypotheekrente.

Bereken hoeveel de overstap naar annuïtair aflossen u oplevert.

4. Mooi meegenomen: huisbankkorting

Heeft u een betaal- of spaarrekening bij dezelfde bank lopen, dan krijgt u bij een aantal banken korting op de hypotheekrente. Deze huisbankkorting is mooi meegenomen, maar mogelijk bent u bij een andere bank goedkoper uit.

Bereken uw laagste hypotheekrente en bekijk hoe uw huisbank het doet.

5. Kies voor een ‘groene hypotheek’

Koopt u een duurzaam huis of neemt u energiebesparende maatregelen, dan bieden een aantal banken korting op de hypotheekrente. Om in aanmerking te komen voor een ‘groene hypotheek’ moet u aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoen.

6. Kies bewust voor minder ruime voorwaarden

Een budgethypotheek is een normale hypotheek, maar met minder ruime voorwaarden. Denk daarbij aan een beperkte geldigheid van de hypotheekofferte. Bij een budgethypotheek zijn banken minder flexibel. Het is belangrijk dat u hier bewust voor kiest. Een hypotheekadviseur kan u helpen bij deze keuze.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.