Afkoopwaarde

Wat is afkoopwaarde?

De afkoopwaarde is het bedrag dat wordt uitgekeerd wanneer je voortijdig stopt met jouw levensverzekering. Als de levensverzekering is gekoppeld aan de hypotheek, bepaalt de afkoopwaarde onder andere de aflossing van de hypotheek.

Hypotheekvormen met een levensverzekering

Vaak is de levensverzekering afgesloten in combinatie met een hypotheek. Met deze verzekering wordt kapitaal opgebouwd om de hypotheek op einddatum af te lossen. Naast aflossen zorgt de levensverzekering ervoor dat bij overlijden de nabestaande(n) aan de hypotheekverplichtingen kunnen blijven voldoen.

Bij de volgende hypotheekvormen is een levensverzekering aan de hypotheek gekoppeld:

Afkoopwaarde berekenen

De afkoopwaarde wordt berekend wanneer voortijdig wordt gestopt met de levensverzekering. De hoogte van de afkoopwaarde is afhankelijk van de inleg en het rendement dat met de verzekering is behaald. Daarnaast worden bij afkopen aanzienlijke kosten in rekening gebracht door de verzekeringsmaatschappij, onder andere voor de administratie en gemiste inkomsten. De afkoopwaarde valt om die reden vaak tegen.

Afkoopwaarde spaarhypotheek

Ook bij een spaarhypotheek, waarbij de waardeopbouw gegarandeerd is, kan afkopen negatief uitpakken. Door de extra kosten kan de afkoopwaarde lager uitvallen dan de opgebouwde waarde.

Levensverzekering bij de hypotheek afkopen

Veel huizenbezitters bij wie de levensverzekering is gekoppeld aan de hypotheek willen deze graag afkopen omdat het rendement niet aan hun verwachtingen voldoet. De kosten van deze verzekeringsproducten drukken op het rendement, zeker in de eerste jaren van de hypotheek. Ook bestaat bij sommige huizenbezitters de wens om te starten met aflossen.

Huizenbezitters die niet tevreden zijn over hun hypotheek in combinatie met een levensverzekering kunnen deze afkopen. De afkoopwaarde kunnen zij dan gebruiken om de hypotheek (deels) af te komen.

Bij een wijziging aan de hypotheek, bijvoorbeeld afkopen, is het verstandig om een hypotheekadviseur te raadplegen. Hij of zij berekent de afkoopwaarde en adviseert je over de mogelijkheden.

Afkopen niet altijd mogelijk

Afkopen kan alleen bij verzekeringen waarin waarde wordt opgebouwd, bijvoorbeeld de hierboven genoemde levensverzekering bij de hypotheek. Om deze reden kun je een overlijdensrisicoverzekering niet afkopen.

Gerelateerde begrippen:
Afkopen levensverzekering
Kapitaalverzekering
Overlijdensrisicoverzekering

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.