Herbouwwaarde

Wat is de herbouwwaarde?

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om een woning opnieuw te bouwen. De verzekeraar heeft de herbouwwaarde nodig om eventuele schade te vergoeden. Als bijvoorbeeld jouw woning door brand verwoest is zal de vergoeding vastgesteld worden op basis van de herbouwwaarde van de woning.

Basis voor opstalverzekering

De herbouwwaarde is de basis voor de opstalverzekering van jouw huis. Meestal staat de herbouwwaarde vermeld in het taxatierapport. De herbouwwaarde wordt genoemd exclusief de kosten voor de fundering (tenzij anders vermeld). Met de herbouwwaarde in de opstalverzekering wordt het bedrag vastgesteld dat nodig is om de woning in dezelfde staat op te bouwen wanneer deze totaal verloren zou gaan. 

Over- of onderverzekerd

Wanneer de opgenomen waarde van jouw opstalverzekering te laag is, ben je onderverzekerd. Je loopt dan het risico dat je de schade niet geheel vergoed krijgt. Je kunt de woning dan mogelijk niet in de oude staat herstellen.

Wanneer de herbouwwaarde van jouw opstalverzekering te hoog is, ben je oververzekerd. Je betaalt dan onnodig veel premie.

Gerelateerde begrippen:
Opstalverzekering
Taxatie hypotheek
Taxatierapport

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.