Passeren

Wat is passeren?

Met passeren wordt de formele handeling bedoeld bij de notaris, waarbij een akte door beide partijen, de notaris en eventuele getuigen wordt ondertekend.

Wanneer u een huis koopt bent u verplicht om twee keer een bezoek te brengen aan de notaris. U moet eenmaal naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen en eenmaal om de eigendomsakte te tekenen.

Feestelijk moment

Bij het passeren van de hypotheekakte wordt de akte getekend door de geldverstrekker en koper. Bij het passeren van de eigendomsakte wordt de akte getekend door de koper en verkoper.

Het passeren van beide aktes bij de notaris is een feestelijk moment. Zowel de koop van het huis als de financiering zijn rond. U bent officieel eigenaar van de woning. 

Besparen op de notariskosten

Doordat de keuze van de notaris vrij is, is het slim om bij het passeren niet voor de eerste de beste notaris te kiezen. De tarieven van notarissen kunnen onderling nogal verschillen. Het is daarom interessant om van tevoren even te informeren bij welke notaris u het goedkoopst uit bent. Daarbij kunt u de notariskosten eenmalig van de belasting aftrekken.

Gerelateerde begrippen:
Akte hypotheek
Koopakte
Hypotheekakte
Eigendomsakte
Notariskosten

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Een woning op het oog?

Bereken nu uw laagste hypotheekrente.