Passeren

Wat is passeren?

Met passeren wordt de formele handeling bedoeld bij de notaris, waarbij een akte door beide partijen, de notaris en eventuele getuigen wordt ondertekend.

Wanneer je een huis koopt ben je verplicht om een bezoek te brengen aan de notaris. Je moet naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen, maar ook om de eigendomsakte te ondertekenen.

Feestelijk moment

Bij het passeren van de hypotheekakte wordt de akte getekend door de geldverstrekker (vertegenwoordigd door de notaris) en koper. Bij het passeren van de eigendomsakte tekent de akte zowel de koper als de verkoper onder toeziend oog van de notaris.

Het passeren van beide aktes bij de notaris is een feestelijk moment. Zowel de koop van het huis als de financiering zijn rond. Je bent officieel eigenaar van de woning. 

Besparen op de notariskosten

Doordat de keuze van de notaris vrij is, is het slim om bij het passeren niet voor de eerste de beste notaris te kiezen. De tarieven van notarissen kunnen onderling nogal verschillen. Het is daarom interessant om van tevoren te informeren bij welke notaris je het goedkoopst uit bent. Daarbij kan je de notariskosten eenmalig van de belasting aftrekken.

Gerelateerde begrippen:
Akte hypotheek
Koopakte
Hypotheekakte
Eigendomsakte
Notariskosten

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.