Reservefonds

Wat is het reservefonds?

Het reservefonds is een fonds met bijdragen voor onvoorziene (toekomstige) uitgaven, zoals onderhoudskosten. Bijdragen voor een reservefonds komen van bijvoorbeeld appartementseigenaren.

Wettelijk verplicht

Iedere vereniging van eigenaren (VvE) is wettelijk verplicht een dergelijk fonds te hebben voor (groot) onderhoud. Een reservefonds wordt geleidelijk aangevuld, zodat eigenaren niet in één keer een groot bedrag moeten betalen. De appartementseigenaren zijn verplicht om de bijdrage aan het reservefonds te betalen. Doen zij dit niet, dan kunnen gerechtelijke stappen volgen.

Hoogte reservefonds

Hoeveel geld er in het reservefonds moet zitten, is niet in de wet vastgelegd. Het reservefonds moet voldoende zijn om de kosten voor het onderhoud van het complex te bekostigen. VvE’s kunnen daarvoor een meerjarenplan laten opstellen. Hier vind je een indicatie hoeveel er in het reservefonds moet zitten. 

Doel reservefonds

Het reservefonds is bedoeld voor onderhoud aan de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Hierbij moet je denken aan het dak, de gevel en de fundering. Niet inbegrepen zijn de servicekosten zoals schoonmaken en verzekeringen. 

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.