Taxatie hypotheek

Wat is taxatie van een hypotheek?

Bij een taxatie wordt de verkoopwaarde van de woning geschat door een deskundige. Voor de aanvraag van een hypotheek moet de waarde van de woning worden vastgesteld. Het taxatierapport wordt door de hypotheekaanbieder gevraagd als bewijs voor de werkelijke waarde van de woning.

Aandachtspunten bij taxatie

Tijdens de taxatie wordt de verkoopwaarde van de woning geschat door een inventarisatie van onder andere de volgende punten:

  • Het soort woning
  • De grootte en inhoud van de woning
  • De ligging van de woning
  • De staat van onderhoud van de woning

Taxatie gerapporteerd

Na de taxatie wordt een taxatierapport opgemaakt met daarin de geschatte woningwaarde (marktwaarde)en de onderbouwing hiervan. Dit rapport is nodig bij de aanvraag van de hypotheek. Ook versterkt een taxatie de onderhandelingspositie bij de koop van een woning.

De taxatie dient te worden opgemaakt door een bevoegd persoon, die op geen enkele manier betrokken is bij de transactie van de koop, verkoop of financiering. De taxateur dient ook ingeschreven te zijn in een register.

Kosten taxatie 

Aan een taxatie zijn kosten verbonden. De taxatiekosten verschillen per taxateur en worden door de koper betaald. De kosten voor de taxatie zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar.

We horen steeds vaker dat taxatierapporten worden geweigerd door de bank. In dat geval maak je dubbele kosten Een degelijk taxatierapport van een erkend taxateur is dus zeker zijn geld waard.

Gerelateerde begrippen:
Taxatiekosten
Taxatierapport

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.