Taxatiekosten

Wat zijn taxatiekosten?

De taxatiekosten zijn één van de bijkomende kosten bij het afsluiten van een hypotheek. Het zijn de kosten voor de waardebepaling van een woning door een onafhankelijke taxateur. Dit is nodig om de marktwaarde van de woning te bepalen. De taxateur mag op geen enkele wijze betrokken zijn bij de koop van de woning. De taxatiekosten staan niet vast en kunnen variëren per taxateur.

Verplicht én handig 

Voor het afsluiten van een hypotheek is het verplicht om de taxatiewaarde te laten vaststellen door een onafhankelijke taxateur.

Maar de taxatiewaarde kan ook nuttig zijn. De taxatiewaarde kan jouw onderhandelingspositie versterken bij de onderhandelingen over de koopsom. Met de taxatiewaarde van een onafhankelijke taxateur sta je sterker. De taxatiekosten worden betaald door de koper. Het is dus een goede investering en de taxatiekosten kunnen ook nog eens eenmalig worden afgetrokken van de belasting.  

Taxatierapport

De onafhankelijke taxateur maakt een taxatierapport op. In het taxatierapport staat de taxatiewaarde en op welke punten deze gebaseerd is.

Belangrijke factoren die de taxatiewaarde bepalen zijn:

  • De ligging van de woning
  • De grootte van de woning
  • Het type woning
  • De staat van onderhoud van de woning

Gerelateerde begrippen:
Taxatie hypotheek
Taxatierapport
Aankoopsom

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.