Hoe bespaart u energie?

Energiezuinig wonen heeft twee belangrijke voordelen. U spaart het milieu én uw portemonnee. Door uw energieverbruik omlaag te brengen dalen ook uw energiekosten. 

Energiebesparende maatregelen

U kunt verschillende energiebesparende maatregelen nemen in uw woning. Deze variëren van het vervangen van een lamp tot een complete verbouwing. Energie besparen start met een gedragsverandering. Laat bijvoorbeeld niet onnodig lampen branden, zet de verwarming ‘s nachts op 15 graden, laat apparaten niet stand-by staan en haal opladers uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Vervolgens kunt u denken aan een aantal aanpassingen van in uw woning.

Eenvoudige energiebesparende maatregelen

Door het kopen van enkele energiebesparende producten kunt u eenvoudig enkele tientallen euro’s per jaar besparen. Denk hierbij aan:

  • Uw lampen vervangen door spaarlampen of LED-verlichting.
  • Een waterbesparende douchekop kopen.
  • Kieren dichten met tochtstrips.
  • Plak radiatorfolie achter de radiator.

Grote energiebesparende maatregelen

Wilt u honderden euro’s per jaar besparen? Dan moet u grote energiebesparende maatregelen nemen. Vaak worden deze maatregelen gecombineerd met een verbouwing van de woning. Zo verlaagt u uw energiekosten én verhoogt u tegelijkertijd het wooncomfort. Hierbij moet u denken aan:

  • Isolatie van het dak, de gevel of de vloer.
  • Het plaatsen van een hoog rendement (hr) ketel.
  • Zonnecollectoren plaatsen.
  • Dubbel glas plaatsen.

Hoge investeringskosten

Energiebesparende maatregelen betalen zichzelf na verloop van tijd terug. Maar met name de grote energiebesparende maatregelen brengen hoge investeringskosten met zich mee. Ook kan energiebesparing de kosten van een verbouwing flink verhogen. Deze hoge kosten zijn vaak een drempel om grote energiebesparende maatregelen te nemen.

Stimuleringsmaatregelen overheid

Het huidige kabinet heeft zich ambitieuze doelen gesteld voor energiebesparing. Zo moet in 2020 de uitstoot van broeikasgas met 20% verminderd zijn en moet het aandeel van duurzame energie dat jaar 14% zijn. Om deze doelstellingen te bereiken heeft de overheid verschillende maatregelen geïntroduceerd die moeten stimuleren om het energieverbruik te verminderen. Door gebruik te maken van deze stimuleringsmaatregelen kunt u de energiebesparende maatregelen in uw woning voordelig financieren. Dit levert u een flinke kostenbesparing op.

Energiesubsidiewijzer

Nieuwsgierig naar welke stimuleringsmaatregelen voor u van toepassing zijn? Om dit op te zoeken heeft Vereniging Eigen Huis de energiesubsidiewijzer ontwikkelt. Hier vindt u hoe u energiebesparende maatregelen voordelig kunt financieren. 
Een verbouwing financieren met uw hypotheek? Een hypotheekadviseur kan samen met u de mogelijkheden bekijken.Maak direct een afspraak.

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.