Hoe bespaar je energie?

Energiezuinig wonen heeft twee belangrijke voordelen. Je spaart het milieu én jouw portemonnee. Door jouw energieverbruik omlaag te brengen dalen ook jouw energiekosten. 

Energiebesparende maatregelen

Je kunt verschillende energiebesparende maatregelen nemen in jouw woning. Deze variëren van het vervangen van een lamp tot een complete verbouwing. Energie besparen start met een gedragsverandering. Laat bijvoorbeeld niet onnodig lampen branden, zet de verwarming ‘s nachts op 15 graden, laat apparaten niet stand-by staan en haal opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Vervolgens kun je denken aan een aantal aanpassingen van in jouw woning.

Eenvoudige energiebesparende maatregelen

Door het kopen van enkele energiebesparende producten kun je eenvoudig enkele tientallen euro’s per jaar besparen. Denk hierbij aan:

  • Jouw lampen vervangen door spaarlampen of LED-verlichting.
  • Een waterbesparende douchekop kopen.
  • Kieren dichten met tochtstrips.
  • Plak radiatorfolie achter de radiator.

Grote energiebesparende maatregelen

Wil je honderden euro’s per jaar besparen? Dan moet je grote energiebesparende maatregelen nemen. Vaak worden deze maatregelen gecombineerd met een verbouwing van de woning. Zo verlaag je jouw energiekosten én verhoog je tegelijkertijd het wooncomfort. Hierbij moet je denken aan:

  • Isolatie van het dak, de gevel of de vloer.
  • Het plaatsen van een hoog rendement (hr) ketel.
  • Zonnecollectoren plaatsen.
  • Dubbel glas plaatsen.

Hoge investeringskosten

Energiebesparende maatregelen betalen zichzelf na verloop van tijd terug. Maar met name de grote energiebesparende maatregelen brengen hoge investeringskosten met zich mee. Ook kan energiebesparing de kosten van een verbouwing flink verhogen. Deze hoge kosten zijn vaak een drempel om grote energiebesparende maatregelen te nemen.

Stimuleringsmaatregelen overheid

Het huidige kabinet heeft zich ambitieuze doelen gesteld voor energiebesparing. Zo moet in 2020 de uitstoot van broeikasgas met 20% verminderd zijn en moet het aandeel van duurzame energie dat jaar 14% zijn. Om deze doelstellingen te bereiken heeft de overheid verschillende maatregelen geïntroduceerd die moeten stimuleren om het energieverbruik te verminderen. Door gebruik te maken van deze stimuleringsmaatregelen kun je de energiebesparende maatregelen in jouw woning voordelig financieren. Dit levert je een flinke kostenbesparing op.

Energiesubsidiewijzer

Nieuwsgierig naar welke stimuleringsmaatregelen voor je van toepassing zijn? Om dit op te zoeken heeft Vereniging Eigen Huis de energiesubsidiewijzer ontwikkelt. Hier vindt je hoe je energiebesparende maatregelen voordelig kunt financieren. 
Een verbouwing financieren met jouw hypotheek? Een hypotheekadviseur kan samen met je de mogelijkheden bekijken. Maak direct een afspraak.

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.