Overwaarde verzilveren voor een grote aankoop, kan dat?

Wanneer je woningbezitter bent, heb je op dit moment waarschijnlijk overwaarde op je woning. Je kunt deze overwaarde verzilveren voor verschillende bestedingsdoelen. Een van deze doelen is een grote aankoop doen. Kun je hier zomaar je overwaarde voor verzilveren en hoe werkt dat dan precies? Wij vertellen je graag meer over

Overwaarde verzilveren

Mag ik mijn overwaarde zomaar verzilveren?

Het opnemen van overwaarde kan niet zomaar. Zolang je namelijk je woning niet verkoopt zit dit bedrag vast in de stenen. Om het uit de stenen te halen dien je jouw huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Je overwaarde huis mag je wel bij verkoop onder voorwaarden vrij besteden. Deze voorwaarden is dat je binnen drie jaar geen nieuwe woning koopt. Doe je dit wel dan krijg je te maken met de bijleenregeling

Waar mag je overwaarde aan besteden?

Er zijn verschillende doelen waaraan je overwaarde kunt besteden. Zo kun je je overwaarde verzilveren voor het aanpassen van je huidige woning of je investeert het in je nieuwe woning. Naast dat je het in je woning kunt investeren kun je het ook gebruiken voor consumptieve doeleinden, denk bijvoorbeeld aan het doen van een grote aankoop.

Benieuwd hoeveel overwaarde jij hebt?

Overwaarde verzilveren voor aankoop camper

Altijd al die mooie auto of camper willen kopen? Doe het nu met je overwaarde

Wil jij altijd al die droomauto of camper kopen, maar vind je het zonde om hiervoor aan je spaargeld te komen? Gebruik dan je overwaarde voor de aanschaf hiervan. Je overwaarde liever besteden aan een andere grote aankoop, ook dat kan. Lees snel verder om te weten hoe je dit kunt aanpakken!

Hoe kan je overwaarde uit je woning verzilveren?

Wanneer je jouw overwaarde uit je woning wilt verzilveren, dien je dus jouw huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Hieraan zitten wel een aantal voorwaarden. Zo wordt er onder andere voor beide mogelijkheden gekeken of het passend is op het inkomen en de woningwaarde. Wij vertellen je graag nog wat uitgebreider hoe jij jouw overwaarde precies kunt opnemen. Ook staan onze adviseurs altijd voor je klaar om je hier persoonlijk bij te helpen.

Hoe zit het met overwaarde en belasting?

Wanneer je overwaarde opneemt voor een grote aankoop besteed je het dus aan consumptief. Het geld wordt dan op je spaarrekening gestort. Vanaf dan wordt het gezien als vermogen en valt het in box 3 bij de belastingdienst. Dit houdt in dat je te maken kunt krijgen met vermogensbelasting vanaf een bedrag van 57.000 euro. Let hier dus goed op.

Wat kost overwaarde opnemen?

Wat het verzilveren van overwaarde precies kost is natuurlijk afhankelijk van het bedrag dat je wilt opnemen. Wij hebben hieronder de vraag hoeveel 50.000 euro overwaarde verzilveren zou kosten voor je beantwoord.

Wat kost 50.000 euro overwaarde verzilveren?

Wanneer je 50.000 euro van je overwaarde wilt opnemen voor de aanschaf van een auto of camper, zullen je maandlasten ook stijgen. Je verhoogt namelijk je huidige hypotheek of je sluit een tweede hypotheek af. Je gaat in beide gevallen een hoger bedrag aan hypotheekrente betalen. Daarnaast kan het voorkomen dat je in een hogere risicoklasse komt. Banken kunnen dan een renteopslag rekenen. Hoeveel het verzilveren van 50.000 euro overwaarde precies gaat kosten kan een adviseur precies voor je berekenen. Ga dan ook altijd geheel vrijblijvend in gesprek. 

In gesprek gaan met een adviseur?

Mis geen enkele rente-update!

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.