Top 10 hypotheekverstrekkers in Nederland

Bij welke bank worden de meeste hypotheken gesloten? Dit is de top 10 van de grootste hypotheekverstrekkers in Nederland.

Marktaandeel van hypotheekverstrekkers

Elk kwartaal maakt het onderzoeksbureau IG&H in samenwerking met het Kadaster de top 10 op van grootste hypotheekverstrekkers in Nederland. Daarbij kijken ze naar het aantal hypotheken dat een bank in een kwartaal heeft verstrekt. Op basis daarvan wordt het marktaandeel bepaald.

Onderstaand een overzicht van de grootste stijgers en dalers voor wat betreft het marktaandeel voor hypotheken.

Marktaandeel hypotheekverstrekkers Nederland

De goedkoopste hypotheekverstrekker voor je? Vergelijk alle hypotheekrentes >

Top 10 hypotheekverstrekkers in Nederland

Dit zijn de 10 grootste hypotheekverstrekkers in Nederland van dit moment.

  1. Rabobank
  2. ING
  3. ABN AMRO
  4. Volksbank (SNS, RegioBank, BLG, ASN)
  5. Obvion
  6. Nationale Nederlanden
  7. NIBC
  8. AEGON
  9. Florius
  10. Munt Hypotheken

Rabobank is de grootste hypotheekbank

Rabobank is al sinds jaar en dag de grootste hypotheekverstrekker van Nederland. Samen met de ING en ABN AMRO verstrekken ze momenteel iets meer dan de helft van alle hypotheken in Nederland. In 2011 werd nog 1 op de 3 hypotheken bij een grootbank gesloten.

Dan tellen we buiten de dochterbanken die ook in de top 10 staan. Obvion is namelijk dochter van de Rabobank Groep en Florius is onderdeel van de ABN AMRO Hypotheken Groep.

Concurrentie op de hypotheekmarkt toegenomen

De daling van het marktaandeel van de grootbanken komt door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. De afgelopen jaren hebben verschillende verzekeraars en pensioenfondsen een plek in de top 10 van grootste hypotheekverstrekkers veroverd.

Een relatief nieuw fenomeen zijn de zogenaamde regiepartijen. Via een regiepartij kunnen grote institutionele beleggers investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Zij leggen het geld in, de regiepartij zorgt voor de verstrekking van de hypotheken. Daarvan is onder andere Munt Hypotheken een vaste waarde geworden in de top 10.

Steeds meer consumenten sluiten een hypotheek bij één van de nieuwe geldverstrekker. Inmiddels hebben de regiepartijen gezamenlijk bijna 20% van de hypotheekmarkt in handen. Ook tekenent voor dit succes is dat Rabobank met Vista Hypotheken ook een regiepartij in de markt heeft gezet.

Let op, zo’n nieuwe geldverstrekker is niet voor iedereen interessant. Meer concurrentie zorgt uiteindelijk wel voor een lagere hypotheekrente Ook is het aanbod van nieuwe hypotheekproducten gegroeid. Daar profiteert iedereen van!

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.