10 Hypotheektips

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek? Met deze 10 hypotheektips voorkom je hoge kosten of een te groot risico bij een hypotheek. Zorg dat je niet in deze valkuilen trapt bij het vergelijken van hypotheken.

Tip 1: Overwaarde loont

Hoe hoger jouw overwaarde is op jouw woning, des te minder risico de bank loopt. Hierop hebben de banken hun rentebeleid aangepast. In onze uitgebreide hypotheekvergelijking kan je zelf nagaan in welke risicocategorie je zit en wat de goedkoopste rente in jouw situatie is (per geldverstrekker). Het kan dus extra interessant zijn, wanneer je eigen middelen heeft, deze aan te wenden voor een verlaging van de hypotheek. Laat je hierin goed informeren en adviseren.

Tip 2: Vergelijk niet enkel op basis van hypotheekrente

Een hypotheek bestaat uit twee componenten: een rentecomponent en een aflossingscomponent. Een lage hypotheekrente is geen garantie voor de laagste netto maandlasten.Hierin zijn meerdere factoren van belang, zoals de looptijd van de hypotheek en de bijbehorende voorwaarden. Hoe kan je dan het beste hypotheken vergelijken? Vraag vrijblijvend een hypotheekvergelijking aan, waarin deze componenten uitgebreid aan bod komen.

Tip 3: Kies voor een lage rente voor een korte rentevaste periode

Hypotheekaanbieders adverteren met spectaculaire kortingsacties op de hypotheekrente. Die lage rente geldt dan voor een beperkte periode, wat kan tegenvallen wanneer de rente opnieuw vastgezet moet worden. De maandelijkse lasten kunnen dan omhoog gaan, dus het is afwachten welke rente je tegen die tijd aangeboden gaat krijgen. Of je accepteert het nieuwe rentetarief of je stapt opnieuw over naar een andere hypotheekaanbieder.

Aan het oversluiten van jouw hypotheek zijn natuurlijk ook kosten verbonden. Wanneer je dus kiest voor deze optie, bereken dan jouw voordeel op de langere termijn, met inbegrip van eventuele bijkomende kosten (oversluitkosten).

Tip 4: Of overweeg een lange rentevaste periode

Ook hier dien je de besparing door te rekenen over de gehele periode. Houd er rekening mee dat de hypotheekrente weer flink kan stijgen wanneer jouw rentevaste periode afloopt. Bij gelijkblijvende rentetarieven zullen jouw maandlasten toch stijgen door het wegvallen van de rentekorting.

Met de historisch lage hypotheekrente kan het extra interessant zijn om nu voor een langere periode de hypotheek vast te zetten. Zo kan je met zekerheid de rente voor een lange periode vastzetten. Mocht je verhuisplannen hebben, kan een kortere rentevaste periode toch interessant zijn.

Tip 5: Wel of geen overlijdensrisicoverzekering?

Wanneer je een hypotheek kiest waar een overlijdensrisicoverzekering in zit, kan het zijn dat de aanbieder hiervoor een extra korting geeft. Je bespaart hierdoor op de hypotheekrente. Het is belangrijk dat je bij onverhoopt overlijden goed verzekerd bent, maar dit is niet altijd de beste optie. Laat je hierin goed adviseren zodat je geen onnodige risico’s loopt en bepaal of deze rentekorting voor jou interessant is.

Tip 6: Zet je eigen middelen in

Eigen middelen kunnen op verschillende manieren ingezet worden, bijvoorbeeld door het verlagen van het hypotheekbedrag of om de kosten van het afsluiten hypotheek uit eigen middelen te voldoen. Zo kan je de netto maandlasten beïnvloeden. Om een correcte vergelijking te maken is het verstandig om een hypotheek te kiezen op basis van het kale product, dus vóór het inbrengen van eigen middelen.

Wanneer je jouw hypotheek oversluit, moet je meestal een boete betalen. Die kan je het best uit eigen middelen betalen, wat het voordeligst is. Wanneer er geen eigen middelen aanwezig zijn, kan deze boete opgenomen worden in de nieuwe financiering. Je gaat dan dus meer lenen, maar de rente over het hypotheekdeel voor de financiering van de boete is niet fiscaal aftrekbaar. Opnieuw geldt: laat je goed voorlichten of oversluiten interessant is en hoe je het beste de kosten kunt financieren.

Tip 7: Financier jouw verbouwing

Het verhogen van de hypotheek kan op dit moment extra interessant zijn om jouw verbouwplannen te realiseren. Wanneer er ruimte is om jouw hypotheek te verhogen op basis van de waarde van de woning, kan dit nu tegen gunstige rentecondities afgesloten worden. Heb je hierin geen mogelijkheden kan je overwegen om fiscaal gunstig dit bedrag te lenen.

Financieren door middel van een consumptief krediet kan interessant zijn, wanneer het bedrag onder de € 25.000,- is. Bij een lening hoeven er namelijk geen financieringskosten gemaakt te worden. Hiervoor is een persoonlijke lening het meest geschikt en onder voorwaarde de rente fiscaal aftrekbaar.

Tip 8: Een hypotheek met NHG-voorwaarden?

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is het (onder bepaalde voorwaarden) ook mogelijk om op basis van NHG-voorwaarden de hypotheek te financieren. Dit geldt voor hypotheken tot een bedrag van € 265.000,-. Hiervoor betaal je eenmalig een borgsom van 1% over de koopsom, maar hiervoor ontvang je vaak een extra rentekorting van de hypotheekverstrekker. Tevens heb je de garantie dat bij onvoorziene omstandigheden het waarborgfonds garant staat. Ook bij het oversluiten van jouw hypotheek is het mogelijk onder NHG te financieren. Laat je hierover goed informeren.

Tip 9: Vergelijk de diverse looptijden

Wanneer je een hypotheek nodig heeft, vraag je meestal meerdere offertes aan. Wanneer je gaat vergelijken, zorg dan dat op elke offerte dezelfde looptijd vermeld wordt. De maandlasten verschillen nogal veel als je rekent met een looptijd van 20, 25 of 30 jaar. Geen appels met peren vergelijken dus.

Tip 10: Onafhankelijk advies

Er is momenteel veel te kiezen qua hypotheekverstrekkers, voorwaarden, rentes en adviseurs. Hierin kan je zelf veel voorwerk verrichten via financiële vergelijkingssites, maar laat je goed adviseren wat uiteindelijk de beste keuze in jouw persoonlijke situatie is.

Uit onderzoek is gebleken dat onafhankelijk advies op lange termijn een enorme besparing kan opleveren. Vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan, zo weet je snel welke mogelijkheden er zijn.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

1 gedachte over “10 Hypotheektips”

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024