Block title
Block content
10 hypotheek tips
  Door: roel 37497 keer gelezen
Waar moet u op letten bij het afsluiten van een hypotheek? Met deze 10 hypotheektips voorkomt u hoge kosten of een te groot risico bij een hypotheek. Zorg dat u niet in deze valkuilen trapt bij het vergelijken van hypotheken.

Tip 1: Overwaarde loont

Hoe hoger uw overwaarde is op uw woning, des te minder risico de bank loopt. Hierop hebben de banken hun rentebeleid aangepast. In onze uitgebreide hypotheekvergelijking kunt u zelf nagaan in welke risicocategorie u zit en wat de goedkoopste rente in uw situatie is (per geldverstrekker). Het kan dus extra interessant zijn, wanneer u eigen middelen heeft, deze aan te wenden voor een verlaging van de hypotheek. Laat u hierin goed informeren en adviseren.

Tip 2: Vergelijk niet enkel op basis van hypotheekrente

Een hypotheek bestaat uit twee componenten: een rentecomponent en een aflossingscomponent. Een lage hypotheekrente is geen garantie voor de laagste netto maandlasten.Hierin zijn meerdere factoren van belang, zoals de looptijd van de hypotheek en de bijbehorende voorwaarden. Hoe kunt u dan het beste hypotheken vergelijken? Vraag vrijblijvend een hypotheekvergelijking aan, waarin deze componenten uitgebreid aan bod komen.

Tip 3: Kies voor een lage rente voor een korte rentevastperiode

Hypotheekaanbieders adverteren met spectaculaire kortingsacties op de hypotheekrente. Die lage rente geldt dan voor een beperkte periode, wat kan tegenvallen wanneer de rente opnieuw vastgezet moet worden. De maandelijkse lasten kunnen dan omhoog gaan, dus het is afwachten welke rente u tegen die tijd aangeboden gaat krijgen. Of u accepteert het nieuwe rentetarief of u stapt opnieuw over naar een andere hypotheekaanbieder.

Aan het oversluiten van uw hypotheek zijn natuurlijk ook kosten verbonden. Wanneer u dus kiest voor deze optie, bereken dan uw voordeel op de langere termijn, met inbegrip van eventuele bijkomende kosten (oversluitkosten).

Tip 4: Of overweeg een lange rentevastperiode

Ook hier dient u de besparing door te rekenen over de gehele periode. Houd er rekening mee dat de hypotheekrente weer flink kan stijgen wanneer uw rentevastperiode afloopt. Bij gelijkblijvende rentetarieven zullen uw maandlasten toch stijgen door het wegvallen van de rentekorting.

Met de historisch lage hypotheekrente kan het extra interessant zijn om nu voor een langere periode de hypotheek vast te zetten. Zo kunt u met zekerheid de rente voor een lange periode vastzetten. Mocht u verhuisplannen hebben, kan een kortere rentevastperiode toch interessant zijn.

Tip 5: Wel of geen overlijdensrisicoverzekering?

Wanneer u een hypotheek kiest waar een overlijdensrisicoverzekering in zit, kan het zijn dat de aanbieder hiervoor een extra korting geeft. U bespaart hierdoor op de hypotheekrente. Het is belangrijk dat u bij onverhoopt overlijden goed verzekerd bent, maar dit is niet altijd de beste optie. Laat u hierin goed adviseren zodat u geen onnodige risico’s loopt en bepaal of deze rentekorting voor u interessant is.

Tip 6: Zet je eigen middelen in

Eigen middelen kunnen op verschillende manieren ingezet worden, bijvoorbeeld door het verlagen van het hypotheekbedrag of om de kosten van het afsluiten hypotheek uit eigen middelen te voldoen. Zo kunt u de netto maandlasten beïnvloeden. Om een correcte vergelijking te maken is het verstandig om een hypotheek te kiezen op basis van het kale product, dus vóór het inbrengen van eigen middelen.

Wanneer u uw hypotheek oversluit, moet u meestal een boete betalen. Die kunt u het best uit eigen middelen betalen, wat het voordeligst is. Wanneer er geen eigen middelen aanwezig zijn, kan deze boete opgenomen worden in de nieuwe financiering. U gaat dan dus meer lenen, maar de rente over het hypotheekdeel voor de financiering van de boete is niet fiscaal aftrekbaar. Opnieuw geldt: laat u goed voorlichten of oversluiten interessant is en hoe u het beste de kosten kunt financieren.

Tip 7: Financier uw verbouwing

Het verhogen van de hypotheek kan op dit moment extra interessant zijn om uw verbouwplannen te realiseren. Wanneer er ruimte is om uw hypotheek te verhogen op basis van de waarde van de woning, kan dit nu tegen gunstige rentecondities afgesloten worden. Heeft u hierin geen mogelijkheden kunt u overwegen om fiscaal gunstig dit bedrag te lenen.

Financieren door middel van een consumptief krediet kan interessant zijn, wanneer het bedrag onder de € 25.000,- is. Bij een lening hoeven er namelijk geen financieringskosten gemaakt te worden. Hiervoor is een persoonlijke lening het meest geschikt en onder voorwaarde de rente fiscaal aftrekbaar.

Tip 8: Een hypotheek met NHG-voorwaarden?

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is het (onder bepaalde voorwaarden) ook mogelijk om op basis van NHG-voorwaarden de hypotheek te financieren. Dit geldt voor hypotheken tot een bedrag van € 265.000,-. Hiervoor betaalt u eenmalig een borgsom van 1% over de koopsom, maar hiervoor ontvangt u vaak een extra rentekorting van de hypotheekverstrekker. Tevens heeft u de garantie dat bij onvoorziene omstandigheden het waarborgfonds garant staat. Ook bij het oversluiten van uw hypotheek is het mogelijk onder NHG te financieren. Laat u hierover goed informeren.

Tip 9: Vergelijk de diverse looptijden

Wanneer u een hypotheek nodig heeft, vraagt u meestal meerdere offertes aan. Wanneer u gaat vergelijken, zorg dan dat op elke offerte dezelfde looptijd vermeld wordt. De maandlasten verschillen nogal veel als u rekent met een looptijd van 20, 25 of 30 jaar. Geen appels met peren vergelijken dus.

Tip 10: Onafhankelijk advies

Er is momenteel veel te kiezen qua hypotheekverstrekkers, voorwaarden, rentes en adviseurs. Hierin kun u zelf veel voorwerk verrichten via financiële vergelijkingssites, maar laat u goed adviseren wat uiteindelijk de beste keuze in uw persoonlijke situatie is.

Uit onderzoek is gebleken dat onafhankelijk advies op lange termijn een enorme besparing kan opleveren. Vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan, zo weet u snel welke mogelijkheden er zijn.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Wat 'n heldere info inzake te kiezen hyp.vorm!
Hadden de beruchte levensverzekeraars (Woekerpolissen) hun klanten óók maar zó geïnformeerd . . . .

Beste P. Hartog, bedankt voor het compliment. Tip: door de hypotheek over te sluiten kunt u niet alleen profiteren van de huidige lage hypotheekrente, ook zijn er mogelijkheden om de hypotheekvorm te wijzigen. We onderzoeken graag voor u de mogelijkheden: https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/uw-hypotheek-oversluiten met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).