10 redenen waarom starters nu moeten kopen

1. Beter kopen dan huren

Wie elke maand huur betaalt, bouwt niks op. De betaalde huur is verloren. Wanneer u een huis koopt, investeert u.

2. Gunstige prijs

Wie nu een huis koopt, komt voordeliger uit dan een jaar geleden. Over het algemeen zijn de huizen iets goedkoper geworden. De kans dat de prijzen ook dit jaar verder dalen, is zeker aanwezig.

3. Laag rentetarief

Zeker historisch gezien staat de hypotheekrente erg gunstig. Ons advies is om de rente voor een zo lang mogelijke periode vast te leggen, aangezien alles erop wijst dat we binnen een afzienbare tijd te maken zullen krijgen met het inflatiespook.

4. Beperkt financieel risico

Mochten we inderdaad te maken krijgen met een serieuze inflatie, dan bent u als huiseigenaar beter beschermd tegen het effect daarvan. Een klassieke regel is dat bij een geldontwaarding van 5 procent, uw huis 5 procent duurder wordt.

5. U leent niet onverantwoord veel

Waar de banken vroeger nog wel eens iets te veel wilden lenen, zal dat vandaag de dag niet meer gebeuren. Dankzij de economische crisis zijn de banken erg voorzichtig geworden, waardoor u als hypotheeknemer nooit onverantwoord veel kan lenen. De norm is 4,5 keer uw (gezamenlijke) bruto jaarinkomen.

6. Nationale Hypotheek Garantie

Wanneer u in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG), loopt u feitelijk nauwelijks risico. Met NHG verstrekt elke financiële instelling u een woonlening, én krijgt u een rentekorting tot maximaal 0,6%. Ook zijn de voorwaarden van NHG aanzienlijk verruimd sinds de economische crisis.

7. De belastingdienst betaalt mee

De hypotheekrente levert een belangrijke aftrekpost voor de verschuldigde belasting op. Bij starters zal het in de meeste gevallen om een subsidie van zo’n 38 procent gaan. Stel dat u maandelijks € 800,- aan hypotheekrente kwijt bent, dan neemt de fiscus zo’n € 300,- voor zijn rekening.

8. Nog cadeautjes: schenkingen

Wanneer uw hypotheekverstrekker moet beslissen over uw hypotheek, staat u sterker als u minder dan 100% van het aankoopbedrag wilt lenen. Heeft u zelf nog niet zoveel gespaard, dan bieden schenkingen een oplossing. Voor 2009 mogen ouders hun kinderen (tot 35 jaar) € 22.760,- belastingvrij schenken.

9. Starterslening van de gemeente

Komt u er met uw bank of intermediair niet uit, dan biedt uw gemeente mogelijk hulp met de zogenaamde starterslening. Feitelijk is dit een tweede hypotheek voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen van maximaal € 38.000,-. De koopsom van uw huis mag niet meer dan € 163.625,- bedragen, en uw hypotheek mag niet hoger zijn dan € 176.715,-. Daarnaast moet u in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie.

10. De koopsubsidieregeling

Ook de regering heeft nog een potje achter de hand om u te helpen: de koopsubsidieregeling. Dit is een belastingvrije tegemoetkoming in de kosten van uw hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.