5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen

Wil je maximaal lenen? Hier zijn 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen. Optimaliseer jouw hypotheekbedrag met o.a. jouw rente, inkomen en woningwaarde.

Zo krijg je de hoogste maximale hypotheek

De ene maximale hypotheek berekening is de andere niet. Eerder lieten we dit zien met een vergelijking van de hoogste hypotheek bij verschillende banken. Ook op basis van individuele variabelen en keuzes ontstaan verschillen in hoeveel je kunt lenen.

In dit artikel noemen we 5 dingen die je kunt optimaliseren voor de hoogst mogelijke maximale hypotheek:

 1. Optimaliseer jouw inkomen
 2. Meer lenen dan de woningwaarde
 3. Verminder jouw financiële verplichtingen
 4. Kies de juiste hypotheekrente
 5. Van de hypotheeknormen afwijken (werkelijke lastentoets)

Sommige tips zijn vrij technisch van aard. Met een onafhankelijke hypotheekberekening helpen we je het hoogste hypotheekbedrag krijgen. Voor de aankoop van een huis, oversluiten van de hypotheek of als je jouw overwaarde wilt gebruiken.

Wat is jouw hoogste maximale hypotheek? Start vrijblijvend een hypotheekberekening

1. Optimaliseer jouw inkomen

Jouw toetsinkomen kan meer omvatten dan het bruto salaris (en dat van jouw partner). De volgende inkomensbestanddelen mogen onder voorwaarde meetellen voor de maximale hypotheek:

 • Vakantiegeld
 • Een dertiende maand of eindejaarsuitkering
 • Provisie of tantième
 • Overwerkvergoeding, onregelmatigheidstoeslag (ORT) of VEB-toeslag (militairen)
 • Individueel Keuze Budget (IKB), ook wel flexbudget genoemd.
 • Ontvangen alimentatie

Onderstaande initiatieven maken het aantonen van het inkomen makkelijker, wanneer dit niet uit loondienst komt. Ook dit kan in jouw voordeel werken bij de maximale hypotheek.

 • Inkomensverklaring loondienst (project Handig)
 • Perspectiefverklaring voor uitzendkrachten
 • Inkomensanalyse voor ondernemers

Verwacht je een loonsverhoging, dan kan je dit meenemen in de hypotheek. Je moet dan kunnen aantonen dat jouw inkomen binnen een redelijke termijn gaat stijgen. Dit kan middels vaste stappen binnen de salarisschaal, op basis van de CAO of een toezegging van de werkgever.

Het inkomen uit vrij vermogen of onroerend goed, mag bij een aantal banken meetellen voor de hypotheek.

2. Meer lenen dan de woningwaarde

Onder de huidige hypotheeknormen is de maximaal hypotheek 100% van de woningwaarde. Deze woningwaarde is vaak de koopsom. Bij nieuwbouw of een verbouwing kan echter rekening worden gehouden met de verwachte waardestijging, waardoor meer geleend kan worden.

Zodra je energiebesparende maatregelen neemt dan kan je maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Ook voor de aankoop van een energiezuinige woning kan meer geleend worden:

 • Bij een A++ of hoger mag tot 9000 euro bij de maximale hypotheek worden opgeteld.
 • Voor de aankoop van een ‘nul-op-de-meter-woning’, mag je tot € 25.000,- meer lenen.

Lees meer over jouw huis energiezuinig maken met jouw hypotheek.

3. Verminder jouw financiële verplichtingen

Financiële verplichtingen verminderen het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Kredieten, partneralimentatie en erfpachtcanon drukken zwaar op de maximale hypotheek. Het is aan te raden om openstaande leningen zoveel mogelijk af te lossen voordat je de hypotheek sluit.

Lukt dit niet, dan kan het interessant zijn om jouw lening op te nemen in de hypotheek. Door de vaak lagere hypotheekrente, drukt dit minder om de leencapaciteit. Bekijk een rekenvoorbeeld voor lening opnemen in de hypotheek.

Daarnaast kan het interessant zijn om leningen met een variabele looptijd (doorlopend krediet, creditcard en postorder krediet) om te zetten naar een persoonlijke lening. Door de vaste looptijd mag dan de werkelijke maandlast getoetst worden. Dit in plaats van een vast percentage van 2% van de kredietlimiet.

4. Kies de juiste hypotheekrente

Wie maximaal wil lenen moet de hypotheekrente 10 jaar of langer vastzetten. Dan mag namelijk gerekend worden met de werkelijke rente, in plaats van de fictieve toetsrente van 5%. Omdat de werkelijke hypotheekrente momenteel lager is, kan je op basis daarvan meer lenen.

Ook de hoogte van de hypotheekrente is bepalend voor de maximale hypotheek. Dit komt door de woonquotes dis elk jaar door het NIBUD worden vastgesteld. In een tabel wordt op basis van het toetsinkomen en de hypotheekrente bepaald welk percentage van het inkomen voor de hypotheek gebruikt mag worden. Een iets hogere of lagere hypotheekrente kan daarin net het verschil maken.

5. Van de hypotheeknormen afwijken (werkelijke lastentoets)

Met de werkelijke lastentoets mag van de hypotheeknormen worden afgeweken. In plaats van standaard te rekening te houden met annuïtaire aflossing, wordt uitgegaan van de werkelijke hypotheeklast. Bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek is deze lager, waardoor meer geleend mag worden.

De werkelijke lastentoets wordt vaak toegepast bij 57-plussers. Tien jaar voor de AOW-leeftijd wordt namelijk al rekening gehouden met een lager inkomen na pensioen. Ook als je jonger bent kan gebruik gemaakt worden van deze uitzonderingsregel op basis van ‘explain’. Er moet dan onderbouwd worden waarom de ruimere toetsing verantwoord is.

Lees meer over de toepassingen van de werkelijke lastentoets met rekenvoorbeelden.

Ook jouw hypotheekbedrag optimaliseren?

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden om jouw maximale hypotheek te optimaliseren. Met een onafhankelijke hypotheekberekening kan je ook het hoogste hypotheekbedrag krijgen. Daarbij wordt ook gekeken of een hogere maximale hypotheek voor je verantwoord is. Meer lenen kan prettig zijn, maar moet natuurlijk wel betaalbaar blijven. Ook als het even tegenzit.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

16 gedachten over “5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen”

 1. Mijn enige dochter wil een huis kopen, kan ik voor een bedrag garant staan.
  Mijn huis is hypotheek vrij
  WOZ WAARDE 160000,-

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Hensen, garant staan voor een hypotheek wordt niet meer aangeboden. Hier leest u meer over de mogelijkheden om uw dochter te helpen met de hypotheek. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot

   Beantwoorden
 2. hallo.
  moet bij een overbruggingshypotheek de oude woning met overwaarde getaxeerd worden? en wil de bank dan een verklaring van de makelaar hebben dat het huis te koop staat ?

  vr.gr.

  Beantwoorden
  • Best heer of mevrouw Manshande, bij een overbruggingshypotheek zal er inderdaad moeten worden bekeken wat de overwaarde gaat worden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 3. Ik heb een overwaarde van 380000 euro en mag 370000 lenen qua salaris. Dan kom ik op hele lage maandlasten van 450 per maand aflossingsvrij. Zou ik meer kunnen lenen?

  Beantwoorden
 4. Ik heb een huis samen met ex gekocht. Hij gaat het huis overnemen. We hebben een deel van mijn aflossingsvrij uit vorige huis meegenomen. Nu heb ik met een gesloten beurs overeenkomst gemaakt. Als ik nu een huis gaan kopen kan ik nog mijn deels aflossingsvrij gebruiken?

  Beantwoorden
 5. Ik heb a coderingen bij het bkr, die resp. in 2023 en 2024 automatisch verwijderd worden. Door nu mijn persoonlijke lening en extra geld voor verduurzaming/woningverbetering in mijn hypotheek te schuiven, zou ik een maandelijkse besparing van netto 600 euro kunnen realiseren. Mijn huidige inkomen en woningwaarde bieden hier voldoende ruimte voor. Is er een mogelijkheid om dit te realiseren ondanks de a coderingen?

  Beantwoorden
  • Beste heer Van Pelt, het is mogelijk om een persoonlijke lening op te nemen in de hypotheek. Hiervoor heeft u overwaarde nodig. Voor verduurzaming gelden wel ruimere hypotheeknormen. We onderzoeken graag uw mogelijkheden. Start hier uw aanvraag. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 6. Beste heer Van Pelt,
  Wij zouden graag de overwaarde van ons huis willen gebruiken voor aankoop van een 2de woning (max 350.000) als investering. Ons hypotheek is 220.000 en er is overwaarde van 210.000: Wij weten dat er niet meer dan woningwaarde geleend kan worden; echter ik vraag me af of u hierin ons wegwijs kunt maken , alvast mijn dank

  Beantwoorden
 7. Wij zijn de erven van een koophuis , mijn twee oudere zussen en ik . WOZ waarde geschat door de gemeente Heerlen is 147000,= euro. Ik heb een WAO uitkering en er staat nog een bedrag van 13700,= open op het huis. Ik krijg, incl. vakantiegeld
  13000,= +/- . Krijg ik een hypotheek ,m.a.w. kan ik mijn zussen uitkopen??

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, een WAO-/WIA-uitkering telt onder voorwaarden mee voor de hypotheek. U moet dan onder andere aantonen dat de uitkering bestendig is. Hoeveel u kunt lenen is dan weer afhankelijk van de hoogte van de uitkering en eventueel het inkomen van uw partner. We kunnen vrijblijvend uw mogelijkheden onderzoeken. Start hier uw aanvraag. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, onder NHG telt vast overwerk volledig mee voor de hypotheek. Veel banken volgen deze norm ook bij niet NHG-aanvragen. Een aantal banken zijn strenger. Daar telt vast overwerk voor 50% of minder mee. Om de hoogste hypotheek te krijgen moet je de juiste bank kiezen. In deze vrijblijvende hypotheekberekening nemen we dit mee. Met vriendelijke groet. Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 8. Mijn volwassen dochter woont nu na een relatiebreuk bij mij in een koopappartement.
  Mogelijk zou ze de helft van mij kunnen kopen/overnemen.
  Om later de rest ook te kopen als ze de nu nog te hoge hypotheek dan rond krijgt.

  Wat zijn de haken en ogen (overdrachtsbelasting etc.) hierbij.

  Voor mij geen punt om tzt het appartement te verlaten en geheel aan haar
  over te dragen via de restverkoop.

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Kor, Er zijn geldverstrekkers die het toestaan dat relaties in familieverband (bv ouder/kind of broer/zus) gezamenlijk een woning aankopen en daarvoor een hypotheek afsluiten. Voor de voorwaarden en mogelijk maken we graag een afspraak met u. Dit is gratis en vrijblijvend. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024