5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen

Wilt u maximaal lenen? Hier zijn 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen. Optimaliseer uw hypotheekbedrag met o.a. uw rente, inkomen en woningwaarde.

Zo krijgt u de hoogste maximale hypotheek

De ene maximale hypotheek berekening is de andere niet. Eerder lieten we dit zien met een vergelijking van de hoogste hypotheek bij verschillende banken. Ook op basis van individuele variabelen en keuzes ontstaan verschillen in hoeveel u kunt lenen.

In dit artikel noemen we 5 variabelen die u kunt optimaliseren voor de hoogst mogelijke maximale hypotheek:

 1. Inkomen
 2. Woningwaarde
 3. Financiële verplichtingen
 4. Hypotheekrente
 5. Looptijd

Sommige tips zijn vrij technische van aard. Met een onafhankelijke hypotheekberekening kunt u ook het hoogste hypotheekbedrag krijgen. Voor de aankoop van een huis, maar ook bij het oversluiten van de hypotheek naar een lagere rente.

Wat is uw hoogste maximale hypotheek? Start vrijblijvend een hypotheekberekening

1. Inkomen

Uw toetsinkomen kan meer omvatten dan het bruto salaris (en dat van uw partner). De volgende inkomensbestanddelen mogen onder voorwaarde meetellen voor de maximale hypotheek:

 • Vakantiegeld
 • Een dertiende maand of eindejaarsuitkering
 • Provisie of tantième
 • Overwerkvergoeding, onregelmatigheidstoeslag (ORT) of VEB-toeslag (militairen)
 • Individueel Keuze Budget (IKB), ook wel flexbudget genoemd.
 • Ontvangen alimentatie

Onderstaande initiatieven maken het aantonen van het inkomen makkelijker, wanneer dit niet uit loondienst komt. Ook dit kan in uw voordeel werken bij de maximale hypotheek.

 • Inkomensverklaring loondienst (project Handig)
 • Perspectiefverklaring voor uitzendkrachten
 • Inkomensanalyse voor ondernemers

Verwacht u een loonsverhoging, dan kunt u dit meenemen in de hypotheek. U moet dan kunnen aantonen dat uw inkomen binnen een redelijke termijn gaat stijgen. Dit kan middels vaste stappen binnen de salarisschaal, op basis van de CAO of een toezegging van de werkgever.

Het inkomen uit vrij vermogen of onroerend goed, mag bij een aantal banken meetellen voor de hypotheek.

2. Woningwaarde

Onder de huidige hypotheeknormen is de maximaal hypotheek 100% van de woningwaarde. Deze woningwaarde is vaak de koopsom. Bij nieuwbouw of een verbouwing kan echter rekening worden gehouden met de verwachte waardestijging, waardoor meer geleend kan worden.

Zodra u energiebesparende maatregelen neemt dan kunt u maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Ook voor de aankoop van een energiezuinige woning kan meer geleend worden:

 • Bij een A++ of hoger mag tot 9000 euro bij de maximale hypotheek worden opgeteld.
 • Voor de aankoop van een ‘nul-op-de-meter-woning’, mag u tot € 25.000,- meer lenen.

Lees meer over uw huis energiezuinig maken met uw hypotheek.

3. Financiële verplichtingen

Financiële verplichtingen verminderen het bedrag dat u maximaal kunt lenen. Kredieten, partneralimentatie en erfpachtcanon drukken zwaar op de maximale hypotheek. Het is aan te raden om openstaande leningen zoveel mogelijk af te lossen voordat u de hypotheek sluit.

Daarnaast kan het interessant zijn om leningen met een variabele looptijd (doorlopend krediet, creditcard en postorder krediet) om te zetten naar een persoonlijke lening. Door de vaste looptijd mag dan de werkelijke maandlast getoetst worden. Dit in plaats van een vast percentage van 2% van de kredietlimiet.

4. Hypotheekrente

Wie maximaal wil lenen moet de hypotheekrente 10 jaar of langer vastzetten. Dan mag namelijk gerekend worden met de werkelijke rente, in plaats van de fictieve toetsrente van 5%. Omdat de werkelijke hypotheekrente momenteel lager is, kunt u op basis daarvan meer lenen.

Ook de hoogte van de hypotheekrente is bepalend voor de maximale hypotheek. Dit komt door de woonquotes dis elk jaar door het NIBUD worden vastgesteld. In een tabel wordt op basis van het toetsinkomen en de hypotheekrente bepaald welk percentage van het inkomen voor de hypotheek gebruikt mag worden. Een iets hogere of lagere hypotheekrente kan daarin net het verschil maken.

5. Looptijd hypotheek

Met een looptijd van 30 jaar kunt u de hoogste hypotheek krijgen. Dit is niet voor iedereen mogelijk of voordelig. Een looptijd van 30 jaar kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat u geen recht meer heeft op hypotheekrenteaftrek.

Ook uw hypotheekbedrag optimaliseren?

Zoals u ziet zijn er verschillende mogelijkheden om uw maximale hypotheek te optimaliseren. Met een onafhankelijke hypotheekberekening kunt u ook het hoogste hypotheekbedrag krijgen. Daarbij wordt ook gekeken of een hogere maximale hypotheek voor u verantwoord is. Meer lenen kan prettig zijn, maar moet natuurlijk wel betaalbaar blijven. Ook als het even tegenzit.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

10 gedachten over “5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen”

  • Beste heer of mevrouw Hensen, garant staan voor een hypotheek wordt niet meer aangeboden. Hier leest u meer over de mogelijkheden om uw dochter te helpen met de hypotheek. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot

   Beantwoorden
 1. hallo.
  moet bij een overbruggingshypotheek de oude woning met overwaarde getaxeerd worden? en wil de bank dan een verklaring van de makelaar hebben dat het huis te koop staat ?

  vr.gr.

  Beantwoorden
  • Best heer of mevrouw Manshande, bij een overbruggingshypotheek zal er inderdaad moeten worden bekeken wat de overwaarde gaat worden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 2. Ik heb een overwaarde van 380000 euro en mag 370000 lenen qua salaris. Dan kom ik op hele lage maandlasten van 450 per maand aflossingsvrij. Zou ik meer kunnen lenen?

  Beantwoorden
 3. Ik heb een huis samen met ex gekocht. Hij gaat het huis overnemen. We hebben een deel van mijn aflossingsvrij uit vorige huis meegenomen. Nu heb ik met een gesloten beurs overeenkomst gemaakt. Als ik nu een huis gaan kopen kan ik nog mijn deels aflossingsvrij gebruiken?

  Beantwoorden
 4. Ik heb a coderingen bij het bkr, die resp. in 2023 en 2024 automatisch verwijderd worden. Door nu mijn persoonlijke lening en extra geld voor verduurzaming/woningverbetering in mijn hypotheek te schuiven, zou ik een maandelijkse besparing van netto 600 euro kunnen realiseren. Mijn huidige inkomen en woningwaarde bieden hier voldoende ruimte voor. Is er een mogelijkheid om dit te realiseren ondanks de a coderingen?

  Beantwoorden
  • Beste heer Van Pelt, het is mogelijk om een persoonlijke lening op te nemen in de hypotheek. Hiervoor heeft u overwaarde nodig. Voor verduurzaming gelden wel ruimere hypotheeknormen. We onderzoeken graag uw mogelijkheden. Start hier uw aanvraag. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 5. Beste heer Van Pelt,
  Wij zouden graag de overwaarde van ons huis willen gebruiken voor aankoop van een 2de woning (max 350.000) als investering. Ons hypotheek is 220.000 en er is overwaarde van 210.000: Wij weten dat er niet meer dan woningwaarde geleend kan worden; echter ik vraag me af of u hierin ons wegwijs kunt maken , alvast mijn dank

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2342 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • 100% onafhankelijk

  Op deze website vond ik snel wat ik zocht: overwaarde verzilveren. Na een eerste indicatie kom je vrijblijvend in contact met een getallendeskundige, die alle mogelijkheden van alle banken met je onderzoekt en jij beslist.

  07/11/2021 Peter, Rucphen
 • Informatie waar ik wat mee kan!

  Wil ik meer weten neem ik contact op! Ik wordt direct teruggebeld. Fantastische ervaring in dit digitale tijdperk! Chapeau!

  24/11/2021 Gerda, Heerde
 • Duidelijk en up to date

  Ik zocht de verschillende tarieven van de banken en dat was op deze site makkelijk en overzichtelijk terug te vinden.

  11/11/2021 Joni, Zaandam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022