VVE belangrijker voor hypotheek in 2018

Een financieel gezonde VVE voorkomt hoge kosten en wordt belangrijker voor de hypotheek. In 2018 worden eisen gesteld aan de Vereniging van Eigenaars.

VVE verplicht bij hypotheek voor appartement

Als koper van een appartement wordt u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VVE). Naast eigenaar van de woning, wordt u namelijk mede-eigenaar van het volledige gebouw. Lidmaatschap van de VVE is dus ook verplicht voor de hypotheek.

In de VVE wordt het onderhoud van het totale gebouw geregeld, zoals schoonmaken van de gemeenschappelijke entree en reparatie aan het dak. Alle eigenaren zijn verplicht maandelijks een bedrag aan de VVE dat terecht komt in het onderhoudsfonds. Met de jaarlijkse algemene ledenvergadering heeft u inspraak hoe dat geld besteed gaat worden.

Let op: de bijdrage aan de VVE komt bovenop de maandlast voor de hypotheek.

Helft VVE’s spaart te weinig

Uit onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid, blijkt dat de helft van de Verenigingen van Eigenaars te weinig spaart voor onderhoud. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de appartementseigenaren. Bij calamiteiten kunnen plots hoge kosten in rekening gebracht worden. Ook kan er sprake zijn van achterstallig onderhoud.

Dit is reden voor de overheid om per 2018 aanvullende eisen te stellen aan VVE’s. Vanaf 1 januari is een Vereniging van Eigenaars verplicht om minimaal 0,5% van de herbouwwaarde te reserveren of een MeerJaren Onderhoudsplan (MJOP) te hebben.

VVE belangrijker voor hypotheek

De strengere eisen voor VVE’s gaan ook gevolgen hebben voor de hypotheek. Nu al controleren geldverstrekkers bij een hypotheekaanvraag of niet sprake is van een ‘slapende VVE’. De Vereninging van Eigenaren slaapt als niet wordt vergaderd, een begroting ontbreekt, geen collectieve opstalverzekering is afgelsoten en de vereniging niet bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven.

We verwachten dat in 2018 een aanvraag van een hypotheek eerder wordt afewezen als de Vereniging van Eigenaars niet aan de aanvullende eisen voldoet. Een financieel gezonde VVE wordt dus belangrijker voor de hypotheek. Ook bestaande appartementbezitters kan de VVE problemen geven als ze de hypotheek willen verlengen of oversluiten.

Voorkom hoge kosten en problemen met de hypotheek

Om hoge kosten en problemen met de financiering te voorkomen, is het verstandig om de Vereniging van Eigenaars te controleren voordat u het appartement koopt. Heeft de VVE voldoende reserve in het onderhoudsfonds en een MeerJaren Onderhoudsplan? Hier leest u welke documenten van de VVE u kunt opvragen.

Ook bestaande appartementbewoners doen er verstandig aan om hun VVE te controleren. Mogelijk is het nodig om nog dit jaar orde op zaken te stellen. Dit kan voor een stijging van de maandelijkse woonlast zorgen, maar problemen in de toekomst voorkomen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.