Acceptatienormen voor hypotheek aangescherpt door coronacrisis

Een aantal banken heeft de acceptatienormen voor een hypotheek aangescherpt als gevolg van de coronacrisis. Onder andere ABN AMRO en Rabobank toetsen strenger op inkomen.

Hogere eisen aan bestendigheid van het inkomen

Door de coronacrisis is de onzekerheid voor werk en inkomen toegenomen. Dit betekent ook dat de risico’s bij het financieren van een huis groter zijn. Een aantal geldverstrekkers hebben hun werkwijze voor een hypotheek aangepast.

Onder andere ABN AMRO, Nationale Nederlanden en Rabobank stellen aanvullende eisen aan de bestendigheid van het inkomen. Dit moet betalingsproblemen in de toekomst voorkomen.

Kies voor zekerheid én een lagere renteBereken of oversluiten voordelig is

Deze acceptatienormen zijn aangescherpt:

De werkwijze bij een hypotheekaanvraag is op de volgende punten aangepast:

  • Het inventarisatieformulier is uitgebreid met vragen om de impact van de coronacrisis te bepalen.*
  • Inkomensdocumenten, zoals een salarisstrook werkgevers- of intentieverklaring, mogen maximaal 2 maanden oud zijn.
  • Bij een flexibel dienstverband, wordt de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) niet meer geaccepteerd.

* Rabobank benadrukt dat het acceptatiebeleid niet is aangepast.

Gevolgen met name voor flexwerkers en ondernemers

Bovenstaande aanpassingen gelden voor alle sectoren en beroepsgroepen. Wel richten een aantal maatregelen zich specifiek op inkomens anders dan een vast dienstverband.

Bij flexwerkers wordt voor het toetsinkomen niet meer het gemiddelde genomen van de afgelopen 3 jaren, maar de meest recente werkgeversverklaring en loonstrook.

De aanvullende vragen op het inventarisatieformulier gelden bij Nationale Nederlanden alleen voor ondernemers. Zij moeten aangeven of ze nadelige gevolgen van de coronacrisis verwachten en zo ja in welke mate.

Piloten en medici

ABN AMRO heeft gisteren aangegeven specifieke beroepsgroepen anders te gaan behandelen. De bank houdt bij piloten geen rekening meer met een toekomstige inkomensstijging, tenzij deze onvoorwaardelijk is en binnen 6 maanden.

Voor medici werkzaam in een ziekenhuis geldt juist een versoepeling. Zij kunnen met een werkgeversverklaring van voor 15 maart 2020 een hypotheek aanvragen.

Acceptatienormen meenemen in hypotheekvergelijking

De komende tijd verwachten we dat meer geldverstrekkers hun acceptatienormen zullen aanscherpen. Naarmate de coronacrisis langer duurt en de impact op de economie groter wordt, zijn ook aanvullende maatregelen niet uitgesloten.

Door de strengere acceptatienormen kan het interessant zijn om een hypotheekaanvraag, bijvoorbeeld voor oversluiten, naar voren te halen. Ook ontstaan nu verschillen waarbij de ene geldverstrekker soepeler is dan de andere. Met een hypotheekvergelijking vindt u de hypotheek die bij u past.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.