Actie Consumentenbond tegen hoge hypotheekrente

‘Marges hypotheekrente lopen weer op’. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond. In april dit jaar is de marge die banken rekenen bovenop de hypotheekrente gestegen naar het hoogste niveau sinds 2008. De consumentenbond roept dan ook op tot actie.

‘De maat is vol’

Het is niet de eerste keer dat de Consumentenbond aan de bel trekt over de te hoge hypotheekrente. Vorig jaar startte de bond ook al een actie. Na 32.000 handtekeningen, gesprekken met banken en een onderzoek naar kartelvorming van de NMA, lijkt er weinig veranderd. De directeur van de Consumentenbond reageert dan ook boos op de uitkomst van het meest recente onderzoek: 
 
“Wat mij betreft is de maat vol. Het handjevol banken dat we nog over hebben, maakt duidelijk misbruik van zijn machtspositie.  Er hoeft geen nieuw onderzoek te komen naar dit inhalige gedrag van de banken, maar stevige maatregelen om hieraan paal en perk te stellen”

Gebrek aan concurrentie

De kritiek van de consumentenbond is terecht. Uit een marktanalyse van Hypotheek-rentetarieven.nl blijkt dat een aantal grote banken de hypotheekrente bepalen. Met name marktleider Rabobank heeft de markt stevig in zijn greep. Op de Nederlandse hypotheekmarkt is een gebrek aan concurrentie ontstaan. Hierdoor bestaat de kans dat de hypotheekrente te hoog wordt. Zie ook onze hypotheekrenteverwachting

Actie nodig

Dit vraagt opnieuw om actie. De consumentenbond gooit het deze keer over een andere boeg. De banken bleken niet gevoelig voor kritiek van hun klanten en onderzoeken van de kartelwaakhond. Dan moet de politiek er zich maar mee bemoeien dacht de Consumentenbond. Met de Tweede Kamer Verkiezingen (12 september) in het vooruitzicht wil de bond de politieke partijen bewegen om een standpunt in te nemen tegen de te hoge hypotheekrente. De consumentenbond roept dan ook op om uw stem te laten horen aan de politieke partij van je keuze. Via een formulier kun je de politieke partijen laten weten dat ze actie moeten ondernemen tegen de hoge hypotheekrente.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.