Banken niet altijd transparant over de boeterente berekening

Banken zijn hardleers als het gaat om de boeterente. Dit keer blijken ze niet altijd transparant over de berekening van de boete, o.a. bij oversluiten.

Boeterente belemmering bij oversluiten

De boeterente is veel huizenbezitters een doorn in het oog. De boete voor vervroegd aflossen kan namelijk hoog uitvallen, zeker als de rentevaste periode nog lang loopt. Door de hoge boeterente kunnen huizenbezitters beslissen om de hypotheek dan maar niet over te sluiten. Wat weer jammer is gezien de lage hypotheekrente van dit moment.

Is oversluiten voor u voordelig? Start uw berekening (incl. boeterente) >

Consumenten beschermd tegen te hoge boeterente

Of de boeterente terecht of onterecht in rekening wordt gebracht, daarover kan gediscussieerd worden. De hoogte ervan is sinds 2016 gereguleerd door Europese hypotheekregels. In de Mortgage Credit Directive (MCD) is het volgende vastgelegd:

‘De vergoeding bij vervroegd aflossen mag niet hoger zijn dan het werkelijk geleden financiële nadeel van de geldverstrekker’.

Daarbij moeten banken in de aflosnota transparant zijn over de berekening van de boeterente. Daarmee zijn consumenten voldoende beschermd voor een te hoge boeterente van de bank. Zou u denken…

Banken zijn hardleers als het gaat om de boeterente

Sinds de regulering van de boete bij vervroegd aflossen halen banken echter keer op keer in negatieve zin het nieuws. De berekende boeterente is regelmatig te hoog en klanten worden niet volledig geïnformeerd over de boeteberekening. Keer op keer beloven banken beterschap en bieden aan om de benadeelde klanten te compenseren.

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten komt ondertussen met een leidraad met uitgangspunten voor de boeteberekening. Dan weer met een voorbeeld aflosnota hoe de klant op transparante wijze geïnformeerd moet worden over de hoogte van de boeterente.

Allemaal tevergeefs, zo blijkt. In de meest recente uitzending van Radar ging het opnieuw over de boeterente. Het consumentenprogramma constateerde dat banken ‘nog steeds niet duidelijk zijn over hoe de boeterente wordt berekend als je je hypotheek wil oversluiten’.

Op de aflosnota ontbreken gegevens, waardoor de boeteberekening niet volledig gereproduceerd kan worden. Daarnaast weigert Rabobank voor verschillende klanten een pro forma aflosnota te sturen, welke nodig is om te controleren of oversluiten voordelig is.

Het blijft opletten bij de boeterente

De AFM heeft inmiddels gereageerd en roept consumenten op om melding te maken wanneer banken zich niet aan de regels houden. Dit kan via het Meldpunt Financiële Markten.

Het blijft dus opletten bij de boeterente. Via onze website kunt u online de boeterente berekenen volgens de, door de AFM voorgestelde, contante waarde methode.

Twijfelt u over uw boeterente berekening of heeft u hulp nodig? Schakel dan een onafhankelijke hypotheekadviseur in. Het eerste gesprek is gratis.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.