Banken strenger bij hypotheekaanvraag

Een aantal banken worden strenger bij de hypotheekaanvraag. Onlangs zijn de acceptatienormen voor een hypotheek aangescherpt, waaronder die van de Rabobank. Wat gaan we ervan merken als banken strenger worden?

Acceptatienormen hypotheek aangescherpt

Door de hoge inflatie staat de koopkracht van Nederlanders onder druk. Daarnaast lopen de hypotheekrentes momenteel op en zijn de economische vooruitzichten verslechterd. Hierdoor is ook de betaalbaarheid van de hypotheek onderwerp van discussie.

Benieuwd naar jouw beste hypotheek?Ontvang vrijblijvend scherp aanbod >

Een aantal ontwikkeingen wijzen erop dat banken mogelijk strenger worden bij de hypotheekverstrekking:

 • Onlangs hebben Rabobank en BLG de acceptatienormen voor een nieuwe hypotheek aangescherpt. Beide geldverstrekkers beperken de mogelijkheden om in individuele situaties van de standaard hypotheeknormen af te wijken. Mogelijk is dit op aandringen van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), maar hiernaar gevraagd door NU.nl wil Rabobank benadrukken ‘haar eigen beleidskeuzes en afwegingen te maken’.
 • De Nederlandse Bank (DNB) heeft gezegd de huidige hypotheeknormen niet streng genoeg te vinden. De toezichthouder zou graag zien dat het Nibud, die de leennorm jaarlijks vaststelt, meer rekening houdt met de hoge inflatie. Kans is groot dat de hypotheeknormen hierdoor worden aangescherpt, aldus het AD.
 • AEGON heeft aangegeven per direct geen consumptieve besteding meer toe te staan bij maatwerk. Een voorbeeld van maatwerk dat veel wordt toegepast, is de ruimere toets op werkelijke last bij overwaarde opnemen.
 • ABN AMRO verlaagd de minimale leeftijd voor de overwaarde hypotheek naar 62 jaar. Tegelijkertijd wordt de opnamecapaciteit verlaagd vanwege de opgelopen hypotheekrente.

Banken werden juist soepeler

Na de kredietcrisis in 2008 zijn de hypotheekregels aangescherpt om betalingsproblemen van huizenbezitters in de toekomst te voorkomen. De laatste jaren zijn banken juist weer soepeler geworden.

In individuele situaties zijn banken nu bereid om van de hypotheeknormen af te wijken en toch een (hogere) hypotheek te verstrekken. Voor zo’n maatwerkhypotheek is een goede onderbouwing nodig.

Met de hulp van een hypotheekadviseur schrijf je een motivatie en middels een berekening ondersteund met documenten laat je zien dat de hypotheek toch verantwoord is. Dit wordt daarom ook wel explain genoemd.

Explain is mogelijk in uiteenlopende situaties. We noemen we er een paar om je een idee te geven:

Benieuwd naar de mogelijkheden voor maatwerk voor jou. Start vrijblijvend een hypotheekaanvraag.

Minder naar het individu gekeken

Maatwerk wordt momenteel veel toegepast, bijvoorbeeld door starters en ZZP’ers. Het kan het verschil maken tussen: ‘wel of geen huis hebben’. Ook AOW’ers hebben veel baat bij een maatwerkhypotheek. Zij willen graag overwaarde opnemen of hebben niet voldoende inkomen om over te sluiten of kleiner te gaan wonen.

Op dit moment zijn er nog ruime mogelijkheden voor een maatwerkhypotheek. Het risico als meer banken strenger worden bij een hypotheekaanvraag, is dat minder naar het individu gekeken wordt.

Ben je van plan om jouw overwaarde op te nemen, wil je verhuizen of om een andere reden jouw hypotheek oversluiten? Dan kan je hier beter niet te lang mee wachten. Als de leennormen strenger worden zullen banken namelijk minder snel een financiering verstrekken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

8 gedachten over “Banken strenger bij hypotheekaanvraag”

 1. Ja. Dat klopt. Ik heb noterieel en bij BLG staan dat ik nog 27.000 euro kan opnemen maar mijn man verdiend te weinig én ik kan niet werken vanwege ernstige rugklachten zonder inkomsten. Overwaarde meer als 3 ton en ik krijg het niet ondanks zeer lage hypotheek aflossing. 360 € per maand. Geen schuld e.d.

  Beantwoorden
  • Ik precies zo! Ik vind het belachelijk dat je voor je 68ste niet aan de overwaarde kan komen. Er zou een soort overbruggingshypotheek moeten komen. Bijvoorbeeld tussen je 57ste en 68ste. Men weet dan je verwachte pensioen. Overwaarde. BKR. Banken kunnen je arbeidsverleden inzien. Je hebt 30/40 jaar braaf de hypotheek betaald en je huis onderhouden. Dus wat is het risico? Dan bijvoorbeeld maandelijks een bedrag uitkeren. Of een groter bedrag met als voorwaarde dat dit een investering v t huis betreft. Dan gaat het geleidelijk aan en kan de bank de huizenmarkt goed in de gaten houden door jaarlijks te kijken of verstrekking nog verantwoord is. Bijvoorbeeld verstrekking tot 80% vd actuele waarde met recht
   op stopzetting onder bepaalde regels. Wat is het risico? NUL
   conclusie: de regering jaagt burgers opzettelijk voortijdig het huis uit. Doorstroming stagneert doordat de betaalbare woningbouw op zn gat ligt. Dus op je bakstenen bijten totdat je een gebit nodig hebt. Schandalig!

   Beantwoorden
   • Beste Anja, het klopt dat een aantal verzilverproducten pas beschikbaar zijn vanaf de AOW-leeftijd. Daar komt verandering in met een nieuwe verzilverhypotheek die we binnenkort kunnen aanbieden. Houd onze website in de gaten. Daarnaast zijn er andere manieren waarop u overwaarde kunt gebruiken, ook voor uw 68ste. We onderzoeken graag wat voor u passend is. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

 2. Beste
  Ik wil mijn huis overnemen na een scheiding. Het huis kan ik overnemen maar de uitkoop bedrag kan ik niet lenen. zijn er mogelijkheden om het huis met uitkoopsom over te kunnen nemen

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, zoals we ook in het artikel aangeven, zijn er nog altijd ruime financieringsmogelijkheden bij een scheiding. Belangrijk is dat u al vroeg in het traject een adviseur inschakelt. Zo kan de meest voordelig constructie worden geadviseerd. Vraag hier een vrijblijvend gesprek aan. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 3. Beste Roel,
  Klopt het dat een hypotheekaanvraag in geval van uitkoop ex partner een keer zo veel tijd in beslag neemt? Ik hoor dat dit zeker vier maanden duurt terwijl een normale hypotheekaanvraag volgens Google zes tot acht weken duurt.
  Ik kijk uit naar je reactie.

  Beantwoorden
  • Beste John, ik heb je vraag ook even voorgelegd aan onze scheidingsexpert. Hij zegt dat wanneer het echtscheidingsconvenant getekend is, de hypotheek regelen t.b.v. uitkoop gewoon de gebruikelijke 6 tot 8 weken duurt. Komen de ex-partners er samen niet uit en moet de rechtbank uitspraak doen, dan duurt het scheidingstraject langer. Toch verzekerde mijn collega mij, dat met een strakke opvolging dit geen vier maanden hoeft te duren. Als je dat wenst kun je eens vrijblijvend sparren met een scheidingsexpert. Start dan hier jouw aanvraag. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024