Besparen op hypotheekadvies

Nu de kosten voor hypotheekadvies voor iedereen inzichtelijk zijn, is de verleiding groot om hierop te besparen. Zo bespaart u op de kosten en niet op de kwaliteit.

Onafhankelijk advies gegarandeerd

Sinds 2013 betaalt u de hypotheekadviseur en/of bemiddelaar rechtstreeks voor zijn of haar diensten. Dit in plaats van een opslag in de hypotheekrente. De adviseur krijgt de vergoeding niet meer via de bank, waardoor het advies niet beïnvloed kan worden. Onafhankelijk hypotheekadvies is daarmee gegarandeerd.

Met een eenmalig bedrag zijn consumenten ook goedkoper uit, dan wanneer de advieskosten zijn verspreid over 30 jaar. Dit is vaak anders in de beleving van de consument; een bedrag ineens betalen wordt nu eenmaal meer ‘gevoeld’ dan een gespreide betaling.
 
Tip: wanneer hier ruimte voor is, kunnen de kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling worden meegenomen in de hypotheek. Ook zijn deze kosten veelal fiscaal aftrekbaar

Gratis telefonisch oriëntatiegesprekStel uw vragen + eerste berekening mogelijkheden

Consumenten kritischer over kosten

Duidelijkheid over de kosten helpt hypotheeksluiters om de verschillende adviezen en adviseurs te vergelijken. De afgelopen jaren zijn we dan ook kritischer geworden over de prijs van hypotheekadvies en wat we daarvoor krijgen.

Uit onderzoek van de Authoriteit Financiele Markten (AFM) blijkt dat 42% van de consumenten inmiddels onderhandelt over de prijs voor advies. Ook wanneer we in de toekomst opnieuw een hypotheekadviseur moeten kiezen, zijn de advieskosten twee keer zo vaak de belangrijkste motivatie.

Kwaliteit zorgt voor besparing

Met deze focus op de prijs, moeten we de kwaliteit niet vergeten. In hetzelfde onderzoek van de AFM blijkt dat consumenten deze kosten ‘dubbel en dwars terugverdienen’ met een goed hypotheekadvies.

Een hypotheek is immers een langlopend financieel product waarbij:

 • de beste hypotheekrente en voorwaarden de komende 30 jaar voor een besparing zorgen.
 • door nu de juiste keuzes te maken, dure aanpassingen tijdens de looptijd voorkomen worden.

Hypotheekadvies vergelijken

Hoe vergelijkt u de prijs en kwaliteit van de verschillende hypotheekadviseurs?

 1. Afhankelijk of onafhankelijk advies? Onafhankelijk hypotheekadvies is iets duurder, maar dan bent u verzekerd van de beste prijs en voorwaarden voor uw hypotheek. Hypotheekadvies van de bank is vaak iets goedkoper. De bank adviseert echter alleen haar eigen producten, ook als andere producten goedkoper zijn.
 2. Bekijk de online beoordeling. Er zijn diverse websites waarop u de beoordeling van adviseurs kunt lezen. De bekendste is Advieskeuze (consumentenbond). Deze beoordelingen geven een goede indruk van de waardering door klanten.
 3. Heeft u een goed gevoel bij de adviseur? Een goede hypotheekadviseur: is professioneel, neemt de tijd voor u, geeft duidelijk antwoord op uw vragen en bespreekt ook uw toekomstplannen. Dit kunt u het beste beoordelen tijdens een eerste gesprek. Dit is in veel gevallen dan ook gratis.
 4. Weten waar u aan toe bent. Zorg dat u vooraf weet wat het advies kost en wat de adviseur voor u gaat doen. Dit wordt onder andere vermeld in het dienstverleningsdocument, dat elke adviseur verplicht moet aanbieden. Omdat daarin de gemiddelde prijzen worden genoemd, is het raadzaam daarbij om een persoonlijke berekening te vragen in het eerste gesprek.
 5. De waarde van keurmerken. U kunt erop vertrouwen dat wanneer uw adviseur vermeld is in het register van de AFM, hij of zij aan alle opleidings- en ervaringsvereisten voldoet. Keurmerken zeggen iets over de kwaliteit, maar niet alles. Sommige keurmerken zijn enkel een formaliteit.

Besparen op de advieskosten

Wilt u besparen op de advieskosten zonder dat u aan advieskwaliteit inlevert, dan kunt u ervoor kiezen om meer zelf te doen. Hypotheekadviseurs geven bijvoorbeeld korting als u de stukken digitaal aanlevert. Ook kunt u korting krijgen wanneer uw situatie eenvoudig is, bijvoorbeeld bij een eerste woning of na uw pensioen.

Execution only

De laatste tijd wordt regelmatig voor de execution only hypotheek gekozen. Dit is een hypotheek waarbij u het advies zelf doet. Het spreekt voor zich dat de kosten voor deze hypotheek lager zijn dan voor een hypotheek met advies. Let er wel op dat u voldoende kennis en ervaring moet hebben voor het afsluiten van dit product (dit wordt getoetst).

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “Besparen op hypotheekadvies”

 1. Beste HvF, Bedankt voor uw reactie. Deze is echter eenzijdig en ongenuanceerd. Een goede adviseur rekent u een aantal hypotheken voor, waaruit u de beste kunt kiezen. Daarna wordt de offerte aangevraagd. Drie offertes zou de adviseur, maar ook u drie keer zoveel werk opleveren. U geeft zelf aan dat 1 hypotheekaanvraag al erg veel moeite kost. Zoals ik in het artikel aangeef is een hypotheekadviseur niet verplicht. Met een zogenaamde execution only hypotheek doet u zelf advies-deel. Hiervoor wordt uw kennis en ervaring met hypotheken eerst getoetst. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

  Beantwoorden
 2. Bedankt Roel voor de reactie. Helaas is dit eenzijdig en ongenuanceerd. Voorrekenen zegt niets, wel de offerte > daarom is een aantal offertes de enige manier om een volledige keuze te maken voor een hypotheek.
  Net zoals bij een andere aankoop zo moeilijk hoort dat niet te zijn!
  Blijkbaar heeft een offerte een onbedoelde speciale status, als die er eenmaal is dan gaat het eindelijk door.
  Daar is helemaal een offerte niet voor bedoeld.
  Helemaal uit het verband getrokken door die manipulerende verstrekkers.
  Een offerte is een voorstel “take it or leave it” niets meer.
  Daarom zijn 3 offertes minimaal nodig voor een goede hypotheek keuze.
  Dat zou een goed advies volgens mij moeten zijn.

  BTW.
  Wat kost een execution only hypotheek?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.