Blok-hypotheek dreigt mislukking te worden

De Blok-hypotheek lijkt een mislukking te worden. Steeds meer geldverstrekkers geven aan deze constructie niet aan te bieden omdat dit niet in het voordeel is van de consument.

Geen Blok-hypotheek

Na SNS Bank, hebben nu Delta Lloyd en Aegon aangegeven de Blok-hypotheek niet aan te bieden. Het plan om de hypotheekverstrekking te versoepelen lijkt daarmee een mislukking te worden. Tot dusver heeft alleen ABN AMRO plannen om de Blok-hypotheek aan te bieden.

Blok aan je been

De blok-hypotheek zou moeten zorgen voor lagere maandlasten in het begin van de looptijd. Dit is ideaal voor starters die aan het begin van hun (woon)carrière staan. In de praktijk blijkt echter dat de Blok-hypotheek vooral erg duur is. De extra kosten over de totale looptijd kunnen oplopen tot 60.000,-. Een blok aan je been dus.

Duur en complex

Ook volgens de geldverstrekkers is de Blok-hypotheek financieel nadelig voor de consument. Daarbij is volgens Delta Lloyd en Aegon de constructie te complex. Dit gaat in tegen hun beleid om eenvoudige producten aan te bieden.

Wat is een Blok-hypotheek?

Bij een Blok-hypotheek (genoemd naar de bedenker Minister Blok) wordt een tweede lening afgesloten van maximaal de helft van de hypotheeksom. Op deze tweede hypotheek wordt niet afgelost. Deze construct is nadelig omdat de hypotheekrente bij de tweede hypotheek niet fiscaal aftrekbaar is. Lees meer over de Blok-hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.