Consumentenbond kritisch op openheid hypotheekadviseur

Dit is voor de Consumentenbond aanleiding om de financiële sector op te roepen tot meer transparantie over de kwaliteit en prijs van het hypotheekadvies. “Daar hebben de consumenten wettelijk recht op”, aldus de bond. De hypotheekadviseurs die wel meewerkten aan het onderzoek gaven aan gemiddeld 24 uur bezig te zijn met het opstellen van een hypotheekadvies. Daarvoor rekenden ze een bedrag van ongeveer € 3000,-.

Maatwerk

De hypotheekadviseurs geven aan dat een hypotheekadvies maatwerk is. Hierbij is de kwaliteit van het advies het belangrijkste en niet de prijs. De consumentenbond zegt het hiermee eens te zijn, maar blijft erbij dat consumenten graag van tevoren willen weten wat een hypotheekadvies gaat kosten.

Provisieverbod

De consumentenbond signaleert een verandering in de manier waarop hypotheekadviseurs hun kosten in rekening brengen, vooruitlopend op het provisieverbod in 2013. Waar vroeger een provisie werd gevraagd voor hypotheekadvies, vragen de adviseurs nu een vergoeding via een uurtarief, abonnement of een vast bedrag. Het is volgens de bond belangrijk om goed op de kosten voor hypotheekadvies te letten. De Consumentenbond is daarom gestart met de campagne “Begrijp uw geld?! Weet waar u voor tekent”.

Hypotheek-rentetarieven.nl biedt u de mogelijkheid verschillende verhelderende berekeningen te maken, nog voordat u naar een hypotheekadviseur stapt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.