Creditcard van invloed op hoogte hypotheek

Welke invloed heeft een creditcard op de maximale hypotheek? We geven een rekenvoorbeeld en laten zien hoe je kunt voorkomen dat je minder kunt lenen.

De regels voor het afsluiten van een hypotheek zijn sinds de kredietcrisis meerdere keren aangescherpt. De beoordeling van de kredietwaardigheid van de hypotheekaanvrager is tegenwoordig veel strenger. Zo kan rood staat op uw betaalrekening van invloed zijn op de hoogte van het maximale hypotheekbedrag. En ook een creditcard kan leiden tot een lagere hypotheek. Hieronder leest u hoe dat precies zit.

Registratie creditcard bij BKR

Om u gerust te stellen: niet alle creditcards hebben gevolgen voor het maximale bedrag dat u voor een woning kunt lenen.

  • Alleen creditcards met een kredietfaciliteit, ofwel de mogelijkheid tot gespreid betalen, staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en zijn dus van invloed op de hypotheek.
  • Als de kredietfaciliteit van de creditcard uit staat en de opgenomen bedragen binnen dertig dagen worden terugbetaalt, dan staat de card niet bij het BKR in de administratie.

Hoe de creditcard van invloed is op het hypotheekbedrag

Als u gebruik maakt van de kredietfaciliteit van uw creditcard, dan staat de bestedingsruimte bij het BKR als schuld geregistreerd. Zelfs als u daarbij geen gebruik maakt van de maximale opnamelimiet. Bij de berekening van uw hyotheekmogelijkheden zal een hypotheekverstrekker de maximale maandlast verlagen met 2% van de bestedingsruimte van de creditcard.

Rekenvoorbeeld

Bij een opnamelimiet van 2500 euro kunt u 50 euro minder in de maand aan de hypotheek besteden. Bij een bestedingsruimte van 5000 euro is dat al 100 euro. Een annuiteitenhypotheek van 200.000 met een looptijd van dertig jaar zal respectievelijk 10.000 euro en 17.500 euro lager uitvallen. En dan zijn eventueel andere schulden nog niet meegerekend.

Wat kun u doen?

Om te voorkomen dat u uw droomhuis niet kunt kopen, kunt u de kredietfaciliteit van uw creditcard uitschakelen. Soms is dit echter niet mogelijk. Wat u dan kunt doen is, na afbetaling van eventueel openstaande saldo’s, de creditcard opzeggen. Een alternatief voor een reguliere creditcard is de prepaid creditcard. Dit is een debit card waar u zelf geld naar overmaakt. Een prepaid creditcard werkt verder hetzelfde als een standaard creditcard, maar staat niet bij het BKR geregistreerd en heeft dus geen gevolgen voor uw hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.