De afkoelende woningmarkt in 5 grafieken

Je hoort het overal: ‘de woningmarkt koelt af’. Maar wat betekent die in de praktijk? We vergelijken onder andere de gemiddelde verkoopprijs en verkooptijd nu met een jaar geleden.

Begin vorig jaar stegen de huizenprijzen nog maandelijks met dubbele cijfers, moesten kopers meer bieden dan de vraagprijs en stonden er historisch weinig woningen te koop.

Hoe anders is dat nu. De laatste marktcijfers van makelaarsvereniging NVM laten zien hoe de woningmarkt in een jaar tijd is omgeslagen. We kiezen 5 grafieken om de afkoelende woningmarkt in beeld te brengen.


Biedingen boven vraagprijs gehalveerd

Een kenmerk van een verhitte woningmarkt is wanneer meer dan de vraagprijs wordt geboden om de woning te kunnen kopen. Werd een jaar geleden 80% van de woningen boven de vraagprijs nu is dit nog maar 30%. Je hebt dus geen jubelton nodig om ertussen te komen op de woningmarkt.


Gemiddelde woningprijs daalt verder.

Na jaren van prijsstijgingen, vaak zelfs met dubbele cijfers, daalt de gemiddelde huizenprijs. In vergelijking met een jaar eerder werden woningen 8,2% goedkoper. Omdat door stijgende lonen woningen beter betaalbaar zijn, vlakt de prijsdaling alweer af.

Veel woningbezitters hebben overwaarde

Door de jarenlange prijsstijging hebben veel woningbezitters een mooie overwaarde opgebouwd. Met de huizenprijzen op een piek, is dit een goed moment om na te denken wat je met deze overwaarde wilt doen. Nu zijn de mogelijkheden om overwaarde op te nemen op zijn ruimst.


Een kwart meer woningen te koop

Er staan nu ruim 30.000 te koop. Dit is bijna een kwart meer dan een jaar geleden. Dit betekent dat woningzoekers meer te kiezen hebben. De krapte-indicator van NVM geeft een benadering voor het aantal keuzemogelijkheden op de woningmarkt. Deze is in een jaar tijd gestegen van 1,3 naar 3,3 woningen.


Woningen staan langer te koop

Meer aanbod betekent ook dat woningen weer langer te koop staan. De gemiddelde verkooptijd is nu 42 dagen. Ruim dubbel zo lang als een jaar geleden. Je hebt dus weer ruimte en tijd om te onderhandelen.

Tijdelijk twee woningen? Ontdek wat mogelijk is met een overbruggingshypotheek.


Aantal woningtransacties licht gedaald

De afkoelende woningmarkt is in het voordeel van kopers. Ze hebben meer keuzemogelijkheden en kunnen op het gemak bezichtigen en bieden. Opvallend is dat dit nog niet leidt tot meer transacties. Dit kan erop wijzen dat het sentiment om een woning te kopen is gedaald.


Nu kopen of wachten?

Kijken we puur naar de financiële beslissing, dan zijn de ontwikkeling van de hypotheekrente en huizenprijzen twee onzekere factoren.

Het financieel ideale moment van kopen is echter minder van belang. Het belangrijkste is dat je prettig woont en dat de maandlasten betaalbaar zijn. Wat dat laatste betreft zijn er voor zowel starters als doorstromers op de woningmarkt interessante mogelijkheden:

 • Huizenbezitters hebben vaak een flinke overwaarde opgebouwd en kunnen het benodigde hypotheekbedrag drukken. Daarnaast kun je jouw bestaande hypotheek met een lage rente meenemen (verhuisregeling).
 • Starters kunnen profiteren van diverse regelingen waardoor een eerste koopwoning toch haalbaar is. Lees deze 8 hypotheektips. Ook betalen starters tot 35 jaar veelal geen overdrachtsbelasting.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.3
8.3 uit 3061 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024