De afkoelende woningmarkt in 5 grafieken

Je hoort het overal: ‘de woningmarkt koelt af’. Maar wat betekent die in de praktijk? We vergelijken onder andere de gemiddelde verkoopprijs en verkooptijd nu met een jaar geleden.

Begin vorig jaar stegen de huizenprijzen nog maandelijks met dubbele cijfers, moesten kopers meer bieden dan de vraagprijs en stonden er historisch weinig woningen te koop.

Hoe anders is dat nu. De laatste marktcijfers van makelaarsvereniging NVM laten zien hoe de woningmarkt in krap een jaar tijd is omgeslagen. We kiezen 5 grafieken om de afkoelende woningmarkt in beeld te brengen.


Verkopen boven de vraagprijs

Verkopen boven de vraagprijs gehalveerd

Een kenmerk van een verhitte woningmarkt is wanneer meer dan de vraagprijs wordt geboden om de woning te kunnen kopen. Werd een jaar geleden 80% van de woningen boven de vraagprijs nu is dit nog maar 40%.


Woningprijs gedaald

Gemiddelde woningprijs voor het eerst gedaald.

Na jaren van prijsstijgingen, vaak zelfs met dubbele cijfers, is het afgelopen kwartaal voor het eerst de gemiddelde huizenprijs gedaald. In vergelijking met een jaar eerder werden woningen voor 6,4% lagere prijs verkocht.

Lees ook onze verwachting voor de huizenprijzen in 2023.

Veel woningbezitters hebben overwaarde

Door de jarenlange prijsstijging hebben veel woningbezitters een mooie overwaarde opgebouwd. Met de huizenprijzen op een piek, is dit een goed moment om na te denken wat je met deze overwaarde wilt doen. Nu zijn de mogelijkheden om overwaarde op te nemen op zijn ruimst.


Aantal te koop staande woningen

Een kwart meer woningen te koop

Er staan nu bijna 35.000 te koop. Dit is bijna een kwart meer dan een jaar geleden. Dit betekent dat woningzoekers meer te kiezen hebben. De krapte-indicator van NVM geeft een benadering voor het aantal keuzemogelijkheden op de woningmarkt. Deze is in een jaar tijd gestegen van 1,3 naar 3,2 woningen.


Woningen langer te koop

Woningen staan gemiddeld een week langer te koop

Meer aanbod betekent ook dat woningen weer langer te koop staan. De gemiddelde verkooptijd is nu 30 dagen. Dit is een week langer dan een jaar geleden. Vrijstaande woningen staan gemiddelde het langst te koop, namelijk 37 dagen.

Tijdelijk twee woningen? Ontdek wat mogelijk is met een overbruggingshypotheek.


Aantal transacties daalt

Aantal woningtransacties daalt

De afkoelende woningmarkt is in het voordeel van kopers. Ze hebben meer keuzemogelijkheden en kunnen op het gemak bezichtigen en bieden. Toch worden er minder woningen verkocht. Het aantal transacties daalde in een jaar tijd met 8%. Het aantal verkochte vrijstaande woningen daalde het sterkst, namelijk met 19%


De meeneemregeling neemt een vlucht

De gestegen hypotheekrente is een belangrijke reden waarom huizenprijzen dalen en er minder woningen worden verkocht. Woningzoekers kunnen door de hogere rentestand minder hypotheek krijgen.

De impact is echter minder groot als je al een hypotheek hebt. Vaak mag je dan je huidige hypotheek (met lage rente) meeverhuizen. De helft van alle doorstromers maakt momenteel gebruik van deze meeneemregeling, blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN)

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2826 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Ontzettend bedankt met de hulp

  Erg goede informatie ontvangen.

  12/03/2023 Karima, Rotterdam
 • Zeer correct

  Alle gemaakte afspraken werden keurig nagekomen.

  12/03/2023 Wijnand Hooft, HAREN GN
 • Kort telefoongesprek

  N.a.v. mijn ingevulde vragenlijst werd ik meteen deskundig te woord gestaan. Uitkomst was negatief maar ik vond het plezierig dat dit ook kort en accuraat werd uitgelegd.

  03/03/2023 Bart, Landhorst

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023