De gemiddelde WOZ-woningwaarde daalt

De gemiddeld WOZ-waarde van een woning is het afgelopen jaar gedaald. De verwachting is dat deze waardering voor onroerende zaken ook het komende jaar verder daalt. De WOZ-waarde is de waarde van uw woning die door de overheid wordt vastgesteld. U krijgt aan het begin van elk jaar de WOZ-beschikking waarin u geïnformeerd wordt over de WOZ-waarde van uw woning.

WOZ-waarde blijft dalen

Deze week werd bekend dat de WOZ- woningwaarde het afgelopen jaar met gemiddeld 2% is gedaald. Dit is het tweede jaar achtereen dat de WOZ-waarde daalt. Ook kwam deze week de Vereniging Eigen Huis met een verwachting voor de WOZ-waarde in 2012. De belangenvereniging voor huiseigenaren verwacht het komende jaar een daling van de WOZ- woningwaarde met gemiddeld 3,4%. 

Wat betekent deze daling voor u

De WOZ-waarde is op twee manieren belangrijk voor u:
  • Bij belastingen: de overheid baseert verschillende belastingheffingen deels op de WOZ-waarde van uw woning. Grofweg kan gesteld worden dat een lagere WOZ- woningwaarde betekent dat u relatief minder belasting betaalt.    
  • Bij hypotheekadvies: de WOZ-waarde is ook een indicatie van de waarde van uw woning. Deze waarde bepaalt mede de mogelijkheden voor het aanvragen van een hypotheek en voor het oversluiten van een hypotheek. De daling van de WOZ- woningwaarde bevestigt het beeld van een dalende huizenprijs in 2011 en versterkt de verwachting voor een verdere daling van de huizenprijs in 2012
Meer weten over de invloed van de WOZ-waarde op uw hypotheeksituatie? Een hypotheekadviseur kan u helpen tijdens een persoonlijk adviesgesprek.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.