De kosten voor hypotheekadvies

In 2013 is het provisieverbod ingegaan. Dit betekent dat de kosten voor hypotheekadvies rechtstreeks in rekening worden gebracht door de adviseur. De consument is zo verzekerd van onafhankelijk advies en de kosten zijn transparant.

Het provisie-tijdperk

In het provisie-tijdperk werden de kosten voor hypotheekadvies in rekening gebracht via de geldverstrekker. Hiervoor werd een percentage van de hypotheeksom genomen dat maandelijks werd betaald als opslag op de hypotheekrente. Dit was nadelig voor de consument.

  • De geldverstrekker kon, met de hoogte van de provisie, het hypotheekadvies beïnvloeden.
  • De advieskosten waren slecht inzichtelijk voor de klant.

Belang van de klant

Door het provisieverbod is dit verleden tijd. Wanneer de adviseur door de klant rechtstreeks wordt betaald, is deze ook meer geneigd voor het belang van de klant op te komen. Onafhankelijk advies is zo gewaarborgd. Ook weet de consument precies hoeveel het hypotheekadvies kost. Het dwingt adviseurs een scherpe prijs-kwaliteitverhouding te kiezen.

Onafhankelijk adviseur of de bank

Voor hypotheekadvies kan de consument terecht bij de bank of de onafhankelijke hypotheekadviseur.

Hypotheekadvies van de bank is in eerste instantie goedkoper (gemiddeld € 2.000,-). Op de lange termijn is goedkoop vaak duurkoop.

Onafhankelijk Hypotheekadvies is duurder (gemiddeld € 3.000,-), maar levert uiteindelijk meer op. Goed advies is namelijk een besparing op lange termijn.

  • Een onafhankelijk adviseur vergelijkt alle hypotheken en zoekt uit wat voor u het voordeligst is als het gaat om hypotheekrente en voorwaarden.
  • Een onafhankelijke adviseur kan maatwerk leveren door een breed assortiment.

Maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Besparen op advies

Het nadeel van het provisieverbod is dat de advieskosten nu ineens moeten worden betaald in plaats van gespreid. Dit kan consumenten verleiden om te kiezen voor weinig of helemaal geen advies.

ABN AMRO biedt zelfs een hypotheek aan die u zelf online kunt afsluiten. Lees ook online hypotheek afsluiten verstandig.

Dit is risicovol omdat een hypotheek een complex product is met een grote impact. Consumenten zijn vaak niet opgewassen tegen de ingewikkelde voorwaarden. Een hypotheek is misschien wel de belangrijkste financiële beslissing van uw leven, kies daarom het beste advies.
 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.