De zin en onzin van woningmarktcijfers

De Vereniging Eigen Huis klaagt over de ‘potpouri’ van woningmarktcijfers. Dit zorgt voor verwarring bij de consument. Zouden consumenten niet beter van hun eigen situatie uit kunnen gaan?

Geen goed beeld

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben consumenten geen goed beeld van de woningmarkt. Door verschillende cijfers en meningen kunnen consumenten geen weloverwogen besluit nemen over het kopen van een huis. De VEH pleit daarom voor eenduidig berichtgeving over de woningmarkt.

Woningmarktcijfers nooit eenduidig

Woningmarktcijfers zijn echter nooit eenduidig. Je kunt ze namelijk op verschillende manieren interpreteren. Een dalende huizenprijs is verlies voor de verkoper, winst voor de koper, minder omzet voor de makelaar, meer risico voor de bankdirecteur. Hoe een cijfer wordt uitgelegd is afhankelijk van het belang van degene die de uitleg geeft.

Kritisch kijken

Om een weloverwogen beslissing te nemen moeten consumenten kritisch kijken naar al deze informatie en wat de belangen zijn van de degene die de informatie biedt. Het belang van VEH wordt bijvoorbeeld in hetzelfde artikel duidelijk. Zij stellen dat met eenduidige informatie de huizenverkoop weer gaat stijgen. Eenduidig staat bij de VEH dus gelijk aan positieve berichtgeving over de huizenmarkt. Hoeveel waarde moet je hieraan hechten?

Het nut van cijfers?

Waarom willen we de werkelijkheid graag vangen in prognoses, percentages en indexen; kortom cijfers? Consumenten willen houvast bij het nemen van belangrijke beslissingen en zoeken dit bij cijfers. De woningmarkt laat zich echter moeilijk vangen in cijfers. Daarbij zijn deze cijfers vaak te algemeen en niet van toepassing op iemands individuele situatie.

Uitgaan van eigen situatie

Consumenten zouden meer van hun eigen situatie moeten uitgaan bij het nemen van beslissingen. Deze is namelijk overzichtelijk en ook nog eens prima te voorspellen. Wat zijn uw inkomsten en uitgaven en hoe ontwikkelen deze zich? Wat zijn uw toekomstplannen? Loopt u risico’s en zijn deze aanvaardbaar? Met een antwoord op deze vragen kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Een hypotheekadviseur kan u helpen inzicht te krijgen in uw financiele situatie en hypotheekmogelijkheden.

Meer mogelijk dan gedacht

In het geval van de huizenmarkt is er vaak meer mogelijk wanneer consumenten meer van hun eigen situatie zouden uitgaan. Zeker nu de hypotheekrente op een historisch laag niveau staat.  Dat er geen eenduidige informatie is over de woningmarkt is niet het probleem. Consumenten hechten te veel waarde aan de cijfers en meningen die partijen als de VEH wekelijks over ons uitstorten.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.