Eerste koopwoning tóch haalbaar | 8 hypotheektips voor starters

Met deze 8 regelingen voor starters is een eerste koopwoning mogelijk toch haalbaar. Lees meer over de starterslening, garant staan, belastingvrij schenken, koopgarant, familiehypotheek, duurhuurdershypotheek, en nieuwbouw.

Starters kunnen in 2023 gebruik maken van een aantal interessante regelingen waardoor een eerste koopwoning tóch haalbaar is. Met onderstaande 8 tips kunnen starters meer lenen of is een lagere investering nodig om de woning te kopen. Lees meer over:

 1. Een aanvullende SVn Starterslening
 2. Belastingvrij schenken voor de woning
 3. Een familiehypotheek afsluiten
 4. Garantstelling door ouders
 5. Kopen met koopgarantregeling
 6. Hypotheek voor duurhuurders
 7. Lage maandlasten door looptijd 40 jaar
 8. Nieuwbouw speciaal voor starters

1. Aanvullende lening met SVn Starterslening

Is de maximale hypotheek niet toereikend? Met een SVn Starterslening naast de hypotheek, kan je het verschil met de koopsom overbruggen. Starters kunnen tot €30.000,- extra lenen, afhankelijk van de gemeente waar de koopwoning staat.

Hier lees je meer over de SVn Starterslening.

2. Belastingvrij schenken voor de woning

Kopers tot 40 jaar mogen in 2023 voor het laatst een belastingvrije schenking ontvangen voor de eigen woning. Dit jaar is het belastingvrije bedrag €28.947,-.

Alleen als je vorig jaar een schenking hebt ontvangen, mag je deze dit jaar nog aanvullen tot €106.671,-. Je hebt dan nog tot 2024 om het schenkingsbedrag te besteden aan de woning. Lees wat je moet doen om langer gebruik te maken van de jubelton.

Na 2023 vervalt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning helemaal en gelden enkel nog de reguliere regels voor de schenkbelasting. Wie boven de vrijstelling wil schenken kan een familiehypotheek met leen-schenk-constructie overwegen. Hieronder lees je daar meer over.

Wist je dat je overwaarde kunt gebruiken om een schenking te doen, maar ook voor een familiehypotheek. Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is.

3. Een familiehypotheek afsluiten

Bij een familiehypotheek wordt de benodigde hypotheeksom (deels) geleend van een familielid, in plaats van de bank. Op deze manier kan meer geleend worden. Samen bespreekt u de rente, looptijd en manier van aflossen. Doe je dit marktconform, dan is zelfs renteaftrek mogelijk. Ook kan je ervoor kiezen om de rente en aflossingsverplichting jaarlijks terug te schenken (leen-schenk-constructie).

Een familiehypotheek afsluiten is niet eenvoudig. Ook moet je alles goed vastleggen bij een notaris. Wij helpen je graag met passende constructie.

4. Garantstelling door ouders

Ook in 2023 kunnen ouders garant staan voor de hypotheek. Dit kan op twee manieren:

 • Ouders kunnen meetekenen op de hypotheekakte voor het deel van de koopsom dat het kind momenteel niet aankan met het inkomen. Een aantal geldverstrekkers is bereid dan bereid meer te lenen, ook wel een generatiehypotheek genoemd.
 • Ouders kunnen borg staan voor de gehele hypotheeksom. Bij een aantal geldverstrekkers kan je dan 25% of 30% meer lenen. Stel de maximale hypotheek is nu €250.000,-. Met borgstelling kan je ineens €325.000,- lenen.

Anders dan bij een schenking, is voor garant staan geen eigen geld nodig. Wel wordt het inkomen van de ouders getoetst. Ook moet worden aangetoond, dat het kind op termijn de volledige hypotheek moet kunnen dragen. Ontdek vrijblijvend jouw mogelijkheden met een garantstelling.

5. Kopen met koopgarantregeling

Met een koopgarantregeling krijgen starters korting op de koopsom. Zo kunnen ze hun eerste koopwoning kopen voor een prijs die 25% of 30% lager ligt dan de marktwaarde. De koopgarantregeling wordt vaak aangeboden door woningcorporaties of projectontwikkelaars.

Je wordt volledig eigenaar van de woning, maar financiert deze slechts deels. Bij verkoop van de woning moet je deze als eerste aanbieden aan de woningcorporaties of projectontwikkelaars. De winst (of het verlies) wordt gedeeld in de verhouding van de verleende korting.

6. Hypotheek voor duurhuurders

Wel mogen huren voor €1.200,- euro in de maand, maar geen hypotheek kunnen krijgen, terwijl de maandlast ook nog eens lager is; het is een frustratie bij veel huurders. De Nationale Hypotheek Garantie biedt een oplossing voor deze zogenoemde duurhuurders. Onder de garantie zijn momenteel een viertal geldverstrekkers, te weten Aegon, BLG Wonen, ING en Florius, bereid om een hogere hypotheek te verstrekken.

Voor een duurhuurdershypotheek moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 36 maanden in de vrije sector huren tegen een relatief hoge huur en de laatste 24 maanden geen achterstanden hebben gehad. Je kunt dan ongeveer 30% meer lenen, afhankelijk van het inkomen en de hoogte van de huur.

Ontdek vrijblijvend jouw mogelijk met een hypotheek voor duurhuurders of bekijk een rekenvoorbeeld.

7. Lage maandlasten door een extra lange looptijd van 40 jaar

Starters die lage maandlasten belangrijk vinden kunnen nu een hypotheek afsluiten met een extra lange looptijd. a.s.r. is momenteel de enige geldverstrekker met een looptijd van 40 jaar, in plaats van de gebruikelijke 30 jaar. Als je in een lager tempo aflost, betaal je minder per maand. Het nadeel is dat je over de gehele looptijd wel meer kwijt bent.

Lees meer over de voor- en nadelen van een startershypotheek met een looptijd van 40 jaar, met rekenvoorbeeld.

8. Nieuwbouw speciaal voor starters

Bij nieuwbouwprojecten wordt vaak een deel van de woningen gereserveerd voor starters, uiteraard voor een betaalbare prijs. Deze starterswoningen worden vaak toegewezen op basis van loting, waardoor overbieden niet nodig is.

Nog een voordeel van nieuwbouw is dat de woning direct aan alle duurzaamheidseisen voldoet. Dit betekent dat je meer mag lenen. Afhankelijk van het energielabel mag € 9.000,- tot €25.000,- bij de maximale hypotheek worden opgeteld, tenminste als jouw inkomen minimaal €33.000,- is. Ook geven veel geldverstrekkers korting op de hypotheekrente bij een duurzaam huis.

Tip: lees ook deze 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Startershypotheek

De beste hypotheek voor je eerste woning.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.2
8.2 uit 2730 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Duidelijk

  Netjes, snel en efficiënt in uitleg en afhandeling

  18/01/2023 Theo van Wees, Den Helder
 • Nuttige heldere informatie

  Wekelijks krijg ik de mail van hypotheek rentetarieven. Boordevol handige en bruikbare tips om efficiënt met geld om te gaan, dat kan onverwachts tot leuke besparingen leiden!

  16/01/2023 Remco, Dongen
 • Fijne benadering en hopelijk goed advies

  Telefonisch contact duidelijk en goed. Vragen via de site duidelijk en eenvoudig in te vullen. Voorwaarde is dan wel dat je een DiGiD hebt. Bij oudere mensen zal het wel moeilijker zijn.

  12/01/2023 Kees, Drunen

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023