Eerste koopwoning tóch haalbaar | 6 hypotheektips voor starters

Met deze 6 regelingen voor starters is een eerste koopwoning mogelijk toch haalbaar. Lees meer over de starterslening, garant staan, belastingvrij schenken, koopgarant, familiehypotheek en nieuwbouw.

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen sterk gestegen, waardoor het aanbod van betaalbare starterswoningen is gedaald. En wie een woning op oog heeft, merkt dat de maximale hypotheek op basis van het inkomen flink tegenvalt. Geen wonder dat starters soms de moed verliezen.

Daar staat tegenover dat starters nu gebruik kunnen maken van een aantal interessante regelingen waardoor een eerste koopwoning toch haalbaar is. Met onderstaande 6 tips kunnen starters meer lenen of is een lagere investering nodig om de woning te kopen.

1. Aanvullende lening met Svn Starterslening

Is de maximale hypotheek niet toereikend? Met een Svn Starterslening naast de hypotheek, kunt u het verschil met de koopsom overbruggen. Starters kunnen tot €30.000,- extra lenen, afhankelijk van de gemeente waar de koopwoning staat.

Hier kunt u zien welke gemeenten momenteel de SvN Staterslening verstrekken.

2. Ruime belastingvrije schenking (jubelton)

Kopers tot 40 jaar mogen in 2022 nog een belastingvrije schenking ontvangen van €106.671,-. Volgend jaar komt deze zogenoemde jubelton te vervallen, waardoor het interessant is om dit jaar nog de in actie te komen.

Wist u dat u overwaarde kunt gebruiken om een schenking te doen. Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is.

3. Garantstelling door ouders

Ook in 2022 kunnen ouders garant staan voor de hypotheek. Dit kan op twee manieren:

 • Ouders kunnen meetekenen op de hypotheekakte voor het deel van de koopsom dat het kind momenteel niet aankan met het inkomen. Een aantal geldverstrekkers is bereid dan bereid meer te lenen, ook wel een generatiehypotheek genoemd.
 • Ouders kunnen borg staan voor de gehele hypotheeksom. Bij een aantal geldverstrekkers kunt u dan 25% of 30% meer lenen. Stel de maximale hypotheek is nu €250.000,-. Met borgstelling kunt u ineens €325.000,- lenen.

Anders dan bij een schenking, is voor garant staan geen eigen geld nodig. Wel wordt het inkomen van de ouders getoetst. Ook moet worden aangetoond, dat het kind op termijn de volledige hypotheek moet kunnen dragen. Ontdek vrijblijvend uw mogelijkheden met een garantstelling.

4. Een familiehypotheek afsluiten

Bij een familiehypotheek wordt de benodigde hypotheeksom (deels) geleend van een familielid, in plaats van de bank. Op deze manier kan meer geleend worden. Samen bespreekt u de rente, looptijd en manier van aflossen. Doet u dit marktconform, dan is zelfs renteaftrek mogelijk. Ook kunt u ervoor kiezen om de rente en aflossingsverplichting jaarlijks terug te schenken.

Een familiehypotheek afsluiten is niet eenvoudig. Ook moet u alles goed vastleggen bij een notaris. Wij helpen u graag met passende constructie.

5. Kopen met koopgarantregeling

Met een koopgarantregeling krijgen starters korting op de koopsom. Zo kunnen ze een woning kopen voor een prijs die 25% of 30% lager ligt dan de marktwaarde. De koopgarantregeling wordt vaak aangeboden door woningcorporaties of projectontwikkelaars.

U wordt volledig eigenaar van de woning, maar financiert deze slechts deels. Bij verkoop van de woning moet u deze als eerste aanbieden aan de woningcorporaties of projectontwikkelaars. De winst (of het verlies) wordt gedeeld in de verhouding van de verleende korting.

6. Nieuwbouw speciaal voor starters

Bij nieuwbouwprojecten wordt vaak een deel van de woningen gereserveerd voor starters, uiteraard voor een betaalbare prijs. Deze starterswoningen worden vaak toegewezen op basis van loting, waardoor overbieden niet nodig is.

Nog een voordeel van nieuwbouw is dat de woning direct aan alle duurzaamheidseisen voldoet. Dit betekent dat u meer mag lenen. Afhankelijk van het energielabel mag € 9.000,- tot €25.000,- bij de maximale hypotheek worden opgeteld, tenminste als uw inkomen minimaal €33.000,- is. Ook geven veel geldverstrekkers korting op de hypotheekrente bij een duurzaam huis.

Tip: lees ook deze 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Startershypotheek

De beste hypotheek voor uw eerste woning.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.2
8.2 uit 2623 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Duidelijk en helder

  Zeer duidelijke, overzichtelijke site waarop je alles in detail per onderdeel kunt zien.

  23/09/2022 Joost Kipping , Tiel
 • Top advies

  Middels een telefonische afspraak, duidelijk advies gekregen van een vriendelijke en kundige adviseur.

  14/09/2022 Geert-jan van Leuken, Beek en Donk
 • Super snel en bekwam service

  Ik kon op dezelfde dag een vrijblijvend afspraak inplannen met een zeer bekwaam adviseur. Zij kwam thuis ’s avonds en naam alle tijd om mijn een duidelijk traject uit te leggen.

  23/09/2022 Claudia de Anda, Tiel
 • Goed en vooral duidelijk

  Prima om op deze manier inzicht te krijgen.

  22/09/2022 Antoni, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022