8 regelingen speciaal voor starters op de woningmarkt

Met deze 8 regelingen voor starters is een eerste koopwoning eerder haalbaar. Lees meer over de starterslening, garant staan, belastingvrij schenken, koopgarant, familiehypotheek, duurhuurdershypotheek, en nieuwbouw.

Starters kunnen in 2023 gebruik maken van een aantal interessante regelingen waardoor een eerste koopwoning eerder haalbaar is. Starters kunnen meer lenen of er is minder geld nodig om de woning te kopen. Lees meer over:

 1. Een aanvullende SVn Starterslening
 2. Belastingvrij schenken voor de woning
 3. Een familiehypotheek afsluiten
 4. Garantstelling door ouders
 5. Kopen met koopgarantregeling
 6. Hypotheek voor duurhuurders
 7. Lage maandlasten door looptijd 40 jaar
 8. Nieuwbouw speciaal voor starters

1. Aanvullende lening met SVn Starterslening

Is de maximale hypotheek niet toereikend? Met een SVn Starterslening naast de hypotheek, kan je het verschil met de koopsom overbruggen. Starters kunnen tot €30.000,- extra lenen, afhankelijk van de gemeente waar de koopwoning staat.

Hier lees je meer over de SVn Starterslening.

2. Belastingvrij schenken voor de woning

Kopers tot 40 jaar mogen in 2023 voor het laatst een belastingvrije schenking ontvangen voor de eigen woning. Dit jaar is het belastingvrije bedrag €28.947,-.

Alleen als je vorig jaar een schenking hebt ontvangen voor de eigen woning en een beroep hebt gedaan op de verhoogde schenkingsvrijstelling, mag je deze dit jaar nog aanvullen tot €106.671,-.

Na 2023 vervalt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning helemaal en gelden enkel nog de reguliere regels voor de schenkbelasting. Wie boven de vrijstelling wil schenken kan een familiehypotheek met leen-schenk-constructie overwegen. Hieronder lees je daar meer over.

Wist je dat je overwaarde kunt gebruiken om een schenking te doen, maar ook voor een familiehypotheek. Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is.

3. Een familiehypotheek afsluiten

Bij een familiehypotheek wordt de benodigde hypotheeksom (deels) geleend van een familielid, in plaats van de bank. Op deze manier kan meer geleend worden. Samen bespreekt u de rente, looptijd en manier van aflossen. Doe je dit marktconform, dan is zelfs renteaftrek mogelijk. Ook kan je ervoor kiezen om de rente en aflossingsverplichting jaarlijks terug te schenken (leen-schenk-constructie).

Een familiehypotheek afsluiten is niet eenvoudig. Ook moet je alles goed vastleggen bij een notaris. Wij helpen je graag met passende constructie.

4. Garantstelling door ouders

Ook in 2023 kunnen ouders garant staan voor de hypotheek.

 • Ouders kunnen meetekenen op de hypotheekakte voor het deel van de koopsom dat het kind niet kan dragen met het inkomen. Dit is ook wel bekend als een generatiehypotheek.
 • Ouders kunnen borg staan voor de gehele hypotheeksom. Bij bepaalde geldverstrekkers kan men tot 25% of 30% meer lenen.

Anders dan bij een schenking, is voor garant staan geen eigen geld nodig. Wel wordt het inkomen van de ouders getoetst. Ook moet worden aangetoond, dat het inkomen van het kind op termijn voldoende stijgt om de volledige hypotheek te kunnen dragen. Dat laatste is vaak lastig, waardoor garant slechts in een aantal situaties succesvol is.

Ontdek vrijblijvend jouw mogelijkheden met een garantstelling.

5. Kopen met koopgarantregeling

Met een koopgarantregeling krijgen starters korting op de koopsom. Zo kunnen ze hun eerste koopwoning kopen voor een prijs die 25% of 30% lager ligt dan de marktwaarde. De koopgarantregeling wordt vaak aangeboden door woningcorporaties of projectontwikkelaars.

Je wordt volledig eigenaar van de woning, maar financiert deze slechts deels. Bij verkoop van de woning moet je deze als eerste aanbieden aan de woningcorporaties of projectontwikkelaars. De winst (of het verlies) wordt gedeeld in de verhouding van de verleende korting.

6. Hypotheek voor duurhuurders

Wel mogen huren voor €1.200,- euro in de maand, maar geen hypotheek kunnen krijgen, terwijl de maandlast ook nog eens lager is; het is een frustratie bij veel huurders. De Nationale Hypotheek Garantie biedt een oplossing voor deze zogenoemde duurhuurders. Onder de garantie zijn momenteel een viertal geldverstrekkers, te weten Aegon, BLG Wonen, ING en Florius, bereid om een hogere hypotheek te verstrekken.

Voor een duurhuurdershypotheek moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 36 maanden in de vrije sector huren tegen een relatief hoge huur en de laatste 24 maanden geen achterstanden hebben gehad. Je kunt dan ongeveer 30% meer lenen, afhankelijk van het inkomen en de hoogte van de huur.

Ontdek vrijblijvend jouw mogelijk met een hypotheek voor duurhuurders of bekijk een rekenvoorbeeld.

7. Lage maandlasten door een extra lange looptijd van 40 jaar

Starters die lage maandlasten belangrijk vinden kunnen nu een hypotheek afsluiten met een extra lange looptijd. a.s.r. is momenteel de enige geldverstrekker met een looptijd van 40 jaar, in plaats van de gebruikelijke 30 jaar. Als je in een lager tempo aflost, betaal je minder per maand. Het nadeel is dat je over de gehele looptijd wel meer kwijt bent.

Lees meer over de voor- en nadelen van een startershypotheek met een looptijd van 40 jaar, met rekenvoorbeeld.

8. Nieuwbouw speciaal voor starters

Bij nieuwbouwprojecten wordt vaak een deel van de woningen gereserveerd voor starters, uiteraard voor een betaalbare prijs. Deze starterswoningen worden vaak toegewezen op basis van loting, waardoor overbieden niet nodig is.

Nog een voordeel van nieuwbouw is dat de woning direct aan alle duurzaamheidseisen voldoet. Dit betekent dat je meer mag lenen. Afhankelijk van het energielabel mag € 9.000,- tot €25.000,- bij de maximale hypotheek worden opgeteld, tenminste als jouw inkomen minimaal €33.000,- is. Ook geven veel geldverstrekkers korting op de hypotheekrente bij een duurzaam huis.

Jouw mogelijkheden optimaal benutten

Ben je serieus geïnteresseerd om een woning te kopen, dan wil je natuurlijk weten hoeveel je exact te besteden hebt. Wij helpen je van alle regelingen gebruik te maken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Startershypotheek

De beste hypotheek voor je eerste woning.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

1 gedachte over “8 regelingen speciaal voor starters op de woningmarkt”

 1. Nog steeds worden er allerlei constructies bedacht om maximaal te kunnen lenen, terwijl de totale Nederlandse hypotheekschuld waanzinnig is. Dat gaat een keer opbreken. Menig huis staat weer fors onder water bij de minste of geringste kentering van de economie. Vooral de kopers die meegegaan zijn in de gekte van het overbieden van de vraagprijs. Zij hebben nu al een probleem als het huis verkocht zou moeten worden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2881 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Redelijk duidelijke website

  Veel informatie verkregen via de website om uiteindelijk een beslissing te nemen over een tweede hypotheek.

  11/05/2023 Leo, Roosendaal
 • Duidelijke info

  Wilde duidelijk antwoord en heb ik gekregen

  11/05/2023 Leopold, Hoensbroek
 • Helder, duidelijk en to the point

  Nadat ik mijn wensen op het formulier aangaf en het verzoek had ingediend, werd na ca 5 minuten telefonisch contact met mij opgenomen. Duidelijke vraagstelling en afspraak gemaakt. Afspraken worden keurig nagekomen. Kundige en betrouwbare partij die ik zeker kan aanraden.

  04/05/2023 Herman, Leeuwarden

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023