10 regelingen speciaal voor starters op de woningmarkt

Met deze 10 regelingen voor starters is een eerste koopwoning eerder haalbaar. Lees meer over de starterslening, garant staan, belastingvrij schenken, koopgarant, familiehypotheek, duurhuurdershypotheek, en nieuwbouw.

Starters kunnen in 2023 gebruik maken van een aantal interessante regelingen waardoor een eerste koopwoning eerder haalbaar is. Starters kunnen meer lenen of er is minder geld nodig om de woning te kopen. Lees meer over:

 1. Een aanvullende SVn Starterslening
 2. Extra hypotheek op basis van je besteedbare inkomen (gestopt)
 3. Meer hypotheek met loonsverhoging binnen 6 maanden
 4. Belastingvrij schenken voor de woning
 5. Een familiehypotheek afsluiten
 6. Garantstelling door ouders
 7. Kopen met koopgarantregeling
 8. Hypotheek voor duurhuurders (gestopt)
 9. Lage maandlasten door looptijd 40 jaar
 10. Nieuwbouw speciaal voor starters

1. Aanvullende lening met SVn Starterslening

Is de maximale hypotheek niet toereikend? Met een SVn Starterslening naast de hypotheek, kan je het verschil met de koopsom overbruggen. Starters kunnen tot €30.000,- extra lenen, afhankelijk van de gemeente waar de koopwoning staat.

Hier lees je meer over de SVn Starterslening.

2. Extra hypotheek op basis van je besteedbare inkomen (gestopt)

BLG is bereid om naar jouw netto besteedbare inkomen te kijken, waardoor je meer kunt lenen.

Starters kunnen vaak een groter deel van hun inkomen besteden aan de hypotheek. Ze hebben bijvoorbeeld geen kinderen en lagere vaste lasten. Dit in vergelijking met een gemiddeld huishouden, waar de reguliere hypotheeknormen van uitgaan.

Aangezien dit maatwerk is, moet een hypotheekadviseur onderbouwen dat een hogere hypotheeksom verantwoord is. Om de hypotheekruimte te bepalen, is inzicht in jouw huishoudboekje en toekomstige woonlasten nodig.

Update: Helaas heeft BLG Wonen (tijdelijk) deze oplossing voor starters stopgezet om het proces te evalueren. Toch hebben ze de afgelopen maanden zo’n 200 maatwerk aanvragen geaccepteerd. We houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

3. Meer hypotheek met loonsverhoging binnen 6 maanden

Verwacht je binnen 6 maanden een loonsverhoging via de CAO of je werkgever? Dan kun je nu al een hogere hypotheek krijgen, mits dit ‘zwart op wit’ staat. Controleer je CAO of vraag je werkgever om bevestiging van de aanstaande loonsverhoging.

Voor bepaalde beroepen met aantoonbaar toekomstig inkomensperspectief, zoals medisch specialisten of advocaten in opleiding, is bovendien maatwerk mogelijk. Zij kunnen een hogere hypotheek krijgen op basis van hun verwachte inkomensgroei. Een solide onderbouwing is vereist om de verantwoordelijkheid van de hogere hypotheek te rechtvaardigen.

Wil jij het maximale uit jouw inkomen halen? Bereken hier vrijblijvend jouw startershypotheek.

4. Belastingvrij schenken voor de woning

Kopers tot 40 jaar mogen in 2023 voor het laatst een belastingvrije schenking ontvangen voor de eigen woning. Dit jaar is het belastingvrije bedrag €28.947,-.

Alleen als je vorig jaar een schenking hebt ontvangen voor de eigen woning en een beroep hebt gedaan op de verhoogde schenkingsvrijstelling, mag je deze dit jaar nog aanvullen tot €106.671,-.

Na 2023 vervalt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning helemaal en gelden enkel nog de reguliere regels voor de schenkbelasting. Wie boven de vrijstelling wil schenken kan een familiehypotheek met leen-schenk-constructie overwegen. Hieronder lees je daar meer over.

Wist je dat je overwaarde kunt gebruiken om een schenking te doen, maar ook voor een familiehypotheek. Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is.

5. Een familiehypotheek afsluiten

Bij een familiehypotheek wordt de benodigde hypotheeksom (deels) geleend van een familielid, in plaats van de bank. Op deze manier kan meer geleend worden. Samen bespreekt u de rente, looptijd en manier van aflossen. Doe je dit marktconform, dan is zelfs renteaftrek mogelijk. Ook kan je ervoor kiezen om de rente en aflossingsverplichting jaarlijks terug te schenken (leen-schenk-constructie).

Een familiehypotheek afsluiten is niet eenvoudig. Ook moet je alles goed vastleggen bij een notaris. Wij helpen je graag met passende constructie.

6. Garantstelling door ouders

Ook in 2023 kunnen ouders garant staan voor de hypotheek.

 • Ouders kunnen meetekenen op de hypotheekakte voor het deel van de koopsom dat het kind niet kan dragen met het inkomen. Dit is ook wel bekend als een generatiehypotheek.
 • Ouders kunnen borg staan voor de gehele hypotheeksom. Bij bepaalde geldverstrekkers kan men tot 25% of 30% meer lenen.

Anders dan bij een schenking, is voor garant staan geen eigen geld nodig. Wel wordt het inkomen van de ouders getoetst. Ook moet worden aangetoond, dat het inkomen van het kind op termijn voldoende stijgt om de volledige hypotheek te kunnen dragen. Dat laatste is vaak lastig, waardoor garant slechts in een aantal situaties succesvol is.

Ontdek vrijblijvend jouw mogelijkheden met een garantstelling.

7. Kopen met koopgarantregeling

Met een koopgarantregeling krijgen starters korting op de koopsom. Zo kunnen ze hun eerste koopwoning kopen voor een prijs die 25% of 30% lager ligt dan de marktwaarde. De koopgarantregeling wordt vaak aangeboden door woningcorporaties of projectontwikkelaars.

Je wordt volledig eigenaar van de woning, maar financiert deze slechts deels. Bij verkoop van de woning moet je deze als eerste aanbieden aan de woningcorporaties of projectontwikkelaars. De winst (of het verlies) wordt gedeeld in de verhouding van de verleende korting.

8. Hypotheek voor duurhuurders (gestopt)

De hypotheekmogelijkheid voor duurhuurders, waarmee huurders onder bepaalde voorwaarden extra financiering konden verkrijgen, is stopgezet. Deze beslissing is genomen vanwege het gebrek aan gebruik van deze optie.

Dit initiatief was aanvankelijk gericht op huurders die al enkele jaren meer aan huur betaalden dan wat ze zich aan hypotheeklasten konden veroorloven, en het wekte aanvankelijk veel belangstelling. Echter, in de afgelopen twee jaar zijn er slechts zeven hypotheken onder deze voorwaarden afgesloten bij de deelnemende geldverstrekkers, waaronder Aegon, BLG Wonen, Florius en ING.

Wat dit initiatief wel heeft bereikt, is dat veel duurhuurders hun hypotheekmogelijkheden zijn gaan onderzoeken. Het bleek dat veel starters dachten dat ze geen woning konden kopen, omdat ze hun mogelijkheden vaak baseerden op een online rekentool. Deze hulpmiddelen bieden een algemene eerste indruk, maar houden geen rekening met de extra opties die beschikbaar zijn voor starters.

Door rekening te houden met hun persoonlijke situatie en op maat gemaakte financieringsmogelijkheden, zijn honderden duurhuurders er toch in geslaagd om een koophuis te vinden. Vraag vrijblijvend een hypotheekberekening aan.

9. Lage maandlasten door een extra lange looptijd van 40 jaar

Starters die lage maandlasten belangrijk vinden kunnen nu een hypotheek afsluiten met een extra lange looptijd. a.s.r. is momenteel de enige geldverstrekker met een looptijd van 40 jaar, in plaats van de gebruikelijke 30 jaar. Als je in een lager tempo aflost, betaal je minder per maand. Het nadeel is dat je over de gehele looptijd wel meer kwijt bent.

Lees meer over de voor- en nadelen van een startershypotheek met een looptijd van 40 jaar, met rekenvoorbeeld.

10. Nieuwbouw speciaal voor starters

Bij nieuwbouwprojecten wordt vaak een deel van de woningen gereserveerd voor starters, uiteraard voor een betaalbare prijs. Deze starterswoningen worden vaak toegewezen op basis van loting, waardoor overbieden niet nodig is.

Nog een voordeel van nieuwbouw is dat de woning direct aan alle duurzaamheidseisen voldoet. Dit betekent dat je meer mag lenen. Afhankelijk van het energielabel mag € 9.000,- tot €25.000,- bij de maximale hypotheek worden opgeteld, tenminste als jouw inkomen minimaal €33.000,- is. Ook geven veel geldverstrekkers korting op de hypotheekrente bij een duurzaam huis.

Jouw mogelijkheden optimaal benutten

Ben je serieus geïnteresseerd om een woning te kopen, dan wil je natuurlijk weten hoeveel je exact te besteden hebt. Wij helpen je van alle regelingen gebruik te maken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Startershypotheek

De beste hypotheek voor je eerste woning.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

1 gedachte over “10 regelingen speciaal voor starters op de woningmarkt”

 1. Nog steeds worden er allerlei constructies bedacht om maximaal te kunnen lenen, terwijl de totale Nederlandse hypotheekschuld waanzinnig is. Dat gaat een keer opbreken. Menig huis staat weer fors onder water bij de minste of geringste kentering van de economie. Vooral de kopers die meegegaan zijn in de gekte van het overbieden van de vraagprijs. Zij hebben nu al een probleem als het huis verkocht zou moeten worden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024