Meer kans op een koopwoning met deze eindejaarstips voor starters

Wil je jouw kansen om een woning te kopen vergroten? Lees dan onze eindejaarstips voor starters. Wat moet je dit jaar nog regelen om volgend jaar eerder succesvol te zijn.

Optimaal gebruik maken van de jubelton

Vanaf 2024 vervalt eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, ook wel de jubelton genoemd. Eigenlijk is volgend jaar al geen sprake meer van een jubelton. In 2023 mag je een schenking tot € 28.947,- belastingvrij ontvangen voor de aankoop van een woning.

Dit jaar is de schenkingsvrijstelling nog wel fors hoger, namelijk € 106.671,-. Wie het slim aanpakt, kan hier volgend jaar ook nog gebruik van maken. Je mag de schenking namelijk spreiden over 2 jaar.

Om langer gebruik te maken van de jubelton is het van belang dat je dit jaar nog een schenking ontvangt. Het schenkbedrag maakt daarbij niet uit. Dit mag bijvoorbeeld ook 1 euro zijn. Bij de aangifte schenkbelasting over 2022 doe je dan een beroep op de verhoogde vrijstelling.

In 2023 mag deze schenking worden aangevuld tot maximaal € 106.671,-. Bij de volgende belastingaangifte doe je dan opnieuw een beroep op de verhoogde schenkingsvrijstelling. Vervolgens heb je nog tot uiterlijk 31 december 2024 om de schenking te besteden aan de eigen woning. Lees hoe je optimaal gebruik maakt van de jubelton.

Los kleine schulden af en ga geen nieuwe verplichtingen aan

Heeft je kleine schulden, zoals een creditcard, persoonlijke lening of postorder krediet? Los deze dan zoveel mogelijk af met spaargeld. Deze schulden drukken namelijk het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Doe dit ook zeker als je tegelijkertijd vermogen heeft boven de heffingsvrije grens van € 50.650,-. Door af te lossen met spaargeld betaal je minder of geen vermogensbelasting. Let op: zorg dat je een bedrag op de spaarrekening hebt als buffer.

Daarnaast raden we aan om geen nieuwe verplichtingen aan te gaan die staan geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit is vaker dan je denkt. Sinds vorig jaar wordt ook een private leasecontract voor 100% BKR ingeschreven. Huizenkopers zijn zich niet altijd van bewust dat private lease een grote impact heeft op het maximale leenbedrag.

Vraag jouw gemeente naar de plannen met de Svn Starterslening

Starters kunnen gebruik maken van de Svn Staterslening om het verschil tussen de maximale hypotheek en koopsom te overbruggen. De verstrekking van deze aanvullende lening ligt bij de gemeente en het beleid wisselt nogal eens.

Mogelijk is de Svn Starterslening dit jaar nog wel beschikbaar, maar volgend jaar niet. Het is dan interessant om in 2022 nog een aanvraag te doen. Aan de andere kant worden aan het begin van het jaar de subsidiepotten weer gevuld. Mogelijk kan je in 2023 wél een Svn Starterslening aanvragen. Vraag daarom bij jouw gemeente naar de mogelijkheden voor dit jaar en volgend jaar.

Redenen om volgend jaar jouw eerste woning te kopen

Er zijn verschillende redenen waardoor het aantrekkelijk is om volgend jaar jouw eerste woning te kopen.

 • Verwacht je een loonstijging en koop je met jouw partner, dan kan je volgend jaar meer hypotheek krijgen. Lees meer over de leennormen in 2023.
 • In 2023 kan je een NHG hypotheek afsluiten tot €405.000,-. De garantie is interessant vanwege het vangnet en de rentekorting.
 • Ook in 2023 kunnen ouders garant staan voor de hypotheek. Anders dan bij een schenking hebben zij dan geen eigen geld nodig.
 • Te laat voor de jubelton? Geen probleem. Met een familiehypotheek kun je ook fiscaal vriendelijk een groot bedrag schenken. Dit is alleen wel wat ingewikkelder.
 • Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen nu vaak geen overdrachtsbelasting. Deze vrijstelling gaat in 2023 omhoog van €400.000,- naar €440.000,-.
 • Aegon, BLG Wonen, ING en Florius bieden ook volgend jaar de duurhuurdershypotheek aan. Daarmee kan je meer lenen als je minimaal 36 maanden huurt in de vrije sector, zonder betalingsachterstanden.
 • Extra: profiteer van de gedaalde hypotheekrente in combinatie met een afgekoelde woningmarkt. Dit is misschien wel hét moment om een woning te kopen.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Startershypotheek

De beste hypotheek voor je eerste woning.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2881 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Redelijk duidelijke website

  Veel informatie verkregen via de website om uiteindelijk een beslissing te nemen over een tweede hypotheek.

  11/05/2023 Leo, Roosendaal
 • Duidelijke info

  Wilde duidelijk antwoord en heb ik gekregen

  11/05/2023 Leopold, Hoensbroek
 • Helder, duidelijk en to the point

  Nadat ik mijn wensen op het formulier aangaf en het verzoek had ingediend, werd na ca 5 minuten telefonisch contact met mij opgenomen. Duidelijke vraagstelling en afspraak gemaakt. Afspraken worden keurig nagekomen. Kundige en betrouwbare partij die ik zeker kan aanraden.

  04/05/2023 Herman, Leeuwarden

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023