Grens NHG-hypotheek omhoog in 2021

De NHG-grens gaat in 2021 omhoog naar 325.000 euro. Meer mensen komen in aanmerking voor de garantie. De kosten voor NHG blijven gelijk.

NHG-grens omhoog naar 325.000 euro

De grens voor een NHG-hypotheek gaat opnieuw omhoog. In 2021 kunt u een hypotheek met NHG afsluiten voor een huis tot 325.000 euro. Vorig jaar was dit nog 310.000 euro. Neemt u energiebesparende maatregelen dan is de kostengrens voor een NHG-hypotheek in 2021 344.500 euro.

Met de hogere NHG-grens moet de garantie toegankelijk blijven bij de gestegen huizenprijs. Alleen met een woningwaarde tot de kostengrens kunt u een NHG-hypotheek sluiten. Dit geldt zowel bij de aankoop van een nieuwe woning als bij oversluiten.

Kosten voor NHG blijven gelijk

De kosten voor een NHG-hypotheek blijven in 2021 gelijk. U betaalt eenmalig een premie van 0,7% over de hypotheeksom voor de garantie. Met de gestegen kostengrens komt dit neer op maximaal € 2.275,-.

De NHG-premie is eenmalig fiscaal aftrekbaar, samen met de financieringskosten voor notaris (enkel de hypotheekakte), hypotheekadvies en taxatie.

Wel of geen NHG-hypotheek?

Extra zekerheid en korting op de hypotheekrente

Een NHG-hypotheek biedt extra zekerheid voor huizenbezitters. De garantie helpt bij betalingsproblemen, bijvoorbeeld met een tijdelijke rentepauze. Ook kan onder voorwaarden een restschuld worden kwijtgescholden bij verkoop met verlies.

Voor huizenbezitters die maximaal financieren of mogelijk te maken krijgen met de financiële gevolgen van de coronacrisis, kan het verstandig zijn om voor NHG te kiezen.

Veel geldverstrekkers geven korting op de hypotheekrente als gekozen wordt voor NHG. Bereken hier de hypotheekrente met en zonder NHG. Ook helpt de garantie doelgroepen die soms lastig een hypotheek krijgen, zoals ouderen en ondernemers. Met NHG zijn banken eerder bereid om de hypotheek te verstrekken.

Niet voor iedereen nodig en meefinancieren niet altijd mogelijk.

De extra zekerheid die Nationale hypotheek Garantie biedt is niet voor iedereen nodig. Een hypotheekadviseur kan u adviseren over wel of geen NHG.

Kiest u voor NHG enkel vanwege de korting op de hypotheek, bereken dan eerst of dit rentevoordeel opweegt tegen de kosten. Houd er ook rekening mee dat wanneer u verhuist naar een woning boven de NHG-grens, de voordelen van de garantie komen te vervallen.

Het is niet altijd meer mogelijk om de kosten voor NHG meer te financieren in de hypotheek. In de hypotheeknormen is namelijk bepaald dat maximaal 100% van de woningwaarde geleend mag worden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Uw eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2145 reviews. 87% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijke goede informatie

  In verband met mogelijk oversluiten van de hypotheek, de website bezocht met zeer duidelijke en bruikbare informatie

  21/04/2021 Theo, Dirksland
 • Duidelijk en verhelderend

  Het was een goed en duidelijk gesprek. Geeft wat ruimte om over verschillende vormen na te denken en een juiste keuze te maken. Wat prettig is dat het rustig en een vak bekwaamd gesprek is

  22/04/2021 Eric, Oosterwolde
 • Helder en verassend

  Uitstekend geïnformeerd over de diverse mogelijkheden betreffend een Leen schenking kleinkind huis , nodig een 2e hypotheek

  21/04/2021 Ria, Noordwijk

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.