Grens NHG-hypotheek omhoog in 2021

De NHG-grens gaat in 2021 omhoog naar 325.000 euro. Meer mensen komen in aanmerking voor de garantie. De kosten voor NHG blijven gelijk.

NHG-grens omhoog naar 325.000 euro

De grens voor een NHG-hypotheek gaat opnieuw omhoog. In 2021 kunt u een hypotheek met NHG afsluiten voor een huis tot 325.000 euro. Vorig jaar was dit nog 310.000 euro. Neemt u energiebesparende maatregelen dan is de kostengrens voor een NHG-hypotheek in 2021 344.500 euro.

Met de hogere NHG-grens moet de garantie toegankelijk blijven bij de gestegen huizenprijs. Alleen met een woningwaarde tot de kostengrens kunt u een NHG-hypotheek sluiten. Dit geldt zowel bij de aankoop van een nieuwe woning als bij oversluiten.

Kosten voor NHG blijven gelijk

De kosten voor een NHG-hypotheek blijven in 2021 gelijk. U betaalt eenmalig een premie van 0,7% over de hypotheeksom voor de garantie. Met de gestegen kostengrens komt dit neer op maximaal € 2.275,-.

De NHG-premie is eenmalig fiscaal aftrekbaar, samen met de financieringskosten voor notaris (enkel de hypotheekakte), hypotheekadvies en taxatie.

Wel of geen NHG-hypotheek?

Extra zekerheid en korting op de hypotheekrente

Een NHG-hypotheek biedt extra zekerheid voor huizenbezitters. De garantie helpt bij betalingsproblemen, bijvoorbeeld met een tijdelijke rentepauze. Ook kan onder voorwaarden een restschuld worden kwijtgescholden bij verkoop met verlies.

Voor huizenbezitters die maximaal financieren of mogelijk te maken krijgen met de financiële gevolgen van de coronacrisis, kan het verstandig zijn om voor NHG te kiezen.

Veel geldverstrekkers geven korting op de hypotheekrente als gekozen wordt voor NHG. Bereken hier de hypotheekrente met en zonder NHG. Ook helpt de garantie doelgroepen die soms lastig een hypotheek krijgen, zoals ouderen en ondernemers. Met NHG zijn banken eerder bereid om de hypotheek te verstrekken.

Niet voor iedereen nodig en meefinancieren niet altijd mogelijk.

De extra zekerheid die Nationale hypotheek Garantie biedt is niet voor iedereen nodig. Een hypotheekadviseur kan u adviseren over wel of geen NHG.

Kiest u voor NHG enkel vanwege de korting op de hypotheek, bereken dan eerst of dit rentevoordeel opweegt tegen de kosten. Houd er ook rekening mee dat wanneer u verhuist naar een woning boven de NHG-grens, de voordelen van de garantie komen te vervallen.

Het is niet altijd meer mogelijk om de kosten voor NHG meer te financieren in de hypotheek. In de hypotheeknormen is namelijk bepaald dat maximaal 100% van de woningwaarde geleend mag worden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Grens NHG-hypotheek omhoog in 2021”

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024