Heropleving van de woningmarkt?

Het instorten van de huizenmarkt heeft de afgelopen twee jaar een voor waar slagveld gezorgd onder makelaars. Minstens één derde deel van de makelaars is verdwenen. De happy few die deze moeilijke periode overleefde haalt nu opgelucht adem. Er wordt een inhaalbeweging op de koopwoningenmarkt verwacht.

Lage hypotheekrente, lage huizenprijzen

De huidige omstandigheden voor huizenkopers zijn zeer gunstig. De prijzen van woningen zijn flink gedaald en de hypotheekrente is nog steeds niet gestegen. Integendeel, door tussenkomst van de overheid, is de rente zelfs licht gezakt.

Steun aan banken afbouwen

Dit houdt de overheid natuurlijk niet lang vol. Zij zullen via allerlei wegen het geleende geld terugeisen. Dat betekent dat de overheid zelf de prijzen zal doen opdrijven. Het logische gevolg daarvan is dat de rente zal stijgen, zo bleek al vaker in de geschiedenis.

Rentestijging onontkoombaar

President Obama heeft de toon een week geleden al gezet. Desondanks heeft het IMF (Internationaal Monetair Fonds) de overheden gewaarschuwd om vooral nog even te wachten met het terughalen van het geleende geld. Zo kan de rente nog even in toom gehouden worden. Wetende dat een forse rentestijging er vroeg of laat zit aan te komen, lijkt het nu het ideale moment op de woningmarkt. Tijdens de laatste grote recessie, die van het begin jaren 80, steeg de 10-jarige rente zelfs naar een niveau van 12 tot 13 procent.

Tot aan de zomer zal de rente nog op een relatief laag niveau liggen. Tegelijk liggen de prijzen van woningen op het niveau van enkele jaren geleden. Wie zich op de woningmarkt wil begeven, kan nu een slag slaan. Wie te lang wacht, zal zich verbijten. Makelaars verwachten daarom een inhaalslag. Veel mensen hebben zich de afgelopen twee jaar moeten inhouden, terwijl bij velen toch een steeds grotere behoefte bestaat om te verhuizen.

Aantal huizen per koper daalt

De signalen op de koopwoningenmarkt zijn een stuk positiever dan een jaar geleden. Terwijl kopers normalitair kunnen kiezen uit gemiddeld 7 koopwoningen, was dat aantal in april vorig jaar opgelopen tot meer dan 22. In de afgelopen maanden is het aantal beschikbare woningen per koper echter gedaald naar 16.

In december lag het aantal verkochte woningen slechts 7,84% onder dat van december 2008. Dat is een stuk beter dan dalingen van 30% tot 40% die gedurende het jaar 2009 maandelijks door de makelaarsverenigingen en het Kadaster werden doorgegeven. De woningmarkt herstelt zich dus. Voor kopers is het geraden zich inderdaad weer op de koopwoningenmarkt te begeven. Met zo’n lage huizenprijs en de relatief lagere rente zullen de maandlasten nu aanzienlijk lager liggen dan in de komende jaren.

Ons advies:

  • Woning kopen? Nog tot de zomer lijkt de ideale periode
  • Kies ervoor uw rente langer vast te zetten
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.