Hoe gaat u de aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Dat ook de aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd moet worden afgelost is inmiddels algemeen bekend. Hoe, is echter een ander verhaal.

Aflossingsvrije hypotheek aflossen aan het einde van de looptijd

Dat ook de aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd moet worden afgelost, is inmiddels bij bijna alle (96%) Nederlanders bekend. Dit concludeert de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) na een onderzoek onder 1050 huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek.

Een kwart van deze huizenbezitters geeft echter aan, nog niet te weten hoe ze de hypotheek gaan aflossen. De huizenbezitters die dit wel weten kiezen voor de volgende opties:

 • Aflossing uit eigen financiële middelen (34%).
 • Een nieuwe hypotheek afsluiten (20%).
 • Het huis verkopen aan het einde van de looptijd (17%).

Is uw hypotheek toekomstbestendig?Controleer nu uw aflossingsvrije hypotheek >

Hier moet u rekening mee houden na de looptijd

Het is belangrijk dat huizenbezitters een plan hebben hoe ze de aflossingsvrij hypotheek gaan aflossen. Met name als het einde van de looptijd samenvalt met een lager inkomen na pensioen. Ook vervalt na 30 jaar de hypotheekrenteaftrek, waardoor de bruto maandlast netto wordt.

Wie aan het einde van de looptijd een nieuwe hypotheek wil afsluiten moet er rekening mee houden dat deze mogelijk niet, of slechts deels, aflossingsvrij mag zijn. Ook dit zorgt voor een forse stijging van de maandlast. Daarbij moet de nieuwe hypotheek passen binnen de dan geldende leennormen.

Is uw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig?

Niet voor niets is de Nederlandse Vereniging van Banken dit najaar met de bewustwordingscampagne ‘aflossingsblij’ gestart. Daarin worden huizenbezitters opgeroepen te laten controleren of hun aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is.

Dit geeft niet alleen een gerust gevoel. Als u nu uw hypotheek controleert dan is er nog voldoende tijd om extra zekerheid in te bouwen, bijvoorbeeld door af te lossen of te sparen. De impact op uw maandlast is dan beperkt. Voor 700.000 huishoudens loopt de aflossingsvrije hypotheek in de periode 2035 en 2038 af.

Hoe gaat u de aflossingsvrije hypotheek aflossen? Praat mee in een reactie onder dit bericht.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “Hoe gaat u de aflossingsvrije hypotheek aflossen?”

 1. Onze aflossingsvrije hypotheek loopt in 2026 af. Ik heb begrepen dat de aflossingsvrije hypotheek zou kunnen worden verlengd indien de hoogte van de hypotheek niet meer is dan 50 % van de waarde van de woning. Is dit juist ?

  Beantwoorden
 2. Rabo heeft GEEN aflossingseis. Rente na 30j niet meer aftrekbaar. Met de huidige rente zou dat geen probleem hoeven de zijn. De vrijheid van het beschikken over geld heeft een prijs. In de stenen gestopt betekent minder beschikking over vrijheid !!
  Iedere situatie moet met MAATWERK benaderd worden. Alles boekhoudkundig benaderen is m.i. niet de oplossing.

  Beantwoorden
 3. Waarom toch zo’n gezeur over aflossen?, als je huurt dan betaal je ook een forse huur van
  zeg 700 euro, en die stijgt ook nog elk jaar. Ook na je pensionering betaal je dat.
  Ik heb een koop huis en betaal de komende 8 jaar 132 euro per maand en los niks af.
  Ik zie het probleem niet, u wel ?

  Beantwoorden
 4. De aflossing gaat gebeuren met de 5 dubbele overwaarde die in het huis zit , en ik ben niet de enige in Nederland die dat heeft , allemaal bangmakerij waar jullie aan doen,er zullen best mensen zijn die onder water staan , heb een paar jaar terug nog voor 30 jaar verlengd ,dus wie maakt zich druk ?

  Beantwoorden
 5. Ik ben nu 76 jaar en mijn vrouw is 74 jaar. Ons pensioen is voldoende om de rente te kunnen betalen ook als de belastingterugaaf komt te vervallen en ook als 1 van beide komt te overlijden. Wij of 1 van beide moeten dan de hypotheek in 2036 aflossen. Indien wij al eerder ons huis moeten verkopen omdat wij bv in een verzorgingstehuis zouden moeten worden opgenomen dan is er niets aan de hand want ons huis brengt zeer zeker meer op dan de hypotheeksom. Leven wij beide nog na 2036 dan verkopen we ons huis en gaan in een verzorgingstehuis wonen want dan zijn we 91 en 93 jaar en dat zou in voorkomend geval ook degene kunnen doen die alleen achterblijft. Een nieuwe hypotheek afsluiten zie ik niet zitten gelet op de boeventruuks die de ruttekliek heeft uitgedacht.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.