Huizenbezitters vast aan hypotheek

Steeds meer huizenbezitters zitten vast aan hun hypotheek. Dit is niet altijd nodig. Veel huizenbezitters zouden graag hun hypotheek oversluiten naar een lagere hypotheekrente of een veilig hypotheekproduct, maar worden hierin beperkt door de banken. Hypotheek-rentetarieven.nl ziet wel mogelijkheden voor deze huizenbezitters: onderhandelen, het hypotheekproduct wijzigen of aflossen.

Oversluiten is interessant

Aan het einde van de rentevastperiode komt uw bank met een verlengingsvoorstel. U heeft dan de keuze: de hypotheek verlengen of boetevrij oversluiten naar een andere hypotheekaanbieder. In deze tijd is oversluiten interessant. Huizenbezitters kunnen profiteren van de historisch lage hypotheekrente van dit moment of kiezen voor een veiliger hypotheekproduct. Veel huizenbezitters willen dan ook hun hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekaanbieder, echter…

Oversluiten voor u interessant? Bereken het direct

Strengere gedragscode

Banken maken het moeilijk, zoniet onmogelijk, voor huizenbezitters om hun hypotheek over te sluiten. De banken houden zich aan de strenge Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF)

  • Hypotheek niet hoger dan 104% van de marktwaarde.
  • Maximaal 50% van de hypotheek aflossingsvrij.
  • Hypotheeksom maximaal 4,5 maal het inkomen.

De GHF zou in eerste instantie alleen voor nieuwe hypotheken gelden. Banken passen de gedragscode echter ook toe bij oversluiten met als gevolg dat veel hypotheken niet voldoen aan de strengere eisen van de bank. 

Wurghypotheken

Huizenbezitters bij wie de rentevastperiode afloopt kunnen geen kant op. Omdat andere banken hun hypotheek niet willen overnemen zijn deze huizenbezitter genoodzaakt om akkoord te gaan met het rentevoorstel van hun huidige bank. Dit rentevoorstel is vaak ongunstig vanwege de hoge hyptheekrente. Het consumentenprogramma Tros Radar heeft de problematiek onder de aandacht gebracht en heeft het de treffende benaming ‘wurghypotheek’ gegeven. 

Zijn er dan helemaal geen mogelijkheden?

Hypotheekrente-tarieven.nl ziet wel degelijk mogelijkheden voor uw hypotheek bij uw huidige bank. 

  • Onderhandelen
    De mogelijkheden om de hypotheek over te sluiten naar een lagere rente zijn op dit moment helaas beperkt. U kunt uiteraard onderhandelen met de bank voor een lagere hypotheekrente. Soms komt de bank dan met een beter rentevoorstel. Een hypotheekadviseur versterkt uw onderhandelingspositie.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.