Huizenmarkt op slot: 5 alternatieven voor huis en hypotheek

Starters en eenverdieners hebben het lastig op de huizenmarkt. We noemen 5 alternatieven voor huis en hypotheek waar u misschien nog niet aan gedacht heeft.

Huizenmarkt op slot voor starters en eenverdieners

Starters en eenverdieners hebben het lastig op de huizenmarkt. Het aanbod van koophuizen in de prijscategorie waar zij vaak in zoeken is beperkt. Dit komt door de sterk gestegen huizenprijzen. Ook loopt de nieuwbouw achter waardoor er op korte termijn maar beperkt huizen bij komen. Naar verwachting blijft de krapte op de huizenmarkt ook in 2020 aanhouden.

Met een modaal jaarsalaris van 35.000 kan momenteel 153.606 euro geleend worden. De maximale hypotheek bij twee inkomens van € 35.000,- en € 17.500 is nu 235.767 euro. Dit wordt volgend jaar zelfs nog iets minder. Met de hypotheeknormen van 2020 kan alleen met een inkomensstijging meer geleend worden.

Het is mogelijk om het hypotheekbedrag te optimaliseren, onder andere via de gekozen rente, het inkomen en de woningwaarde. Het resultaat zal echter niet iedereen aan een huis kunnen helpen.

Wat is uw hoogste maximale hypotheek? Start vrijblijvend een hypotheekberekening

5 alternatieven voor huis en hypotheek

Toch zijn er mogelijkheden voor mensen met een modaal inkomen die op zoek zijn naar een huis. We noemen 5 alternatieven op het gebied van huisvesting en hypotheek waar u misschien nog niet aan gedacht heeft.

1. Schenken voor huis of hypotheek

Voor huis en hypotheek kan een hoger bedrag belastingvrij geschonken worden. Dit jaar tot 100.800 euro voor iedereen in de leeftijd tot 40 jaar. Daarbij is een familieband niet verplicht. Door het opzetten van een leen-schenk-constructie, ook wel familiehypotheek genoemd, is dit voordelig voor zowel koper als de schenker.

Wat veel mensen niet weten is dat ook de overwaarde kan worden gebruikt voor een schenking. Door de hypotheek te verhogen of met een verzilverhypotheek kan geld vrij gemaakt worden voor een schenking.

2. Kopen met korting

Met een zogenaamde koopgarantregeling of koopvariant koopt u een woning met korting. De koopsom is lager waardoor de woning betaalbaar wordt. Deze koopconstructies worden vaak aangeboden door woningcorporaties. U moet daarbij rekening houden met een eventuele loting en terugkoopregeling.

3. Starterslening

Wie een eerste huis koopt komt in aanmerking voor een starterslening van de gemeente. Dit is een extra lening bovenop de hypotheek waarmee het verschil tussen de hypotheeksom en de huizenprijs wordt overbrugd. Bekijk hier welke gemeenten meedoen.

4. Alternatieve woonvormen

Om snel een oplossing te bieden aan de vele woningzoekenden, zijn er de afgelopen jaren alternatieve woonvormen ontstaan. In een artikel over dit onderwerp noemt de NOS:

  • Prefab-woningen: huizen deels gemaakt in een fabriek.
  • Flexwoningen: huizen met een tijdelijke woonbestemming.
  • Collectief kopen: gezamenlijk een woning kopen en bewonen.
  • Tiny houses: huizen met een oppervlak van maximaal 50m2 waarbij de grond gekocht, gehuurd of gepacht wordt.

5. Omliggende gemeenten en wijken

De huizenprijs is niet overal even hard gestegen. Hierdoor kan het interessant zijn om te zoeken in omliggende gemeenten en wijken, dan waar u graag zou willen wonen. Ook zijn er in Nederland provincies met nog relatief veel koophuizen tot € 150.000, zoals Friesland, Groningen, Drenthe, Limburg en Zeeland.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

1 gedachte over “Huizenmarkt op slot: 5 alternatieven voor huis en hypotheek”

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.