Huizenprijzen op recordhoogte. Zo profiteert u optimaal

Huizenprijzen waren nog nooit zo hoog als nu, maar een omslag in de tweede helft van 2020 wordt verwacht. Lees hoe u optimaal profiteert van deze piek op de huizenmarkt.

De huizenprijs staat op recordhoogte

In mei was de gemiddelde huizenprijs in Nederland 7,7% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit huizenmarktcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Met een gemiddelde verkoopprijs van 333.093 euro, staat de huizenmarkt momenteel op recordhoogte.

De huizenprijs stijgt al sinds 2013. In juni van dat jaar bereikte de prijs voor een koophuis het laagste punt als gevolg van de krediet- en Eurocrisis. Sindsdien is de huizenprijs onafgebroken gestegen. In de 7 daarop volgende jaren zijn huizen bijna de helft duurder geworden (+ 47,8%).

Profiteren van de lage rente en hoge huizenprijs?Bereken uw mogelijkheden voor aankoop, oversluiten of overwaarde

Minder woningen verkocht

Tegelijkertijd loopt het aantal verkochte woningen terug. Het CBS en Kadaster registreerde in mei 7% minder woningtransacties in vergelijking met vorig jaar. Over de eerste 5 maanden van 2020 ligt het aantal transacties 5% lager.

Deze terugloop van het aantal verkochte woningen werd aan het begin van het jaar al voorspeld. Door een tekort aan koopwoningen en de sterk gestegen huizenprijs, haakt een groep potentiële kopers af. Daar komt nu de coronacrisis bij.

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht een omslag voor de huizenmarkt in de tweede helft van 2020. Door oplopende werkloosheid en lagere inkomensgroei, kan het animo om te verhuizen dalen. De centrale bank verwacht dit jaar nog een huizenprijsstijging van 4,3%, dankzij een goed eerste half jaar. Voor 2021 en 2022 is de verwachting dat de huizenprijs daalt, respectievelijk met 2,1% en 3,7%.

Zo kunt u profiteren van de piek op de huizenmarkt

Starters en huizenbezitters hebben een verschillende positie op de huizenmarkt. Zo kunnen zij profiteren van de piek op de huizenmarkt.

Als starter

Door een beperkt aantal betaalbare koophuizen, hebben starters het momenteel lastig op de huizenmarkt. Daar lijkt enigszins verandering in te komen nu het aanbod op huizensites als Funda toeneemt. Ook een afkoelende woningmarkt komt starters niet slecht uit. Woningen worden hierdoor beter betaalbaar en er is minder concurrentie.

Tegelijkertijd is de hypotheekrente nog altijd laag. Dit betekent financieren met lage maandlasten en een hogere maximale hypotheek. Ook zijn er ruime mogelijkheden voor ouders om bij te springen, bijvoorbeeld met behulp van overwaarde. Dit is extra voordelig door belastingvrijstelling en met een familiehypotheek.

Ontdek hier uw mogelijkheden voor een familiehypotheek.

Als huizenbezitter

Huizenbezitters hebben een mooie uitgangspositie op de huizenmarkt door overwaarde. Bij een verhuizing kunnen ze kiezen voor lagere woonlasten of een duurder huis. Door een mogelijke omslag van de huizenmarkt kan het interessant zijn om verhuisplannen naar voren te halen. We noemen 4 redenen:

 1. De huizenprijs staat op recordhoogte.
 2. Huizen worden snel verkocht.
 3. Woonwensen veranderen omdat we meer thuis zijn (meer ruimte, grotere tuin).
 4. De hypotheekrente is nog altijd erg laag.

Ook zonder verhuisplannen kunt u profiteren van de gestegen huizenprijs:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.3
8.3 uit 3010 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Veel geleerd

  Voor starters is dit heel fijn. We hebben veel geleerd en meer inzicht gekregen. Dit is heel fijn voor de toekomst.

  30/11/2023 Ceyda, Amersfoort
 • Goed

  Website was goed en overzichtelijk.

  30/11/2023 Sigifredo, Almere
 • Snel antwoord

  Snel antwoord, denkt mee.

  27/11/2023 Jef, Klarenbeek

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023