Block title
Block content
Huizenprijzen op recordhoogte. Zo profiteert u optimaal
  Door: roel 3785 keer gelezen
Huizenprijzen waren nog nooit zo hoog als nu, maar een omslag in de tweede helft van 2020 wordt verwacht. Lees hoe u optimaal profiteert van deze piek op de huizenmarkt.

De huizenprijs staat op recordhoogte

In mei was de gemiddelde huizenprijs in Nederland 7,7% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit huizenmarktcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Met een gemiddelde verkoopprijs van 333.093 euro, staat de huizenmarkt momenteel op recordhoogte.

De huizenprijs stijgt al sinds 2013. In juni van dat jaar bereikte de prijs voor een koophuis het laagste punt als gevolg van de krediet- en Eurocrisis. Sindsdien is de huizenprijs onafgebroken gestegen. In de 7 daarop volgende jaren zijn huizen bijna de helft duurder geworden (+ 47,8%).

Profiteren van de lage rente en hoge huizenprijs?Bereken uw mogelijkheden voor aankoop, oversluiten of overwaarde

Minder woningen verkocht

Tegelijkertijd loopt het aantal verkochte woningen terug. Het CBS en Kadaster registreerde in mei 7% minder woningtransacties in vergelijking met vorig jaar. Over de eerste 5 maanden van 2020 ligt het aantal transacties 5% lager.

Deze terugloop van het aantal verkochte woningen werd aan het begin van het jaar al voorspeld. Door een tekort aan koopwoningen en de sterk gestegen huizenprijs, haakt een groep potentiële kopers af. Daar komt nu de coronacrisis bij.

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht een omslag voor de huizenmarkt in de tweede helft van 2020. Door oplopende werkloosheid en lagere inkomensgroei, kan het animo om te verhuizen dalen. De centrale bank verwacht dit jaar nog een huizenprijsstijging van 4,3%, dankzij een goed eerste half jaar. Voor 2021 en 2022 is de verwachting dat de huizenprijs daalt, respectievelijk met 2,1% en 3,7%.

Zo kunt u profiteren van de piek op de huizenmarkt

Starters en huizenbezitters hebben een verschillende positie op de huizenmarkt. Zo kunnen zij profiteren van de piek op de huizenmarkt.

Als starter

Door een beperkt aantal betaalbare koophuizen, hebben starters het momenteel lastig op de huizenmarkt. Daar lijkt enigszins verandering in te komen nu het aanbod op huizensites als Funda toeneemt. Ook een afkoelende woningmarkt komt starters niet slecht uit. Woningen worden hierdoor beter betaalbaar en er is minder concurrentie.

Tegelijkertijd is de hypotheekrente nog altijd laag. Dit betekent financieren met lage maandlasten en een hogere maximale hypotheek. Ook zijn er ruime mogelijkheden voor ouders om bij te springen, bijvoorbeeld met behulp van overwaarde. Dit is extra voordelig door belastingvrijstelling en met een familiehypotheek.

Bereken hier uw mogelijkheden voor een familiehypotheek.

Als huizenbezitter

Huizenbezitters hebben een mooie uitgangspositie op de huizenmarkt door overwaarde. Bij een verhuizing kunnen ze kiezen voor lagere woonlasten of een duurder huis. Door een mogelijke omslag van de huizenmarkt kan het interessant zijn om verhuisplannen naar voren te halen. We noemen 4 redenen:

  1. De huizenprijs staat op recordhoogte.
  2. Huizen worden snel verkocht.
  3. Woonwensen veranderen omdat we meer thuis zijn (meer ruimte, grotere tuin).
  4. De hypotheekrente is nog altijd erg laag.

Ook zonder verhuisplannen kunt u profiteren van de gestegen huizenprijs:Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.