Hypotheek en wonen in de formatie

De stemmen zijn geteld en de uitslag is bekend. Nu is het aan de VVD en de PvdA om het nieuwe regeringsbeleid vorm te geven. In dit beleid moeten belangrijke beslissingen worden genomen over hypotheek en wonen, bijvoorbeeld over de hypotheekrenteaftrek en de woningmarkt. Hypotheek-rentetarieven.nl volgt voor u de onderhandelingen.

Regeerakkoord is bekend

Lees hier: Hypotheek en wonen in het regeerakkoord

Toekomst hypotheekrenteaftrek onzeker

VVD en PvdA onderhandelen onder anderen over de toekomst van hypotheek en wonen. Bij deze onderwerpen liggen de visies van beide partijen soms ver uit elkaar, maar soms zijn ze het met elkaar eens. Een groot verschil van inzicht is de hypotheekrenteaftrek. VVD wil de aftrek bij bestaande hypotheken ongemoeid laten, terwijl de PvdA het belastingvoordeel voor bestaande hypotheken wil versoberen. Ook op het punt van de hypotheekrenteaftrek lijkt nu meer duidelijkheid te komen

Aflossen verplicht bij nieuwe hypotheek

Het is zo goed als zeker dat voor nieuwe hypotheken de hypotheekrenteaftrek wordt aangepast. Zowel de VVD als de PvdA noemen dit in hun verkiezingsprogramma. Wie hypotheekrenteaftrek wil ontvangen zal de hypotheek af moeten lossen. Dit kan bijvoorbeeld door een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek verplicht te stellen. De details van deze hervorming zullen tijdens de formatie verder worden ingevuld. Het aflossen van bestaande hypotheken zal niet verplicht worden. Wel willen beide partijen aflossen van bestaande hypotheken stimuleren. 

Hypotheekrenteaftrek bestaande hypotheken

Bronnen in Den Haag bevestigen dat VVD en PvdA ook de hypotheekrenteaftrek voor bestaande hypotheken willen beperken. Volgens de Telegraaf willen beide regeringspartijen vanaf 2014 de hypotheekrenteaftrek jaarlijks met 0,5% verminderen. De aftrek wordt geleidelijk verlaagd van dee huidige maximaal 52% naar 38%. Dit treft in eerste instantie de huizenbezitters in het hoogste belastingtarief. De precieze uitwerking van het plan is nog niet bekend. 

Starters helpen

VVD en PvdA willen beide starters helpen om de woningmarkt op te gaan. Deze doelgroep wordt gezien als de sleutel die de woningmarkt van het slot kan halen. In hun verkiezingsprogramma’s pleiten beide partijen om de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen. Andere maatregelen om de woningmarkt te stimuleren zijn niet uitgesloten. De onderhandelingen zullen uitwijzen welke maatregelen genomen worden.

Te hoge hypotheekrente

Niet genoemd in de campagne, maar wel belangrijk, is het gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt. Hierdoor bestaat de kans dat de hypotheekrente in Nederland structureel te hoog wordt. Hypotheek-rentetarieven.nl heeft hier al een aantal keer aandacht aan besteed. Recent nog naar aanleiding van een uitzending van Zembla (Nederlanders betalen te veel hypotheekrente door bankencrisis), maar ook eerder in onze hypotheekrenteverwachting. Wij hopen dat Rutte en Samsom ook oog hebben voor deze problematiek.

Uw hypotheek toekomstbestendig?

Heeft u vragen over de gevolgen voor uw financiele situatie, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden al uw vragen en bekijken of uw huidige hypotheek toekomstbestendig is.

2013 niet afwachten?

Profiteer in 2012 nog van de oude hypotheekregels. Onderneem nu actie.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.