Hypotheek omzetten van box 3 naar box 1

Vanaf 1 april 2013 wordt de mogelijkheid om uw hypotheek fiscaal vriendelijk af te lossen beperkt. Heeft u een box 3 polis en wilt u uw hypotheek aflossen? Dan is dit het moment om uw polis om te zetten.

Update: Ook na 1 april kunt u uw aflossingsvrije hypotheek wijzigen. Wij hebben voor u een aantal alternatieven voor sparen of aflossen.

Wat is een box 3 polis?

Een box drie polis is een kapitaalverzekering. Deze polis wordt vaak gebruikt voor de aflossing van de hypotheekschuld, maar is niet is gekoppeld aan de woning. De box 3 polis werd vaak afgesloten in combinatie met een (deels)aflossingsvrije hypotheek. Het voordeel van een box 3 polis is dat u de uitkering vrij kunt besteden.

Uw aflossingsvrije hypotheek wijzigen? Wij helpen u de juiste oplossing kiezen.

Wanneer is een box 3 polis nadelig

Een box 3 polis kan in sommige gevallen fiscaal nadelig zijn.

  • Een box 3 polis kan nadelig zijn als u de vrijstelling van de vermogensrendementheffing overschrijdt. Voor alleenstaanden geldt een vrijstelling tot € 21.139,- en voor gehuwden en samenwonenden geldt een vrijstelling tot € 42.278,-. U gaat dan jaarlijks een heffing van 1,2% betalen over de overschrijding.
  • Is uw polis ingegaan voor 14-09-1999 dan is de polis gedurende de looptijd vrijgesteld van de vermogensrendementheffing (tot € 123.428,- per persoon), mits u uw inleg niet verhoogd en de looptijd niet verlengd.

Uw hypotheek omzetten interessant voor u? Wij zoeken het vrijblijvend voor u uit.

Nadelen box 3 voorkomen

Om deze nadelen te voorkomen kunt u tot 1 april 2013 een Box 1 KEW clausule op uw polis plaatsen (KEW = Kapitaalverzekering Eigen Woning). Oftewel uw polis omzetten van box 3 naar box 1. De waarde wordt dan niet meer jaarlijks belast in box 3 en de uitkering op de einddatum is belastingvrij. Voorwaarde van een box 1 polis is dat  de uitkering wordt gebruikt voor de aflossing van de hypotheekschuld. Deze is dus niet meer vrij te besteden. 

Aflossen? Zet dan voor 1 april uw polis om

Bent van plan om uw hypotheek af te lossen met uw polis? Dan is dit het moment om uw polis om te zetten. Een ander voordeel van een Kapitaalverzekering Eigen Woning is dat u mogelijkheid behoudt om de polis voort te zetten in een bankspaarhypotheek. Na 1 april kunt u deze hypotheekvorm niet meer kiezen.

Weeg de voor- en nadelen goed af

Zowel een box 3 polis als een box 1 polis hebben voor- en nadelen. Weeg deze goed af. Is het voor u verstandig om af te lossen? Wat zijn de fiscale gevolgen? Een verkeerde beslissing nu kan u in de toekomst veel geld kosten. Wij kunnen u helpen een bewuste en financieel verantwoorde keuze te maken die bij u past.

Laat uw gegevens achter en hoor vrijblijvend wat we voor u kunnen doen. Let op: zorg dat uw aanvraag voor 1 maart bij ons binnen is, dan hebben wij voldoende tijd om uw hypotheek om te zetten. Verschillende banken hebben al aangegeven binnenkort geen aanvragen meer in behandeling te nemen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.