Block title
Block content
Hypotheek nieuwbouwwoning
  Door: roel 5037 keer gelezen
Gaat u een nieuwbouw woning kopen? Begin op tijd met het regelen van de hypotheek. Hier zijn 5 tips voor een hypotheek bij nieuwbouw.

Veel regelen, waaronder de hypotheek

Het aantal nieuwbouwwoningen in Nederland stijgt. Vorig jaar zijn 62.000 splinternieuwe huizen opgeleverd. Dit 14% meer dan het jaar daarvoor. Goed nieuws, want door de lage hypotheekrente en stijgende huizenmarkt is vraag naar koophuizen (en nieuwbouw ) hoog.

Wie een nieuwbouwwoning gaat kopen moet veel zaken regelen. De financiering is daar 1 van, maar wel heel belangrijk. Begin op tijd met het regelen van de hypotheek, dan kan de bouw starten.

Een nieuwbouwwoning kopen? Bereken vrijblijvend uw hypotheek mogelijkheden >>>

Hypotheek voor nieuwbouwwoning (5 tips)

Hier zijn 5 hypotheektips voor het kopen van een nieuwbouwwoning.

1. Koopsom nieuwbouwwoning

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning, is de eerste stap onderzoeken of u in aanmerking komt voor een passende hypotheek. Daarvoor is de koopsom van belang, maar ook een inschatting van de (vaak grote) kosten die u wilt maken, bijvoorbeeld keuken, badkamer en tuin. Vraag daarom vooraf alvast naar een meer- en minderwerklijst.

2. Hypotheek nieuwbouwwoning sluiten

Een nieuwbouwwoning wordt in fases opgeleverd en ook de betaling gaat in fases. U sluit echter direct een hypotheek voor de volledige hypotheeksom. Daarmee wordt als eerste de grond aangekocht. De rest van de hypotheeksom gaat in een bouwdepot van waaruit de rest van de bouw wordt betaald. In het koopcontract staat op welk moment u welk bedrag moet betalen.

3. Maandlasten tijdens de bouw

U start dus al met het betalen van hypotheekrente voor nieuwbouw, ruim voordat de nieuwbouwwoning af is. Wel ontvangt u depotrente over het bedrag in het bouwdepot. Dit drukt de maandlast in het begin, maar uw lasten stijgen naarmate de bouw vordert. De rente die u ontvangt op het bouwdepot is lager dan de hypotheekrente. Dit wordt het renteverlies genoemd.

Daarbij moet u rekening houden met dubbele woonlasten als u nog een koopwoning bezit of op dit moment huurt. Er zijn mogelijkheden om de periode van dubbele woonlasten te overbruggen, bijvoorbeeld met een krediet. Een hypotheekadviseur kan voor u de noodzaak en mogelijkheden de berekenen.

4. Financieringskosten bij nieuwbouw

Wie een hypotheek afsluit moet rekening houden met de regulier afsluitkosten voor advies en bemiddeling, de notaris en eventueel NHG. Voor de financiering van een nieuwbouwwoning kunt u daarnaast te maken krijgen met kosten om de geldigheid van de hypotheekofferte te verlengen.

Een nieuwbouwwoning koopt u Vrij Op Naam (v.o.n.). Dit betekent dat u geen overdrachtsbelasting betaalt. Ook de notariskosten voor eigendomsoverdracht en inschrijving bij het Kadaster vervallen.

5. Hypotheeknormen bij aankoop nieuwbouwwoning

Voor het kopen van een nieuwbouwwoning gelden de reguliere hypotheeknormen. Zo mag u in 2018 niet meer lenen dan de woningwaarde en bent u verplicht om de hypotheek annuïtair of lineair af te lossen. Een hypotheek van voor 2013 mag u onder voorwaarde aflosvrij voortzetten, maar voor een nieuwe extra lening geldt eveneens de aflosverplichting.

In 2018 kunt u meer lenen voor het kopen van een duurzaam huis. Ook biedt een aantal banken tegenwoordig ‘groene hypotheken’ aan met een korting op de hypotheekrente. Omdat nieuwbouwwoningen vaak aan de duurzaamheidseisen voldoen, is een hypotheek met gunstige voorwaarden mogelijk.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.