Hypotheekofferte moeilijk te begrijpen? Enkele tips

Hypotheekoffertes zijn moeilijk te begrijpen. Dat concludeert prof. dr. Leo Lentz. Uit onderzoek van de hoogleraar Tekstontwerp en Communicatie blijkt dat slechts 5% tot 21% van de proefpersonen op een hypotheekofferte de juiste informatie kan vinden. Het percentage van de proefpersonen dat de informatie, nadat deze eindelijk gevonden is, ook daadwerkelijk begrijpt is nog lager.

Voor het onderzoek zijn aan de proefpersonen, naast hypotheekoffertes, ook pensioenoverzichten, medicijnbijsluiters en toelichtingen bij medisch onderzoek voorgelegd. Wettelijk is voor al deze documenten bepaald dat ze voor de burger begrijpelijk moeten zijn. Hierop wordt ook toezicht gehouden.

Enkele tips voor een beter begrip van uw hypotheekofferte:

 • Durf duidelijke taal te vragen
  Bij vragen en onduidelijkheden over de hypotheekofferte kunt u altijd terecht bij uw hypotheekadviseur. Maak hier gebruik van!
   
 • Online begrippenlijst
  Wanneer u woorden uit de hypotheekofferte niet begrijpt kunt u deze eenvoudig opzoeken op internet. Hypotheek-rentetarieven.nl heeft een uitgebreide begrippenlijst waarin de meest voorkomende hypotheekbegrippen worden uitgelegd.
   
 • Hypotheekvoorwaarden
  Houdt bij het lezen van de hypotheekofferte altijd de hypotheekvoorwaarden bij de hand. Vaak staat in de hypotheekofferte vermeld ‘zie de voorwaarden’. Voor een goed begrip van de offerte is het belangrijk dat u bij een dergelijke verwijzing de aanvullende hypotheekvoorwaarden leest.

Hypotheek-rentetarieven.nl kan voor u verschillende hypotheekoffertes vergelijken. Zo bent u verzekerd van de meest voordelige hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.